"Hvor mange maur har du baggasjen i dag?" (Foto: PR Image Factory / Shutterstock / NTB scanpix)

I nesten 100 år har tollere fanget maur som krysser landegrenser. Her er det de fant.

Maur reiser langt i bagasjen.

Maur er sleipe skapninger. Mange av dem er ekstremt tilpasningsdyktige, og de kan trives i nesten alle mulige slags klima.

Fra Sahara-ørkenen til kjøkkenbenken på hytta finner du maur som trives og sprer seg. I mange tiår har maur fra hele verden klart å komme seg over landegrenser eller til mer fjerntliggende land.

Den globale turismen og handelen er med på å spre arter av mange forskjellige dyr og planter til hele verden, noe både har fått og kan få store konsekvenser. For eksempel har den japanske klatreplanten Kudzu inntatt områder i USA, hvor den kveler lokale trær bare ved å dekke dem helt til.

Den japanske klatreplanten Kudzu dekker trær i Georgia i USA. (Foto: Scott Ehardt)

Maur kan bli med i lasten eller bagasjen på mange måter, men en gang i blant blir maur oppdaget av tollere. Disse såkalte maur-hendelsene ved både havner og flyplasser har blitt registrert, i hvert fall på New Zealand og i USA.

En stor internasjonal forskergruppe har kikket på maur-materialet for å se hva det kunne fortelle om hva slags arter som blir med i bagasjen.

Og maurene reiser langt.

Innvandrere utvandret

Det er snakk om over 4000 maur-hendelser i løpet av nesten hundre år med toll-data, så man kan nok være trygg på at det er mange maur som ikke har blitt oppdaget gjennom årene. Totalt ble det registrert over 50 forskjellige maurarter.

Men noe av det mest oppsiktsvekkende med disse maur-immigrantene var at flesteparten av maurene hørte hjemme i helt andre land enn de hadde reist fra.

Dette betyr at mange maur allerede hadde slått seg ned som en fremmed art i det landet de reiste fra. Dette gjaldt 75 prosent av maurene som ble snappet opp i USA, og hele 88 prosent av maurene som kom til New Zealand.

Et eksempel er mauren med det fornøyelige navnet longhorn crazy ant. Denne mauren stammer opprinnelig fra Afrika, men den har kommet fra land over hele verden til både New Zealand og USA.  

Longhorn crazy ant i all sin prakt. (Foto: Erin Prado / © AntWeb.org / CC BY-SA 3.0)

Arten er kjent som aggressiv, og kan utkonkurrere lokale arter. Det er noe av grunnen til at så mange av immigrant-mauren er tidligere utvandrere.

Tar rotta på de lokale

Noen av de invaderende artene blir så dominerende fordi de er utviklet i et annet miljø, med forskjellige rovdyr og helt annen konkurranse fra andre arter. Derfor kan den dominerende arten få større utbredelse i et fremmed miljø enn den har i sitt egentlige hjemmeområde.

Flere maur-arter er spesielt flinke på å tilpasse seg nye miljøer, men det finnes mange eksempler på andre dyr og planter som har spredd seg langt utenfor sitt opphavssted, som du kan se på denne Wikipedia-listen.

Referanser:

Bertelsmeier mfl: Recurrent bridgehead effects accelerate global alien ant spread. PNAS, 2018. DOI: 10.1073/pnas.1801990115. Sammendrag

Powered by Labrador CMS