Arkiv: desember 2015

Dette er tipsene som hjelper mot fyllesyke, ifølge kjemikere.

Artiklene som er mest lest på forskning.no i 2015 handler om temaer mange er opptatt av: helseproblemer fra tidlige traumer, at det er smart å tulle med småbarn og om skoler som gjør det ekstra bra. 

Universitetet i Oslo

Norske forskere har påvist flere bakterier i kjeveleddet hos pasienter med barneleddgikt. Det sender forskerne i en ny retning for hvordan sykdommen kan behandles, kanskje til og med helbredes.  

UiT Norges arktiske universitet

Folk som driver med ekstremsport er både redde, dypt konsentrerte og har det vondt. Så hvorfor driver de med det?

Bakgrunn:

Eksperimenter på både mennesker og dyr støtter teorien om at vi er dømt til å gjøre det vi gjør. Men forskerne er uenige om hva de vitenskapelige funnene bør få å si for oss.

Nature og Science har gjort en utvelgelse, og vi presenterer noen av våre favoritter fra 2015. 

Universitetet i Stavanger

For Høyre er fremveksten av velferdsstaten historien om frivillighet og privat initiativ mens Arbeiderpartiet legger vekt på solidaritet og kollektive løsninger. Et typisk eksempel på strategisk taushet, sier forsker.

OsloMet – storbyuniversitetet

Forskere lager fiktive CV-er for å finne løsninger som kan hindre at ungdom blir stående utenfor arbeidslivet.

Den rette treningen kan hjelpe mot en lang rekke sykdommer, viser ny forskning. Forskerne slår blant annet fast at kreftpasienter som trener aktivt før og etter behandlingen har mindre risiko for at kreften vender tilbake. 

Menneskeceller fikk store skader da de ble utsatt for e-sigaretter i laboratoriet. Men det skal store mengder til.

Oslo universitetssykehus betaler årlig mer enn 200 millioner kroner i leie for lokaler, på tross av at det har mange ledige lokaler selv.

Høgskolen i Gjøvik

Eldre som selv får være med å sette opp målene for rehabiliteringen sin, blir mye friskere enn de som får ordinær behandling. Men går vinninga opp i spinninga?

Tidsskriftet Archaeolology har kåret de arkeologiske oppdagelsene de mener er størst i år. På lista finner vi blant annet kartleggingen av den danske Egtved-jentas reiser. 

Forskeren forteller:

Har du egentlig tatt en sjekk av peisen eller vedovnen før fyringssesongen? Her får du energi-forskernes forslag til «helsesjekk».

Mengdetrening framfor regelrytteri og kamera framfor radar i framtidas selvkjørende bil.

Medisinere er visst litt svake for Bob Dylan. Det har resultert i vitenskapelige artikler med titler som «Knockin’ on pollens door».

Velferdssystemene i Norden kan ta imot flyktningene som er kommet hittil, mener nordiske forskere. Men både velferden og asylretten kan komme under press.

Norges Handelshøyskole

Dei rikaste investerer i grøne fond når dei blir informerte om dei finansielle fordelane ved å investere, ikkje når dei får opplyst at fonda er etiske eller berekraftige.

Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse

Tidligere forskning har antydet at stress under svangerskapet kan svekke blodtilførselen til fosteret. Men da norske forskere undersøkte dette hos gravide kvinner som var spesielt utsatt for stress, fikk de et uventet resultat.

Tidsskriftet Science ba leserne kåre årets største vitenskapelige gjennombrudd. Listen over nominasjoner inneholder alt fra dvergplaneter og nye menneskearter til vaksiner og psykologistudier.  

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Den mentale styrken og sterke fysikken gjør at de norske hesterasene fjordhest, nordlandshest/lyngshest og dølahest gjerne tar en utfordring og samtidig beholder roen og holder hodet kaldt.

Her kommer nyeste argument i en 200 år gammel diskusjon: Hvordan den forhistoriske svaneøglen svømte med de fire luffene sine.

Universitetet i Oslo

Utvisning fra Norge blir i stadig økende grad brukt som straff mot kriminelle utlendinger. At politiet og ikke domstolen avgjør utvisningen, gir ulikhet for loven og kan ramme ressurssvake grupper, mener forskere.

Forskere har i de siste årene utført flere og flere studier om tarmbakterier som skal spille en viktig rolle for alt fra fedme til psykisk sykdom. En ny studie går mot strømmen, og forskerne oppfordrer sine kolleger til å ta det litt rolig. 

Universitetet i Agder

Hva du tenner på seksuelt er i stor grad tilfeldig. Det ligner på språket du snakker. Og akkurat som du kan lære deg et nytt språk, kan du også lære deg nye seksuelle tenningsmønstre.

Tidsskriftet Science har kåret omstridt genteknologi til årets vitenskapelige gjennombrudd.

En stund siden du vaska espressomaskina? Les denne! Eller kanskje ikke.

Nederlandske arkeologer slår på stortromma. – De har funnet spor av et slag, men det er grunn til å være skeptisk, sier norsk historiker.

Matematisk modell beskriver retningen på stripene.

Spør en forsker:

Stjernetegnene i vestlig astrologi begynner og slutter på datoer som er vanskelige å huske. Noen mener at datoene er helt feil, og at et 13. stjernetegn har blitt oversett. 

Sider