Arkiv: september 2012

UNDER RADAREN: Hvor slutter du, og hvor begynner jeg? Er du laget av meg? Og hva er vi sammen?
Podcast:I denne ukens podcast handler det om slim, snørr og gørr. Ekkelt? Ja, men ikke hvis du er kåt.
Spør en forsker:SPØR EN FORSKER: To kalde øl kan putte phrenicusnerven i hikkemodus.
Nå kan du bruke Street View-teknologien under havoverflata.
Pierre Lison jobber med å utvikle et datasystem som kan lære roboten «Lenny» å kommunisere med mennesker gjennom dagligdagstale.
Store norske sykehus deltok ikke i en omfattende europeisk studie som skulle kartlegge hyppighet av dødsfall etter operasjoner.
Både Norge og Danmark har kampanjer for å redusere skader og bedre sikkerheten i helsevesenet, men de ble til på svært ulikt vis.
Aldri tidligere har forskerne klart å få fram så gode bilder av hvordan insekter så ut for 300 millioner år siden. Et av dem er av kakerlakkens tipp-tipp-tipp-tipp..
NTNU
Kreftpasienter registrerer smerter med enkel berøring på nettbrettet.
45 minutter med moderat eller intens trening øker ikke lysten på mye mat like etterpå, antyder nye resultater.
De kan ha vært miljøbevisste, menneskene som lagde klær med plantefibre for 2800 år siden. Ikke bare jordbruksplanter ble brukt. Også ville vekster ble utnyttet målrettet, tror forskere.
Bioforsk
Fortsatt inneholder mange havrepartier giftige mykotoksiner over grenseverdiene. For mathvete ser det bedre ut.
NTNU
Fotgjengere i Trondheim kan bli både redde og glade etter at fjellklatrere og en musikkprofessor har forvandlet ei bru slik at den kan snakke.
Dagens nylonproduksjon bidrar til den globale oppvarmingen. Kreftforskere snublet nærmest over en måte å lage nylon både grønnere og billigere enn i dag.
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS)
Barna opplever seg selv som sentrale, delaktige aktører i hjemmevoldsepisoder, tyder en ny studie på.
NILU - Norsk institutt for luftforskning
Årlig rapport om luftkvalitet i Europa viser at det fortsatt er behov for tiltak mot luftforurensningen.
Akademikere anser mannlige jobbsøkere som mer kompetente enn kvinnelige, selv når søknadene er kliss like.
To 3000 år gamle mumier fra Ytre Hebridene viser seg nå å være skjelettpuslespill bestående av levninger fra seks forskjellige mennesker.
Kvinner har fått utdelt et begrenset antall eggceller, sier læreboka. Omdiskutert forskning sier det motsatte – at eggstokkene kan vekkes og produsere nye egg i voksen alder.
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS)
En gruppe flyktninger er intervjuet om hva de har opplevd som styrkende faktorer i livet sitt. Alle svarte at de traumatiske hendelsene de hadde opplevd, hadde styrket dem.
Det er ikke for sterk vekst og fare for inflasjon som er bekymringer for verdens økonomier i dag, snarere tvert imot. Så er det på tide å bytte ut sentralbankenes gullstandard for pengepolitikken, inflasjonsmålet?
Høgskolen i Bergen
Tilrettelegging for gravide på jobb er ofte helt opp til kvinnene selv å kjempe for. Ofte føler de det lettere å få sykmelding av legen, ifølge en ny doktoravhandling.
Et nytt virus har tatt livet av en pasient i Saudi-Arabia, og i Storbritannia behandles en person fløyet inn fra Qatar med alvorlig luftveisinfeksjon.
Å treffe på eksen kan være hjerteskjærende, men å forbli Facebook-venner etter bruddet kan gjøre kjærlighetssorgen enda verre. 
NTNU
Tøysete lolcats er ikke bare søte og morsomme. De kan også ha politisk betydning, mener forsker.
Bivoks kan ha blitt brukt som tannfylling i steinalderen.
Nofima
Nye metoder og ny teknologi i trålerflåten vil gi et råstoff som er på høyde med det aller beste som leveres fra autolineflåten.
La baby smake på litt mat med gluten fra fire måneders alder, men fortsett å amme. Det er forskernes råd etter undersøkelser av den merkelige cøliakiepidemien i Sverige.
Institutt for samfunnsforskning
Etter at 22. juli-kommisjonens rapport ble offentliggjort har tillit til politiet sunket. I perioden fra mai til august 2012 sank tilliten til politiet fra 82 til 69 prosent.
Institutt for samfunnsforskning
Flere unge har blitt medlemmer av politiske partier i etterkant av 22. juli, men oppslutningen om andre typer organisasjoner har ikke økt.

Sider