Arkiv: januar 2017

Må du være sur og gretten for å like svart humor? Å nei da. Derimot hjelper det å være smart.

Statistikken over karakterer i grunnskolen og nasjonale prøver viser at foreldrenes utdanningsnivå betyr mye for barnas prestasjoner.

Flere steder i landet er årets vinter den mest snøfattige på rundt 60 år, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

Nikotinavhengighet varer lenger enn antatt. Hjernens belønningssystem er endret selv mange måneder etter avvenning, viser svensk forskning på rotter. Og verst er det for de yngste rottene.

Norsk Romsenter

Vi blir mer og mer avhengig av tjenester i verdensrommet. Hvis vi får mindre tilgang, får det store konsekvenser for hverdagen vår, ifølge ny rapport. 

Universitetet i Oslo

Barnefamilier vil gjerne bo i småhus med plen og bosetter seg derfor i utkanten av byene. Men det er ikke slik myndighetene vil at byene skal vokse framover, ifølge forsker.

Forskere har funnet et 3500 år gammelt smykkeverksted for halvedelstener på en liten øy i Kuwait. Funnet gir ny kunnskap om en lite kjent periode.

Halvparten av all energi forsvinner i spillvarme. Miljøvennlige nanomaterialer kan omdanne varmetapet til strøm.

Damer liker menn med symmetriske trekk og bred hake, fordi et slikt ansikt forteller at fyren har god helse. Eller har han egentlig det?

Institutt for samfunnsforskning

Kvinner som vokser opp i større søskenflokker får færre barn, mens menn får flere barn. 

Spør en forsker:

En fødsel kan være traumatisk for mor, men blir det lille barnet også påvirket psykisk?

Barn som bor vekselvis hos mor og far etter samlivsbrudd har det nesten like bra som barn som bor med begge foreldrene. De har det betydelig bedre enn barn som bare treffer den andre av foreldrene iblant, viser svensk studie.

En farlig bakterie som fører til urinveisinfeksjon og blodforgiftning, kan spres med både dyr, fugler og småkryp under bakken.

De regionale forskningsfondene

Oppblomstringa av legionella i kommunale dusjanlegg har samansette, lokale årsaker og må bli behandla deretter, meiner forskar.

NIBIO

På 1970-tallet var brunbjørnen så godt som utryddet her i landet. Nå er arten tilbake, men i hvilken grad er dagens bjørner i slekt med de som fantes her i gamle dager?

Geir Søli ved Naturhistorisk museum i Oslo fant igjen den lille grå sommerfuglen på Svalbard. Det demonstrerer hvor dårlig kartlagt deler av Svalbard er, mener han.

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Et slikt tilbud vil gi svært kjærkomne pusterom i den vanskelige overgangen fra et normalt liv til et liv med en demenssykdom.

Donald Trumps innreiseforbud for flyktninger og muslimer er ren idioti og vil høyst sannsynlig føre til mer ekstremisme, mener terrorforsker Magnus Ranstorp.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Vi møter på bioteknologi overalt: I maten vi spiser, våpenproduksjon, energiproduksjon, medisin, lakk og kloning.

Ingeniører og realister må ut i politikken, mener Kristin Vinje. Hun er alene på Stortinget med doktorgrad i realfag og har Angela Merkel som forbilde.

CAS Oslo - Centre for Advanced Study

– Jeg mener det er viktig å respektere argumentene både for bevaring og rivning, mener forsker. Men vi kommer ofte til kort i forsøkene på å redigere fortida.

For første gang har en kvinne født et barn etter å ha fått satt inn en eggstokk som ble frosset ned før puberteten. Det er gode nyheter for jenter som må behandles for alvorlige sykdommer, sier professor.

Den 16 meter lange megahaien kan ha bukket under fordi den var svak for sel og småhval.

Alt var ikke bedre før. Men tomatene – de smakte mer for hundre år siden.

Universitetet i Bergen

Kvinner i overgangsalderen opplever redusert lungekapasitet tilsvarende det å røyke 20 sigaretter per dag i ti år.

Statens strålevern

I dag har nye eneboliger i Norge bare halvparten så mye radon som i 2008. Hovedårsaken er strenge byggekrav.

En stor studie tyder på forskjeller i hukommelsen hos barn som holder på med musikk sammenlignet med de som ikke gjør det.

Koffein ser ut til å motvirke et tidlig stadium av hjertesykdommer og diabetes.

Blandinger av dyr og mennesker, kimærer, ble i det antikke Hellas betraktet som forferdelige monstre, men i dag er de ekstremt verdifulle for biomedisinsk forskning. Nå har amerikanske forskere skapt et menneske-grisefoster som skal bidra til å gjøre oss udødelige.

I fjor ble det fisket 180 300 laks, sjøaure og sjørøye i de norske elvene. Det er en nedgang på 9 prosent fra året før, og i løpet av 30 år er villaksfangsten i Norge mer enn halvert.

Sider