En bie sitter på en blomst utenfor den olympiske stadion i London. (Illustrasjonsbilde: REUTERS/Toru Hanai)
En bie sitter på en blomst utenfor den olympiske stadion i London. (Illustrasjonsbilde: REUTERS/Toru Hanai)

Bier kan trives svært godt i din egen hage i byen

Men noen forutsetninger må være på plass.

Publisert

Det har vært mye snakk om biene sliter, blant annet på grunn av urbanisering og tap av stort blomstermangfold, ifølge NRK.

Men det finnes steder i byen som kan være til stor glede og nytte for mange forskjellige typer bier, hvis vi skal tro en ny studie i Nature ecology & evolution.

En britisk forskergruppe har undersøkt mange forskjellige typer bymiljø i fire forskjellige, store britiske byer: Leeds, Edinburgh, Bristol og Reading.

Det er snakk om parkeringsplasser, kirkegårder, parker, industriområder og flere andre typer bymiljøer som har blitt undersøkt. Forskerne har tatt stikkprøver fra hundrevis av forskjellige steder i disse byene for å se hva slags bier og pollinatorer som levde der.

Her snakker vi om mange forskjellige typer bier, som honningbier, humler, men også andre insekter som pollinerer planter, for eksempel blomsterfluer.

Og private hager var en soleklar favoritt blant gjengen.

Byhager og parsellhager

Det var enormt stor forskjell mellom de forskjellige typene bymiljø. De mest populære områdene for insektene var byhager med mange forskjellige typer blomster og parsellhager. Dette er små tomter hvor folk kan for eksempel dyrke blomster og grønnsaker.

I byhagene var det for eksempel 50 ganger flere pollinatorer enn på parkeringsplasser.

Forskerne tror dette henger sammen med mangfoldet av blomster som kan finnes i hager, hvor insektene får et stort spenn av mulige mål.

De har også sett på hvilke planter som var mest populære for de lokale insektene i hagene, selv om insektene besøkte et stort spenn med forskjellige vekster. Det var lokale arter som kystbjørnekjeks og krypsoleie som ble mest besøkt, men også en importert art kalt agurkurt var nær toppen av lista.

Denne kunnskapen kan brukes til å gjøre for eksempel parker mer pollinator-vennlige, ved å sørge for et større spenn av blomster og planter på offentlige plasser, ifølge forskerne.

De har brukt kunnskapen til å kjøre simuleringer av hvordan man kan gjøre det bedre for biene i byene, og de foreslår blant annet å gjøre parsellhager større.

Blomsterflue. (Bilde: Thomas Bresson/CC BY 2.0)
Blomsterflue. (Bilde: Thomas Bresson/CC BY 2.0)

Høyere inntekt, flere insekter

Større hager med flere typer blomster hang sammen med mer insekter, som kanskje ikke er helt overraskende.

Men dette betyr også at hager i mer velstående nabolag var de "beste" stedene for å finne mange forskjellige typer bier og andre insekter.

Disse funnene var ganske like på tvers av de forskjellige britiske byene, så forskerne mener at det sannsynligvis kan overføres til mange forskjellige urbane miljøer.

Referanse:

Baldock mfl: A systems approach reveals urban pollinator hotspots and conservation opportunities. Nature ecology & evolution, 2019. DOI: 10.1038/s41559-018-0769-y. Sammendrag