Arkiv: september 2015

Både søk, lån, bestillinger og persondata i biblioteksystemet Oria er ukryptert. Oria brukes blant andre av Stortingsbiblioteket, Forsvarets forskningsinstitutt og Norges Bank.

Humlene rundt Rocky Mountains i USA har fått merke konsekvensene av klimaendringene. To arter har fått 25 prosent kortere tunge de siste 40 årene, ifølge en studie.

Mer stress og mindre hjerneaktivitet er bare noe av det framtidige Mars-farere har å se fram til.

UiT Norges arktiske universitet

Polarnatta skjuler et yrende liv rett under havoverflata. Det gjør denne perioden langt mer sensitiv for oljeutslipp og klimaendringer enn forskerne hittil har trodd.

Norges forskningsråd

Norske barn vil aller helst leke fritt med andre barna. Men foreldrene tror de må organisere barnas aktiviteter i naturen.

Norske homofile fikk strengere straff om de var sammen med tyskere under andre verdenskrig.

Handelshøyskolen BI

Å bruke akkurat passe makt er suksessfaktor når multinasjonale selskaper skal få sine datterselskaper til å gjøre ting på nye måter.

Hvis vi vaksinerer jenter mot livmorhalskreft når de er ni år i stedet for tolv, går antallet meldinger om bivirkninger ned, mener forskere. Kanskje er det også nok med ett stikk i stedet for to. 

Ungdommen vil at foreldrene skal lytte. Men de voksne vil helst fikse problemer. Ny familieterapi blir prøvd ut på Ahus. 

Kilden kjønnsforskning.no

Den kvite europeiske au pairen med middelklassebakgrunn opplevde ei klassereise nedover i Noreg. Ho lurte på kvifor vertsfamilien ikkje skaffa seg ein filippinar, når det var hushjelp dei ville ha.

Universitetet i Oslo

Sportsdrikker er sur væske, som vi drikker mens vi trener og har mindre spytt i munnen. Det kan gi syreskader. Men genene våre avgjør om vi er i faresonen.

SINTEF

Hvert hjerte er unikt. Nå kan hjertespesialister og ingeniører simulere operasjoner på pasientens eget hjerte ved hjelp av ultralyd og dataskjerm. Det kan øke antallet vellykkede inngrep. 

Da vulkanen Bárðarbunga hadde utbrudd slapp den hver dag ut tre ganger så mye svoveldioksid som all europeisk industri.

Trolig har 18 000 nordmenn arvelig høyt kolesterol uten å vite det. Trening og riktig kosthold er ikke nok for å behandle tilstanden.

Var det ønsket om mer land eller mulighetene for handel som gjorde at folk flyttet til Grønland omkring år 1000? En ny metode kan gi svaret på et mysterium som har frustrert arkeologene.

Matematikeren Mathias Barra prøver å finne ut hvordan vi kan operere så mange som mulig på en tryggest mulig måte med et begrenset antall operasjonsrom og leger.

Øyeblikket:

Se hvordan veden omformes til lys og varme.

NASA har annonsert at de skal oppklare et gammelt Mars-mysterium. Og forskerne går langt i å bekrefte at det faktisk finnes flytende vann på Mars. 

NIFES

Forskere har kartlagt bakteriegenene i muselort. Funnene kan brukes til å finne ut mer om hvordan sykdommer oppstår − som diabetes, tykktarmskreft og leddgikt.

NASA har gjort nye oppdagelser på Mars, og skal legge fram sine funn på en pressekonferanse mandag.

Doktorgradskandidat Cecilie G. Gjerde ved Universitetet i Bergen gikk til topps i lørdagens finale i Forsker Grand Prix med sin stamcelleforskning.

Svært mange av dem som holdt seg våkne for å få med seg nattens såkalte supermåne og måneformørkelsen, fikk lønn for innsatsen.

Mesteparten av fluoren i tannkremen din er dannet i supernovaeksplosjoner. Det konkluderer to amerikanske astronomer etter å ha undersøkt mengden av fluor i stjernene. 

NIBIO

Stadig flere tar til orde for at kjøttforbruket må ned og at dyreprotein må erstattes med planteprotein. Kan økt produksjon av belgvekster bidra bidra til en slik utvikling?

Kvinner som spiller dataspill en time hver dag, har større fare for å legge på seg enn andre kvinner. Den svenske undersøkelsen fant ingen lignende resultater hos mannlige gamere.

Populære elever dominerer ikke bare skolegården. De har også størst innflytelse på undervisningen i klasserommet.

Nyfødte med gulsott kan få hjerneskade hvis de ikke behandles i tide. Lysterapien de får kan gjøres mer effektiv, viser ny forskning.

Øyeblikket:

Vann, bly og jod kan bli ei råstilig discokule!

Norges idrettshøgskole

To målrettede økter med styrketrening i uka kan ha god effekt på prestasjonen til syklister. Og litt effekt på løpere.

Høgskolen i Sørøst-Norge

Med ørsmå, lynskarpe nåler håper forsker Nhut Tran å fange opp tidlige tegn på alvorlig sjukdom

Sider