Berit Ellingsens blogg

Her er Europas nye romsjef

6.7 2015 19:39

Tyske Johann-Dietrich Woerner er ESAs nye generaldirektør. Her ved Paris Air Show der han offisielt overtok stillingen 1. juli 2015.

ESA har fått ny sjef, eller generaldirektør (director general, DG), som er den formelle tittelen.

Den nye generaldirektøren for den europeiske romorganisasjonen er tyske Johann-Dietrich "Jan" Woerner. Han tiltrådte stillingen 1. juli 2015 og vil holde til i ESAs hovedkvarter i Paris.

- Jeg er i den heldige posisjonen å kunne fortsette å nære frøene etter Jean-Jacques Dordains arbeid, sa Woerner under en pressekonferanse på Paris Air Show der han offisielt overtok stillingen som generaldirektør.

Den nye ESA-sjefen sa også at han anser det å fortsette ESAs nåværende romprogrammer, prosjekter og romferder i samarbeid med medlemslandene, samt legge planer for ESAs fremtid, som sine viktigste oppgaver.

Woerner kaller den nye fremtiden i rommet for Space 4.0 og mener denne fasen allerede er påbegynt. Her vil rommet og romaktiviteter være en vanlig del av dagliglivet og samhandle tett med resten av samfunnet, ikke minst med næringsliv og industri.

Blogger som sjef for ESA

ESAs øverste råd, the ESA Council, utpekte den nye generaldirektøren den 18. desember 2014 for en periode på fire år.

- Jeg ønsker å lede, støtte og fremme de europeiske romaktivitetene på bakgrunn av og ved hjelp av de allerede solide strukturene som finnes, og også tilpasse ESA til å takle fremtidens nye utfordringer, skriver Woerner i bloggen sin på sin første dag som sjef for ESA.

Jean-Jacques Dordain tar farvel som ESAs generaldirektør under en pressekonferanse i Paris 1. juli 2015. Den nye generaldirektøren er Johann-Dietrich Woerner til høyre på bildet.

Under sitt arbeid for den tyske romorganisasjonen blogget Woerner fast. Det kommer han til å gjøre også som sjef for ESA. Du kan lese hvordan livet som sjef for en romorganisasjone er her.

Har vært i ESA og den tyske romorganisasjonen

Johann-Dietrich Woerner ble født i Kassel i Tyskland i 1954. Han er gift og har tre barn, og er utdannet som sivilingeniør ved det Tekniske Universitetet i Berlin og i Darmstadt.

Fra 2007 til 2015 var Woerner leder for den tyske delegasjonen i ESA, samt formann i ESAs Råd (the ESA Council) fra 2012 til 2014.  

Den europeiske romsonden Huygens lander på Titan, Saturns største måne, 14. januar 2004.

Fra 1995 til 2007 var Woerner rektor ved det Tekniske Universitetet i Darmstadt. Fra 2007 til juni 2015 var han Chief of the Executive Board ved den tyske romorganisasjonen DLR.

Han er også medlem av Tysklands vitenskapsakademi, har mottatt flere forskningspriser, og æresdoktorater, blant annet i Frankrike, Russland og USA. I tillegg er ekspertrådgiver innen energi for den tyske regjeringen.

Overtar etter en fremgangsrik leder

Den nye sjefen overtar etter franske Jean-Jacques Dordain, som er den av ESAs generaldirektører som har sittet lengst, fra juli 2003 til juli 2015.

Under Dordains tid som sjef har den europeiske romorganisasjonen blant annet økt med flere medlemsland og samarbeidsland, bygget og fraktet sitt eget laboratorium til den internasjonale romstasjonen (Columbus), bygget og skutt opp sitt eget transportfartøy til bruk i rommet (ATV), og valgt ut og lært opp en ny generasjon astronauter.

ESAs planer for fremtidens romforskning, Cosmic Vision 2015-2025, ved hjelp av mellomstore romsonder. De tre nye kandidatene skal undersøke samspillet mellom sola og planetene, atmosfæren på exoplaneter og det høyenergetiske universet.

I tillegg har ESA i denne perioden bygget og skutt opp romsonder som skuet tilbake til universets tidligste tider (Herschel og Planck). Romorganisasjonen har utviklet og påbegynt sitt eget satellittnavigasjonssystem (Galileo) og program for miljø og samfunssikkerhet (Copernicus), utviklet og skutt opp sine egne banebrytende satellitter for forskning på miljø og klima (Earth Explorers), holdt romsonder ved Merkur, Venus og Mars, landet en romsonde på Titan (Huygens), samt skutt opp og landet en romsonde på en komet (Rosetta og Philae).

ESAs arbeid fortsetter, både ombord i Columbus og i det internasjonale samarbeidet om romstasjonen. Utbyggingen av Galileo og Copernicus ruller videre. Nye romsonder og forskningssatellitter er under planlegging, og det samme gjelder en europeisk rover til Mars og romferd til Jupiter.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Berit Ellingsens blogg