Arkiv: januar 2015

Høgskolen i Bergen

Godt samliv kan ha mer og si for mor og barns helse under graviditeten enn tidligere antatt.

Artsdatabanken
Ukas art:

De små krepsene i klassen Ostracoda er omsluttet av to skall, noe som gjør dem til forveksling lik muslinger. Derav det norske navnet muslingkreps. De siste årene er det funnet flere nye arter muslingkreps i Norge.

Amerikanske forskere kombinerer data fra Google og offentlig helseregister.

Det er ikke sjefen som forstyrrer mest på fritida, skal vi tro norske ingeniører.

Risikoen øker med en tredjedel ved mer enn to glass vin, viser langsiktig studie av svensker. 

UiT Norges arktiske universitet
Nytt fra akademia:

Med sin egen filmfestival i Paris ønsker Eva Joly å påvirke den politiske debatten i Europa. To av årets festivalfilmer er laget ved UiT - Norges arktiske universitet, og invitert til festivalen av Joly selv.

Kilden kjønnsforskning.no

En kvinnelig FN-soldat antas å få bedre kontakt med lokalbefolkningen kun i kraft av å være kvinne. Samtidig er hun nødt til å være «en av gutta».

Mine fagbokfavoritter:

Språkprofessor Terje Lohndal anbefaler en liten bok på hundre sider av Noam Chomsky, vår tids største språkforsker.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Forsker tilbakeviser påstanden om at teori har begrenset verdi for arbeidslivet. Det er snarere en forutsetning for å gjøre en god jobb som lærer, sykepleier og sosialarbeider.  

Det handler kanskje ikke så mye om telefonen i det hele tatt, tror svenske forskere etter å ha intervjuet gamle norrköpinger.

Feiloppfatning kan bli selvoppfyllende profeti for tenåringer. Amerikansk studie bekrefter norske funn fra 2012.

Ansatte sover bedre når de får større kontroll over døgnet og lederne tar hensyn til privatlivet deres.

Norges idrettshøgskole

Fotball handler først og fremst om teknikk og taktikk. Men spesifikk trening for å utvikle hurtighet  kan ha stor effekt på resultatene, viser ny doktorgrad.

Danske forskere har vært med på å kartlegge genaktivitet på tvers av 77 000 forskjellige prøver. De har utviklet en helt ny metode for å oppdage farlige endringer i arvemassen.  

Stoffer i plast og andre husholdningsprodukter kan forstyrre hormonbalansen vår. Kvinner med høye nivåer av stoffene i kroppen kom tidligere i overgangsalderen.

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) risikerer å bli avviklet som selvstendig institutt og flyttet til Folkehelseinstituttet. SIRUS-forskere frykter for sin mulighet for å ytre seg fritt.

Norges forskningsråd

Hos de som er deprimert synker ikke stressnivået på normalt vis. Det skader hukommelsen og konsentrasjonen, og kan gi nye runder med depresjon.

Er du flink til å gjøre mange ting på en gang? Da tar du inn reklame uten å merke det.

Universitetet i Oslo

Få er uenige i at vi skal ha kunnskapsbasert naturforvalting. Men kunnskapen som forvaltinga skal baserast på, er mangelfull, meiner professor.

Norges Handelshøyskole

I fjor ble det utført 1,57 milliarder kortkjøp og vi handlet med kort for over 560 milliarder kroner. Er det bare et tidsspørsmål før kontantene forsvinner?

Fosterhjem er bedre enn barnehjem i Romania, også for hjernens utvikling, fant forskere som fulgte barna over flere år.

En genvariant som gjør at røykere røyker mye har en helt annen effekt på ikke-røykere.

Nytt fra akademia:

Regjeringsadvokaten melder at staten anker fuskesaken mot en tidligere jusstudent ved Universitetet i Bergen til landets øverste domstol.

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Vil du ned i vekt er det like greit å kutte ut frokosten, råder ernæringsprofessor. Mange av oss er uansett ikke sultne om morgenen. 

NTNU

Babyer blir stadig flinkere til å forstå bevegelser i løpet av sitt første leveår. Denne kunnskapen kan sette forskere på sporet av hva som skjer med hjerneutviklingen hos spedbarn som blir født for tidlig.

Statens institutt for rusmiddelforskning – SIRUS

Sprøytebrukere som kjøper metadon på gata, bruker det ofte i tillegg til heroin og andre rusmidler, ikke som erstatning. Ulovlig bruk av metadon er ikke bra, men gir ikke nødvendigvis flere overdoser.

Britisk studie viser hvorfor. I Norge er folk flinkere, med et mulig unntak for menn.

De første bildene var nærmest snapshots tatt av fotografer som prøvde å skjønne hva de så. Det finner en ny studie av bildene fra tiden etter terroren.

Kina står i dag alene for mer enn en firedel av verdens klimagassutslipp. Nå vil endelig kineserne gjøre noe. 

Østlandsforskning
Nytt fra akademia:

Hva lærer egentlig elevene av å starte elevbedrifter, og blir de bedre entreprenører? Dette skal det nå forskes på. 

Sider