Arkiv: juli 2012

Verdens minste halvledende nanolaser er skapt. Den kan få stor betydning for framtidas datamaskiner og være til hjelp innen medisinen.
Den svenske øya Gotland er kåret til den vakreste i verden sett fra rommet.
Det er en myte at sjøfolk redder kvinner og barn først når skip forliser. Damer har langt dårligere sjanse for å overleve, og verst er det for barna.
For første gang har tropisk og subtropisk plankton blitt funnet i arktiske havområder. Forskerne tror planktonet gir en pekepinn på hvordan framtidens økosystemer vil se ut.
Kråker og åtteåringer er omtrent like gode til å løse en gåte fra Æsops fabler. Eldre unger drar heldigvis merkbart ifra.
Forsøksmus og -rotter har ubegrenset tilgang på mat. Det kan endre hvordan dyrene reagerer på nye legemidler, og i verste fall gjøre forskningen ugyldig.
NOVA
Antallet småbarn i barnevernstiltak har økt med 22 prosent de siste tretten årene. Noe av økningen skyldes økte ressurser i barnevernet, men forskere er bekymret. 
Ifølge tyske statistikere vil Norge havne på 25. plass på lista over mestvinnende land under OL i London. Storeslem vil gå til Kina og USA.
Ved å «lese» hjernesignaler til aper klarte forskere å forutse handlingene deres - før apene i det hele tatt hadde leet på en muskel.
Norsk Romsenter
6. august 2012 skal roveren Curiosity lande med svevekran på vår røde naboplanet - uten hjelp hjemmefra. Ombord er instrumenter testet på Svalbard.
Forskere har laget en kunstig manet av hjertemusklene til en rotte. Se video.
Den hittil kjente eldste spiralgalaksen i universet har nettopp vist seg for menneskene. Alderen på galaksen overrasker astronomene.
To av tre sykelig overvektige barn viser varseltegn for alvorlige hjerteproblemer allerede før de fyller 12 år.
Nesten ti år etter at aktiv dødshjelp ble legalisert i Nederland hjelper ikke legene flere med å dø. Men tvilstilfellene er fortsatt dilemmaer.
Bare tanken på superhelter kan få barn til å spise sunnere, antyder nederlandsk forskning.
Nye analyser antyder at neandertalerne brukte planter både som mat og medisin.
Verdens nåværende letteste materiale veier 0, 2 milligram per kubikkcentimeter og kan lede strøm. Kjemikere spekulerer derfor på om materialet kan brukes i superlette batterier.
Sauer med ryggsekk viser at flokkdyr faktisk er superegoister.
At mindre kritisk skadde pasienter ble flyttet til andre sykehus, og at det er kort vei til sykehuset fra der bomben gikk av, trekkes i en rapport frem som noen av årsakene til at mange liv ble reddet ved Oslo Universitetssykehus etter terrorangrepet.
Det hersker absolutt ingen likestilling ved skandinaviske universiteter, mener britiske og norske forskere. Glasstak hindrer damene i å nå til topps.
Babyer som har god kontakt med pappa ved tremånedersalderen har mindre risiko for atferdsproblemer senere.
Bioforsk
En snylteveps fra prærien i Nord-Amerika har spredd seg til Benin i Vest-Afrika, uten at man helt vet hvordan. Her kan den brukes mot bladlus.
Om kjæresten din spiser lunsj med eksen sin, føles som et langt større svik enn nesten hvilken som helst annen kontakt.
TV-vanene barn har som to- til fireåringer kan påvirke holdningene de får senere i livet, blant annet til fysisk aktivitet.
De fleste av oss får en dårlig følelse i magen når vi ser bilder av oss selv. Nå forklarer forfatteren Duncan Davidson ved nettstedet TED hvorfor vi ikke liker å se på oss selv.
Lokalt næringsliv vil gjøre villmarka tilgjengelig for turistene, mens naturvernerne vil verne. Man kan få i både pose og sekk, mener norske forskere.
På et historisk foredrag i Dublin fortalte kjendisbiolog J. Craig Venter om hva livet er. Han mener DNA er software, og fremtiden er kodet digitalt.
Gjødsel av jern kan få ørsmå plankton til å trekke CO2 ned til langtidslagring i dypet.
Har du noen gang prøvd å forbedre karma ved å gjøre en god gjerning før noe viktig, men ukontrollerbart skal skje? Du er ikke alene.
UiT Norges arktiske universitet
Arkeologer har funnet Nord-Norges hittil største steinalderbrudd.

Sider