Arkiv: oktober 2014

Podcast:

Ingen i landet har forsket lengre på maur enn Torstein Kvamme. Hør ham fortelle om våre seksbeinte venner, som både likner oss og er veldig forskjellige.

Her får du de viktigste nyhetene fra universitets- og høgskolesektoren fra uka som gikk.

Når voksne bestemmer hvordan barn skal leke, mister de evnen til å utvikle seg sosialt og kreativt, ifølge dansk lekeforsker.

UiT Norges arktiske universitet

Gresskar, godteri og hekser.Hvorfor dukker alt dette opp på Halloween? Og hvorfor akkurat siste dagen i oktober? Her får du svar på alt du lurer på om Halloween. 

 

Norges Handelshøyskole

Når mange nok følger dårlige råd og tar lite gjennomtenkte økonomiske valg får det store konsekvenser.

Beboere i smarthus, der blant annet temperatur, lys og persienner kan kontrolleres med en app, er lett utsatt for overvåkning og innbrudd. Forebyggende teknologi er under utvikling.

Norges idrettshøgskole

Internett flommer over av tips og råd om trening av bekkenbunnen. Den gode, gamle knipemetoden er det eneste som fungerer, sier professor. 

 

Stoff i ereksjonspillene kan brukes i behandling av hjertesykdom.

Vi bruker tilbakemeldingene aktivt i planleggingen av neste års arrangementer, derfor setter vi stor pris på at du gir oss din evaluering.

Når østerrikeren Matthias Brändle i dag setter seg på sykkelen for å prøve å slette Jens Voigts seks uker gamle timerekord på sykkel, er det neppe tilfeldig at forsøket foregår på kveldstid.

Den lille skytterfisken har en særdeles presis metode for å treffe byttet sitt.

Berre urealistiske tiltak som global eittbarnspolitikk vil kunne redusere befolkningsveksten i ein grad at det vil hjelpe på miljøproblema våre, hevdar forskarar i ny studie.

Kilden kjønnsforskning.no

Den moderne mannen har blitt pappa med stor P, og kvier seg ikke for å støvsuge innimellom. Men det er ikke hans ansvar at kona må jobbe mindre for at familielivet skal gå opp.

Universitetet i Oslo

Transplanterte stamceller gjør musehjerter motstandsdyktige mot hjerteinfarkt.

Innsatte deler narkotika i fengselet, og det skaper samhold og spenning, men rehabiliteringstilbudet oppleves som urimelig forskjellsbehandling.

Mange frykter framtiden. Men hva du frykter, er avhengig av hvor i verden du bor.

En diger glassklump skrur svensk glasshistorie 300 år tilbake.

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Bønder i Indonesia rydder land ved hjelp av ild. Utslippene fra slike jord- og skogbranner påvirker innbyggernes helse, samt transport, turisme og økonomisk aktivitet.

NTNU

Kvinner som har blitt utsatt for vold, har opptil 80 prosent større sannsynlighet for å få en fødselsdepresjon enn kvinner som ikke har blitt utsatt for vold.

Folk i Sør-Amerika karet seg opp til 4500 meters høyde allerede under istida for 12 000 år siden. Funnet av verdens eldste høytliggende bosetting stiller spørsmål om tilpasning til livet i høyden.

Hvem du velger å tilbringe gode og onde dager med kan bli avgjørende for hvor mye du tjener.

Kan bli et miljøvennlig alternativ til dagens batterier.

Universitetet i Oslo

Ufattelig finmalt støv kan bli viktig energimateriale.

Universitetet i Oslo

Blant liberale teoretikere som legger ekstremt stor vekt på økonomisk frihet, finnes det noen som forsvarer diktaturer, riktig nok under gitte betingelser. – Men diktaturer fører til uakseptabel høy risiko for brudd på friheter og rettigheter som er enda viktigere, mener norsk statsviter.

Vaksiner kan spille en svært viktig rolle i kampen mot ebola. Nå må vi trappe opp arbeidet med å utvikle dem, mener internasjonale immunologer.

Universitetet i Bergen

Nordmenn monterer gjerne sparedusj og bruker samme drikkeflaske om igjen. Mest fordi vi tror at det gjør en forskjell for miljøet, men også av dårlig samvittighet. 

Norges geologiske undersøkelse

Gamle havområder, med små øyer og store vulkaner, etterfulgt av en kraftig kollisjon mellom to kontinenter som skapte en fjellkjede på størrelse med dagens Himalaya. Kort fortalt: geologihistorien til Midt-Norge.  

Fysisk aktivitet kan forbedre hukommelsen hos de mellom 60 og 70 fordi blodtilførselen til hjernen øker. 

Tilgang til abort har økt unge kvinners sjanser for å velge riktig mann. Dermed sank skilmisserisikoen, viser ny studie.

En del av bevisstheten kan kanskje fortsette etter hjertestans. 40 prosent av pasientene som ble gjenopplivet, beskriver en form for bevissthet mens de svevde mellom liv og død

Sider