Berit Ellingsens blogg

To norske satellitter skytes opp, åpen dag hos ESA, og bli med å dyrke planter for rommet!

12.7 2017 08:35
Bli med på åpen dag hos ESA i Nederland søndag 8. oktober 2017! ESA

Fredag 14. Juli 2017 skytes de norske satellittene NorSat-1 og NorSat-2 opp fra den russiske rombasen i Bajkonur i Kasakhstan.

NorSat-1 og NorSat-2 skal først og fremst overvåke skipstrafikk for fiskeriforvaltning, forsvar og annet, for flere norske offentlige etater, på samme måte som AISSat-1 og AISSat-2 gjør i dag.

I tillegg skal NorSat-1 forske på energien som kommer inn fra sola og måle romværet i bane rundt jorda. Dårlig romvær kan slå ut satellitter og annen elektronikk i bane.

NorSat-1 skal holde øye med skipstrafikk og forske på sola og romværet. T. Abrahamsen

NorSat-2 også skal teste en ny måte å kommunisere med skip på. VHF Data Exchange Service gjør det mulig å sende og motta data fra skip ved hjelp av VHF-radiofrekvenser over satellitt.

Oppskytingen av det to norske satellittene skjer klokken 08.36 norsk tid fredag 14. juli. Først klokken 11.01 blir de satt fri fra Sojus-bæreraketten, og det første signalet forventes klokken 11.50.

Det blir satellittvake hos Norsk Romsenter fra klokken 10.30 for å vente på de første signalene fra Norges nye satellitter. Har du lyst til å være med, send epost til spacecentre@spacecentre.no for påmelding.

Besøk ESAs senter ESTEC i Nederland

ESA har hovedkvarter i Paris, samt sentre for ulike romaktiviteter i Belgia, Italia, Nederland og Tyskland.

I Nederland ligger ESTEC, European Space Research and Technology Centre, i badebyen Noordwijk.

Dette er ESAs største senter og det er her alle ESAs romsonder og satellitter blir bestemt, planlagt, utformet, og testet grundig for oppskyting.

Blir du med på ESAs åpen dag på ESTEC søndag 8. oktober 2017 kan du selv se de enorme kamrene der romsonder og satellitter blir rystet, varmet opp, nedkjølt, utsatt for vakuum og mange andre krevende tester.

Temaet for årets åpen dag er ”Bringing Space to Earth”. Det blir foredrag av astronauter fra hele Europa, samt av ulike romfartseksperter og ESA-forskere.

De vil vise deg hvordan forholdene i rommet kan simuleres på jorda, og hvordan kunnskap og teknologi fra rommet har kommet til nytte her nede hos oss.

Åpen dag er gratis og passer for romentusiaster i alle aldre, fra barn, unge og voksne.

Alle som ønsker å bli med på åpen dag på ESTEC i Nederland søndag 8. oktober 2017 kan melde seg på her.

Bli romgartner med ESA

Har du lyst til å være med å dyrke planter for rommet?

Romfarere som skal være lenge på månen, eller dra til Mars, må dyrke mye av sin egen mat. Men før vi kan dyrke planter i rommet, trenger forskerne å vite mer om hvordan dette kan gjøres.

I prosjektet AstroPlant får hobbygartnere, skoleklasser, og planteentusiaster et plantelaboratorium i miniatyr med frø valgt ut av forskere for å dyrkes i rommet.

Dyrk planter for rommet med AstroPlant og ESA. ESA

I denne miniplantelaben måler sensorer temperaturen i luften og vannet, på plantens blader, samt fuktigheten i luften, og mye annet.

De frivillige romgartnerne vil få daglige påminnelser via en app for å laste opp alle plantedataene til denne appen slik at forskerne kan analysere plantenes potensial for å dyrkes i rommet.

En kampanje for å folkefinansiere et visst antall mini-plantelaboratorium starter i september 2017.

Vil du være med på AstroPlant eller ønsker mer informasjon om prosjektet, send en epost til astroplant@esa.int.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Berit Ellingsens blogg

Siste blogger