Anbefaler alkohol i tåteflaska

Vel, det er nok ikke akkurat den hardeste spriten som anbefales til spedbarn. Men en ny undersøkelse tyder på at mildt alkoholholdig kefir hjelper mot allergier hos de minste.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kefir er ikke den mest populære drikken blant barn her til lands, og danker nok neppe ut brusen i bursdagsselskapene med det første. Men i Øst-Europa, der kefir gjerne nytes både som tørstedrikk og til middagsmaten, er kefir mye brukt som spedbarnsmat.

Mye av grunnen er at den mildt alkoholholdige melkedrikken er veldig lett fordøyelig.

Helse-image

Man antar at drikken kommer fra Kaukasus, men ordet “kefir” er tyrkisk og betyr “behagelig, velsmakende”.

Kefir har lenge hatt et image som en helsefremmende drikk, og nå tyder ny forskning på at drikken kan hjelpe mot matallergier der det trengs mest: Hos de minste.

Matallergier er særlig et problem for barn under tre år, og det finnes ikke noen ordentlig behandling. Det eneste man kan gjøre, er å finne ut hva slags matvarer barna ikke tåler og så unngå disse.

Men nå kan bakteriene i kefiren vise seg å blokkere allergiske reaksjoner mot matvarer, skriver bladet Chemistry & Industry, som utgis av Society of Chemical Industry. Bladet omtaler en fersk undersøkelse utført av forskeren Ji-Ruei Liu og en gruppe kolleger ved det nasjonale universitetet i Yunlin i Taiwan.

Som hos mus, så også barn?

Liu og de andre forskerne fôret mus med kefir i tre uker, og målte så forekomsten av antistoffet immunglobulin E. Stoffet produseres særlig etter kontakt med ovalbumin, et protein som finnes i eggehviter, og noe av det som i størst grad utløser allergi i små barn.

Etter tre uker med kefir i dietten hadde musene drastisk reduserte nivåer av immunglobulin E i kroppene.

Kefir skal også kunne hjelpe ved at den forhindrer allergiprovoserende stoffer fra å passere gjennom veggen i tarmen.

Liu håper nå at kefiren skal kunne bli et våpen mot allergier.

"Gjermund Stormoen. Foto: Tine."

- I fremtiden kan vi kanskje skille ut visse bestanddeler i kefiren og bruke dem i medisin, sier Liu til Chemistry & Industry.

- Lite alkohol

Som nevnt er kefir mildt alkoholholdig, men det er neppe noen fare for at foreldre som gir barna kefir vil bli arrestert for gauking.

Seniorrådgiver Gjermund Stormoen i Tine, som selger kefir til nordmenn, forteller at deres kefir inneholder “opptil 0,1 prosent alkohol”. Dette er omtrent det samme som alkoholinnholdet i en vanlig brøddeig. Grunnen er gjæringsprosessen som skjer i både kefir og brøddeig.

Stormoen mener det kan være noe mer alkohol i den klassiske, kaukasiske kefiren, men på grunn av begrenset melkesukker kan kefiren neppe konkurrere med elefantølet med det første. Men pass på dersom du reiser i Mongolia, der det lages kefir på hoppemelk. Kombinasjonen av ekstremt energirik melk og lang gjæringsprosess gjør at alkoholprosenten komme opp i ti prosent. Så mongolsk kefir er neppe egnet som spedbarnsføde.

Stormoen er begeistret for den tradisjonsrike kefiren, som han mener er for lite utforsket.

- Forskningen har stort sett konsentrert seg om nye bakterietyper, og da forvinner kefiren ut av fokus. Men en av grunnene til at jeg har tro på kefiren, er at det er det av industriproduktene med sammensatt bakterieflora og mikroorganismer, sier Stormoen.

Powered by Labrador CMS