Arkiv: mars 2016

Innvandrere har samlet sett rundt 20 prosent lavere risiko for å dø tidlig enn den øvrige norske befolkningen. Arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa er blant dem med best helse.

Statped

Elevar med høyrselshemming har dårlegare skuleresultat enn andre elevar. Dei med lett høyrselstap får truleg for lite merksemd i skulen, for dei presterer dårlegare enn elevar med moderat høyrselstap.

Kilden kjønnsforskning.no

Å skreve med bena rundt en cello var umoralsk, klaverposisjon mer sømmelig. Dermed ble kvinnene viktige for utvikling av pianomusikken.

Forskeren forteller:

Hvis Norge virkelig skal legge om til det grønne skiftet, må vi dyrke, bruke og bearbeide skogen mer. Her er treforskernes fire miljøvennlige punkter til mer trebruk.

Niks. Nei. Tror ikke det. Dette universelle ansiktsuttrykket for «ikke» kan ha utviklet seg før språket.

Mange foreldre til funksjonshemmede barn kjemper en tøff kamp om å få tilgang til alle tjenestene som skulle være deres rettigheter.

Snart skal NASA fyre opp historiens største menneskeskapte verdensrom-flamme for å lære mer om ild i nullgravitasjonsmiljø.

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Ville du gitt forskere nøkkelen til hjemmet ditt for så å la dem kartlegge alt du eier, koble funnene med andre opplysninger om deg og dele dataene med andre forskere? 

Universitetet i Bergen

Over ti år har det tatt å samle inn og gå gjennom alle publiserte geologiske data over den siste istiden. Nå er datasettet og den nye gjenskapingen av isdekket klart til bruk for hele forskningssamfunnet.

Hyppig bruk av antibiotika har ført til at mange bakterier har blitt resistente. Og antibiotika trengs mye sjeldnere enn mange tror.

Det skjer ofte helt automatisk og ikke bare når vi kysser.

Universitetet i Oslo

Når elevane får utforske naturen slik forskarar gjer, blir også lesing og skriving ein integrert del av faget. 

Japanske kostråd er litt ulike våre. Men forskning antyder at japanere lever lenger når de følger dem.

Følger fluas flukt over dobbelt så kjapt som oss.

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Nesten ingen stipendiater innen medisin innrømmer å ha fusket. Likevel synes forskerne bak en ny studie om vitenskapelig uredelighet at resultatene er urovekkende. 

Barn med funksjonshemninger skulle inkluderes med jevnaldrende. I virkeligheten blir de satt mer utenfor jo eldre de blir. Idealet om inkludering har svunnet i takt med det økte prestasjonspresset i skolen, mener forskere.

NTNU

Tilskudd av kalsium og D-vitamin hjelper mot beinbrudd hos eldre kvinner, men den positive helseeffekten kan mer enn nulles ut av at kalsium også kan øke faren for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Vi mennesker synes puberteten kan være heftig og frustrerende. Har dyr i puberteten det like kjipt som meg? spør ungdomsreporter Nora Heyerdahl.

Det har ikke vært noen gjennombrudd i behandlingen av demenssykdommer på 20 år. Derfor bør EU koordinere innsatsen, mener 30 internasjonale forskere.

De fleste matinteresserte europeiske forbrukere ser allerede på laksen som sunn. Derfor er det bortkastede penger å markedsføre helseeffekter, ifølge en ny doktorgrad.

NIBIO

Historisk ble det dyrket korn over det meste av landet – Nord-Norge inkludert. Nå vil forskere øke produksjonen og finne kornsorter som egner seg godt for dyrking både på Grønland, Orknøyene, Færøyene, Island, Newfoundland og Nord-Norge.

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

– Forbrukerne står på toppen av matverdikjeden og kan stå sammen om å kreve en omstilling til en grønnere og mer miljøvennlig matproduksjon, sier matforsker Marina Aspholm.

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Henrietta Lacks døde av kreft for 65 år siden, men cellene hennes lever den dag i dag uten hennes samtykke. Hvilken kontroll har vi egentlig over vår egen kropp etter at vi har gått bort? 

Flere av de vanligste antibiotikaene virker dårlig mot urinveisinfeksjon. Barn som har fått antibiotika tidligere, er oftere smittet med resistente bakterier.

Ny forskning viser hvorfor immunterapi virker på noen kreftpasienter, men ikke andre.

Norges forskningsråd

Gjennom å overvåke CO2 i blodstrømmen hos nyopererte pasienter, kan et nytt, norskutviklet instrument melde fra når det er fare på ferde. 

Det kan finnes en hel usynlig galakse – midt i Melkeveien. Med mørke soler og planeter. Kanskje til og med mørkt liv.

Normalt er synergieffekt et ord sjefen bruker når medarbeiderne kan gjøre noe på en smartere måte, men innenfor forskning på slangegift har ordet en helt annen betydning.

Universitetet i Oslo

Forskere har i dag tilgang på så store mengder data, at det har blitt et problem. Samtidig gir det mulighet til å teste ut fysiske teorier som omfatter hele universet.

Datamodeller kan varsle hvordan epidemier som zika og ebola sprer seg.

Sider