Arkiv: juni 2012

Under isen på månen Titan bølger trolig et hav. Den store bølgen lages av tyngdekraften til moderplaneten Saturn.
Verdens eldste leirkar stammer fra en hule i provinsen Jiangxi i det sentrale Kina.
Årringer i dinosaurens skjellett er ikke bevis for at fortidens kjemper var kaldblodige.
Hogst av tropisk regnskog kan ha en mye mindre effekt på klodens klima enn tidligere antatt. Norge holder imidlertid fast på tall fra FNs klimapanel IPCC.
Rester av frukt og bark er funnet i tennene til den to millioner år gamle gutten Karabo. Uvanlig kost for førmennesker, som tyder på at de skygget savannen og holdt seg til trærne.
Å drikke moderate mengder kaffe kan redusere risikoen for hjertesvikt vesentlig. Drikker du for mye, kan du derimot få hjerteproblemer, ifølge analyse.
Det er ikke publikum som har skylda for at 21 mennesker døde under Love Parade-festivalen i Tyskland i 2010, mener forskere som har analysert tragedien. 
NTNU
Fallskjermhoppet var som å flyte i mors mage. Nå ønsker fysikkprofessor Ola Hunderi å hoppe i strikk fra en bru. Det kan gjerne være på 80-årsdagen.
Hvordan kan de øvre delene av solas atmosfære være mer enn 150 ganger varmere enn soloverflata? Et av astrofysikkens eldste problemer er nå delvis løst.
Å bli truffet av en kanonkuler var en stor trussel i 1812, mens kreft og hjertesykdommer er det mest dødelige i dag.
Sopp, lav og bakterier har overlevd år med stråling og vakuum, på utsiden av Den internasjonale romstasjonen.
Medisinkrystallar sett gjennom elektronmikroskop, ein blottlagt hjerne og hjarteoperasjon blant vinnarane i medisinsk fotokonkurranse.
Stephen Hawkings evne til å kommunisere med omverden blir stadig mindre. Han tester et verktøy som plukker opp hjernebølger og formidler dem via en datamaskin.
NTNU
Eldre over hele Europa skal i tre år teste smartteknologi i hverdagen. Bevegelsessensor som bæres på kroppen, skal måle hvordan de eldre står, går – og faller.
Fiskere, hotelleiere og naturvernere tørner mange steder sammen om bruk av laguner.  Forskerne kan hjelpe dem å finne en felles framtid på langgrunna.
Mens bekreftede dødstall var lavere enn tjue tusen, kan over en halv million ha mistet livet da pandemien rammet, ifølge nye beregninger.
Jakten på årsaken til den globale biedøden fortsetter. På Hawaii har én virustype i bier inngått et samarbeid med en parasittisk midd, som gjør viruset svært smittsomt.
Homer Simpson blir mør i blikket når han lar tankene vandre til en Duff-øl. Også i den virkelige verden kan vi bli mer avslappet bare ved tanken på alkohol, mener forskere.
UNDER RADAREN: Ingen gammel søtromantisk schlager, derimot støy som har sex, får barn og utvikler seg til velklang: Melodier som komponerer seg selv gjennom evolusjon.
Podcast:Hva låter best, og hva låter verst? Analog lyd med rillesus og harmonisk forvrengning, eller finurlig komprimert digital lyd som lurer ørene våre?
Bioforsk
Blomane i hagen kan truga norske tomatar. Mattilsynet har allereie ødelagt fleire sendingar med prydplanter som er infisert av viroid – ein ny sort skadegjerarar i Noreg.
Norges idrettshøgskole
Verken toer- eller femmerelevene vet hvilke kriterier gymlærerne vurderer dem med. Men de mener likevel de blir vurdert rettferdig. 
Ocean X sitt dykkertokt til havbunnen utenfor Stockholm ga flere spørsmål enn svar.
I framtida kan lokale produsenter over hele verden kanskje dyrke brokkoli, poteter eller salat som kan beskytte barn og voksne mot sykdommer som rabies og denguefeber.
Avskoging betyr mye mindre for klodens klimaregnskap enn tidligere antatt.
Hvorfor blir det mer skog og høyere skoggrense? Mindre beiting og hogst er viktigste forklaring, mens varmere klima har betydd lite de siste 50 åra, ifølge norske skogforskere.
Universitetet i Stavanger
I barnehagen Hannes Lekestue i Stavanger begynner måltidet lenge før ungene setter seg til bords. Barna er med på butikken og smører sin egen mat.
Kartverket
En ny nettbasert tjeneste viser hvordan solstormer og ustadig romvær påvirker GPS-stasjoner over hele Norge – minutt for minutt.
Han hadde jobb og familie, men skallen hans var nesten tom. Et ekstremt eksempel som viser svakhetene ved å knytte hjernebilder til hva en person kan gjøre av forbrytelser, mener hjerneforskere.
Universitetet i Oslo
Påstanden om at vann skaper krig, stemmer ikke, mener forsker. Nabolands maktforhold og beliggenhet i forhold til hverandre spiller en større rolle enn vann i konfliktene.

Sider