Arkiv: mai 2014

Artsdatabanken
Ukas art:

For artene i familien sørgemygg er livet mer stusslig enn for de fleste. De er små, mørke og fargeløse, og smaker hverken vått eller tørt hele sitt korte voksenliv.

Forskere har for første gang boret dypt ned i havbunnen under Kattegat og Østersjøen. Det har funnet ferskvann som kan stamme fra istiden.
Mens flygende insekter styrer unna omgivelsene for å unngå kollisjoner, svømmer fisk mot dem i full fart.
I universets begynnelse skjedde det sannsynligvis noe helt usannsynlig: I løpet av et øyeblikk blåste verdensrommet seg opp som et turbo-popkorn. Nå mottar tre fysikere Kavliprisen for ideen om denne voldsomme inflasjonen.
Multimedia:VIDEO: Hvordan gjøre oppholdet i trålen så behagelig som mulig? To forskere ved Havbruksstasjonen nord for Tromsø er på saken.
NTNU
Det V-formede kjølvannet bak skip som beveger seg rett frem, har alltid den samme vinkelen. Nå viser ny norsk teori at båtvaken faktisk kan komme foran båten din.
Kilden kjønnsforskning.no
Damebladene har aldri vært så glanset som nå. Skjønnhet, mote og livsstil trumfer både politikk og samfunnsstoff, sier medieforsker.
Norske Thomas W. Ebbesen er blant vinnerne av den prestisjetunge Kavliprisen for nanovitenskap. De tre Kavliprisene deles ut i dag, se resten av de ni vinnerne her.
ISEE-3 har vært ute av drift siden 1997. Nå har NASA gitt klarsignal til et gjenopplivingsforsøk fra en gruppe astroentusiaster.
Handelshøyskolen BI
Stadig flere nordmenn vil fortsette å bruke Facebook og andre sosiale medier på tross av at vi ikke er spesielt fornøyde med tjenestene.
Norges Handelshøyskole
Nett-TV:Stadig flere bedrifter forsøker å redusere skadevirkninger på samfunn og miljø. Er det samvittigheten som driver dem, eller tjener de på det? Se video.
Tiltak mot tvangsekteskap bygger på kunnskap og forskerråd. Men når det gjelder kjønnslemlestelse er politikerne styrt av følelser mer enn fakta.
Hvor mye utdanning foreldrene har, betyr ofte mye for barns karakterer eller utdanningsvalg. Men i bygde-Norge betyr det mindre.
Forskere går blant oss under grunnlovsjubileet. De noterer hvem som er der, og hvordan vi feirer.
Brenda Milner står bak noe av den mest berømte hukommelsesforskningen i verden. Hun har vunnet nevrovitenskap-prisen sammen med John O’Keefe og Marcus E. Raichle.
Professor Lennart Bengtson ble satt under sterkt press da han skiftet side i klimaspørsmålet. Men kan et vitenskapelig syn være umoralsk, spør gjesteskribent Erik Tunstad.
Det er mindre mobbing på skoler med rektorer som har tillit blant elever og lærere. Rektor kan sette standarden for akseptabel adferd.
Én enkelt maur surrer rundt etter mat, men en stor gruppe maur organiserer seg i et effektivt samlebånd. Nå vet vi hvordan.
Depresjon, Parkinson og epilepsi – disse er noen av sykdommene som i fremtiden skal kunne behandles av små, elektroniske implantat. 
Norges idrettshøgskole
Selv om elitefotballspiller Melissa Wiik er tilbake på banen, bærer hun korsbåndskadene sine med seg. Sjansen for at hun blir skadet igjen er mangedoblet.

Solceller i veier og gater og varmen i svart asfalt kan bli morgendagens energikilder.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
Biologer fra Albania og Makedonia har for første gang samarbeidet om å undersøke økologien i innsjøen Ohrid. Nå skal flere Balkan-stater prøve seg. 
Nesten en tredel av verdens befolkning er fete eller overvektige. Vi vet overraskende lite om hvorfor.
Man kan bli aggressiv av bare å lese om alkohol.
Norges forskningsråd
De med best karakterer etter mastergrad får 20 prosent mer i lønn enn de i bunnsjiktet.
Anemoner som lever på is og gjennomsiktige reker. Se årets toppliste over nyoppdaga arter her.
Bioforsk
Sporing av smittekilder er sentralt for å redusere helserisikoen, men har hittil  vært vanskelig å gjennomføre.  
Universitetet i Oslo

Cellene våre spiser seg selv for at vi skal holde oss friske

Podcast:I denne ukens podcast snakker vi blant annet med vinneren av årets Abelpris.
Artsdatabanken
Ukas art:

Skorpelaven Lobothalia alphoplaca er kresen, og tar ikke til takke med hvilken som helst stein. Sånt blir man sjelden av.

Sider