Arkiv: september 2014

Handelshøyskolen BI

Når en samarbeidsvillig forhandler møter en som bare er opptatt av egen profitt, skapes de beste resultatene.

NTNU

Kulturminneforskar Tor Einar Fagerland skulle forske på debatten om minnestadene etter 22. juli. Slik vart han med eitt ein aktiv deltakar i si eiga forsking. 

 

For 3000 år siden ble skandinaviske menn begravd med barberkniver av bronse, pinsetter, og noe som kan ha vært utstyr til å pleie neglene med.

Nofima

Hvorfor spiser vi ikke mer bygg når vi vet hvor bra det er for helsa? Svaret ligger kanskje under det harde skallet, for snart kommer en ny serie som skal få bygget tilbake på norske middags- og frokostbord.

Denne veka kom det gode nyheiter for dei som håpar det finst liv der ute i verdsrommet: Store mengder av vatnet på Jorda blei til førvårt eige solsystem. Dermed er det gode sjansar for at det er store mengder vatn i andre solsystem og.

Risikoen økte særlig hvis moren var 35 år eller eldre da barnet ble født, eller hvis moren led av fedme, høyt blodtrykk eller diabetes mens hun var gravid.

Norges forskningsråd

Arne Skulberg er Norges beste forskningsformidler. Selv er NTNU-forskeren mest opptatt av å redde liv.

Nye undersøkelser viser at 2014 blir året med flest skogbranner på den nordlige halvkulen siden årtusenskiftet. Det kan få smeltingen av innlandsisen på Grønland til å stige til nye høyder. 

SINTEF

Norske bedrifter lykkes ikke godt nok med programvareutvikling utenlands. Når får de oppskriften på hvordan det kan gjøres.

Hakeormene kan lindre symptomer hos de med cøliaki.

Norsk institutt for skog og landskap

Nye målinger viser at sitkagran vokser svært godt i kyststrøk på Vestlandet.

Personer som er redd for å miste jobben, opplever i større grad enn andre å få astma for første gang.

Skal du lykkes i fjøset, må du være snill, rolig og ha god tid. Det gir fornøyde kuer, og mer melk. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Utviklingen ellers i samfunnet setter preg på organiseringen av barnehagene. Det fører til at pedagogiske ledere trenger mer kunnskap om organisasjon og ledelse.

Universitetet i Stavanger

Jenter med rike og høyt utdannede foreldre skårer aller høyest på selvreguleringstester. Forskere tror gutter og jenter blir fulgt opp ulikt - både av foreldre og barnehageansatte. 

 

Podcast:

Resten av universet utvikler seg bare i forhold til en observatør, sier kavliprisvinner Andrei Linde i denne podcasten. Han mener at fysikken må åpne seg for metafysikk.

Ved norske sykehus ble det gitt 20 prosent mer bredspektret antibiotika i 2011 enn i 2006.

Spør en forsker:

Stormen Nina har herjet vestlandet i helgen. Men hvilken storm har vært den verste i Norges historie?

Kulrunde, kinesiske fossil kan vere restar frå dei eldste dyra i verda. Fossila er over 600 millionar år gamle og viser eit viktig steg i evolusjonen då livet utvikla seg frå eincella til komplekse, fleircella organismar.

UiT Norges arktiske universitet

Sur svettelukt, vi har alle kjent det, men visste du at lukta ikke kommer fra selve svetten din?

Vi trener mer når helgen nærmer seg, men alkoholinntaket øker i takt med treningen.  

Artsdatabanken
Ukas art:

Lavarten storvrenge er litt sopp, litt plante og litt bakterie.

Her får du de viktigste nyhetene fra universitets- og høgskolesektoren fra uka som gikk.

Du må være folkelig, ordentlig og grei, viser Norges første doktorgrad om danseband-fansen.

NTNU

Det er langt flere som dør av overdose i Norge enn av trafikkulykker. En ny nesespray kan redde flere liv.

NTNU

Sosiale medier påvirker humøret. Mange «likes» på Facebook gjør svært mange av de spurte glade, viser en helt fersk undersøkelse.

Babyer utvikler språkevner når de hører på seg selv. Det kan være et problem for spedbarn med nedsatt hørsel.

Universitetet i Stavanger

Europeiske myndigheter stod imot presset fra flyselskapene da askeskyen fra Island lammet flytrafikken våren 2010. - Det gjorde de rett i, konkluderer forskere. 

Forskere fra hele Europa var nylig samlet i København til konferansen EuroSense 2014 for å diskutere det nyeste innen forskning på ernæring. Et av budskapene er at vi bør droppe kostholdsrådene og matpyramiden.

Caroline Graham Hansen fra Oslo er bare 19 år, men tjener allerede en million som fotballproff i Tyskland. Intens interesse for fotball og ekstremt mye trening ligger bak. Men det har kostet mye.

Sider