Arkiv: juni 2015

Artsdatabanken
Nytt fra akademia:

Vil du vite mer om de 15 landlevende pattedyra vi har i Norge? Artsdatabanken har nå samlet bilder, kart og informasjon om disse på ett sted.

Amerikanske forskere har oppdaga to proteiner i fosterets lunger som de mener setter i gang fødselen. De håper dette kan forebygge at barn blir født for tidlig.

Biologisk klokke sier når blomsten skal lokke svermende insekter.

På 1970-tallet viste studier at mennesker ikke kunne bli overvektige eller få hjertesykdom av å spise karbohydrater som sukker. Denne feilen betaler vi for fremdeles, mener norsk professor.

Statped

Sørg for hvile og skjerming i den første, kritiske fasen. Hvis ikke kan hjernerystelsen få konsekvenser for læring og aktivitet i skole og fritid.

En gave på 65 millioner gjør at et stort vikingprosjekt endelig kan realiseres.

Et yrende dyreliv med tanglopper og tanglus er viktig for at ålegress skal overleve. Dyrene spiser opp algene som truer.

Norges forskningsråd

Hovedstaden vår blir en mer delt by. Og det er de nest rikeste som nå klumper seg sammen. 

Kari gjekk frå å vere ein energisk student, til å ha nok med å stå opp morgonen. Dette er det vi veit – og ikkje veit – om kronisk utmattingssyndrom.

Spør en forsker:

Hvor lenge kan jeg reise fra katten i ferien? Kan jeg ta den med på hytta?

Norsk institutt for naturforskning (NINA)

Overfiske av torsk bidro mer til endringer i det biologiske mangfoldet enn det klimaet bidrar til. 

UiT Norges arktiske universitet

Vi kaster mindre mat en for fem år siden, men fremdeles havner unødvendig mye mat i norske søplebøtter. En ny doktorgrad har funnet noen av årsakene. 

Verdens første elektriske fiskebåt presenteres i Trondheim i august. Men det er lenge igjen før den kan klare seg helt uten diesel.

Forskere har funnet en sammenheng mellom katteparasitten Toxoplasma gondii og utviklingen av forskjellige psykiske lidelser hos mennesker.

Norges forskningsråd

Personer som i dag er godt voksne og yrkesaktive, taper mest på pensjonsreformen. 

Nå er det håp om at den sjeldne og vakre orkideen myrflangre overlever på Abbortjernmyra i Asker. Dette til tross for at myra ble drenert og forsvant for flere år siden.

En anerkjent modell anslår om bestemte arter vil overleve når temperaturen i havet stiger. Men modellen er ikke god nok, mener danske forskere. 

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Uredelighetsforskeren Daniele Fanelli går vitenskapelig til verks for å finne ut av hvorfor forskere velger å fuske. 

Hva skjer når nå stadig flere undersøkelser blir utført på nettet, framfor over telefonen?

 

Pass deg for å legge for mye vekt på fremskritt hvis du slanker deg. Vi overvurderer nemlig små forsakelser når vi prøver å gå ned i vekt. Og vi undervurderer utskeielser.

Norges idrettshøgskole

Det er ikke mengden alene det kommer an på. Kvaliteten på treningen er like viktig for unge fotballspillere, viser ny forskning. Og løkka er av avgjørende betydning.

Universitetet i Oslo

Elevar som går ut av fjerde klasse, kan skrive som sjetteklassingar viss dei får den rette opplæringa, viser eit pågåande forskingsprosjekt. Nøkkelfaktorar er klare forventningar til tekstkvalitet og individuelt tilpassa undervising.

Hundre år før Michael Jackson hadde vi Geo Jackson. Og på scenen minnet «sand-dansen» hans veldig mye om Michael Jacksons «moonwalk».

Spør en forsker:

Vi blir hele tiden bombardert med sanseinntrykk fra omgivelsene, og de fyller bevisstheten og følelseslivet vårt. Uten sanser begynner rare ting å skje med oss.

Hva var hode og hva var hale? Se animasjon av hvordan Hallucigenia kan ha danset på havbunnen for 500 millioner år siden.

Statped

Tre skular og ein barnehage på Vestlandet har i halvanna år lært teiknspråk til alle barn og tilsette. Prosjektet er radikalt, seier NTNU-professor.

NTNU

Etter ti uker med harde treningsøkter på spinningsykkel fikk kvinnene med leddgikt mindre betennelse i kroppen. 

Mannlige studenter overvurderer hvor gode de er i matematikk. Det kan være en av grunnene til at flere menn enn kvinner velger realfag, tror forskere.

Måleutstyret som plasseres på dyr, blir stadig mindre. Det skaper helt nye muligheter for forskerne.

NTNU

Fysisk aktivitet og TV-titting ser ut til å ha langt mindre å si.

Sider