Bli med på å skape et romkunstverk!

Den italienske romfareren Paolo Nespoli (t.v.) skal samarbeide med den italienske kunstneren Michelangelo Pistoletto og rominteresserte over hele verden om å lage kunst fra rommet. (Foto: ESA)

Den italienske romfareren Paolo Nespoli skal lage et kunstverk fra jorda og rommet sammen med den italienske kunstneren Michelangelo Pistoletto. Du kan bli med på kunstverket.

Kunstverket skal bestå av bilder tatt av Paolo og som har blitt kombinert med foto fra rominteresserte mennesker over hele jorda. Disse bildene lages ved at publikum laster ned Paolos foto fra rommet ved hjelp av en spesiell mobilapplikasjon som Michelangelo er med på å utvikle, og så kombinerer et av disse bildene med et av sine egne foto fra jorda.

Passer det kombinerte bildet inn i ett av de seks følgende temaer: God helse, Arbeid for klima, Bærekraftige byer og samfunn, Industri, innovasjon og infrastruktur, Livet på land eller Livet i havet, blir det en del av et symbol som Michelangelo skal lage.

Dette symbolet er selv en del av et større interaktivt kunstverk som Michelangelo har planlagt.

Appen som du kan bruke for å laste ned Paolos bilder fra rommet og kombinere dem med dine egne fra jorda til romkunst heter Spac3. Den vil bli tilgjengelig når Paolo skytes opp til den internasjonale romstasjonen senere i 2017.

Inspirert av FNs hovedmål for bærekraftig utvikling

Symbolet som bildene fra rommet og jorda skal danne er utformet av Michelangelo og representerer Det tredje paradis.

Dette er Michelangelos visjon hvor naturen og den menneskeskapte verden går sammen til et samfunn der den menneskeskapte verden lever i harmoni med naturen.

De seks temaene som bildene skal passe inn i er inspirert av FNs mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. Det er 17 hovedmål i alt og du kan lese mer om dem her.

Inviterer til Det tredje paradis

Michelangelo har jobbet med kunstverk om Det tredje paradis siden 2003 og bruker ofte hverdagslige, brukte eller kastete gjenstander i kunstverkene sine.

Han liker også bilder som kombinerer det vanlige med det uvanlige, og det er derfor han vil ha bilder som kombinerer rommet med hverdagslige aktiviteter på jorda til det store symbolet.

Den italienske romfareren Paolo Nespolis ferd til romstasjonen i 2017 heter VITA. Logoen ble avduket i Milano i februar samme år. (Foto: A. Maniscalco)

Michelangelo regnes som en av de mest innflytelsesrike kunsterne i Italia av sin generasjon. På 1970-tallet var han med på å grunnlegge kunstretningen Arte Povera, eller "fattig kunst".

Arte Povera gjør ofte hverdagslige eller brukte gjenstander om til kunstverk eller benytter dem i kunstens tjeneste.

Mobilappen Space3 er utviklet av RAM radioartemobile i samarbeid med Michelangelo, ESA og den italienske romorganisasjonen ASI.

I rommet for tredje gang

Paolo er en av den europeiske romorganisasjonens mest erfarne astronauter. Han har vært i rommet to ganger tidligere. Første gang var to uker med romfergen i 2007.

I 2010 bodde og jobbet Paolo på romstasjonen i 160 dager som en del av Expedition 26/27.

Hans tredje romferd vil vare i nesten seks måneder på romstasjonen og har fått navnet VITA. Michelangelo designet logoen til VITA og brukte selvsagt symbolet for Det tredje paradis i denne logoen.

Logoen for VITA ble avduket i Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci i Milano den 14. februar 2017. Da møttes også romfareren Paolo og kunstneren Michelangelo ansikt til ansikt.

Paolos romferd er et samarbeid mellom den italienske romorganisasjonen ASI og NASA. Det blir mer om Paolo og Michelangelo og hvordan du kan lage romkunst sammen med dem senere, etter hvert som oppskytingen nærmer seg.

De to er ikke de eneste som lager kunst i rommet. ESAs franske romfarer, Thomas Pesquet, er på romstasjonen akkurat nå. Han har laget en musikkvideo fra romstasjonen sammen med den franske elektronikamusikeren Yuksek. Du ser den lenger oppe i bloggposten.

Powered by Labrador CMS