Vil lage modell av menneskehjernen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

The Human Brain Project har nylig vunnet en forskningspris på 1 milliard Euro.

I et intervju med newscientist.com forteller prosjektets direktør, Henry Markram, hva de ønsker å oppnå med prosjektet han selv kaller CERN for hjernen.

Prosjektet har allerede utviklet en algoritme som kan utarbeide noen av reglene som skal til for å gjenskape en hjerne. Planen er å starte i det små for deretter å arbeide seg oppover til man når nivået til en menneskelig hjerne.

– Vi kan nå lage tusenvis av forutsigelser som er riktige når de testes og vi kan rekonstruere små hjernekretser på opptil 1 million rotte-nevroner. Nå må vi koble sammen disse gruppene av nevroner for å skape hjerneregioner, og så sammenføye disse regionene for å lage en datamodell av en hel hjerne.

– Så fort vi har modellert en rottehjerne kan vi oppdatere reglene og bevege oss gradvis videre mot en menneskelig modell, forklarer Markram.

Prosjektets tre hovedmål er i følge direktøren for det første å koble hjernen til en robot for så å observere den mens den lærer. Formålet er å kunne spore hendelsesforløpet fra det molekylære til det kognitive.

Prosjektet ønsker også å samle inn data fra sykehus verden rundt, for deretter å lete etter biologiske signaturer på sykdom. Markram mener dette vil kunne gi en ny klassifisering av hjernesykdom, noe som vil føre til at man kan stille diagnoser objektivt og ikke bare ut i fra symptomer.

Til sist ønsker man å bygge datamaskiner med prosessorer som kan lære på linje med en menneskelig hjerne. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS