Arkiv: mai 2012

Oppdagelsen av Kuiperbeltet, energioverføringer i nanomaterialer, og banebrytende forskning på hvordan hjernen mottar og behandler informasjon er blant gjennombruddene som er gjort av årets Kavli-vinnere.
Isbreer på Øst-Grønland smeltet vel så raskt på 1930-tallet som i dag. Det viser en lenge glemt fotoskatt med opphav i dansk-norsk maktkamp i Arktis.
Norske elever ser på algebra som meningsløs manipulasjon av symboler, og sliter med å forklare hvorfor de regner som de gjør.
Det er batteriet som få trodde var mulig å lage. Det lagrer så mye energi at det kan få elbilene til å bli allemannseie.
Verdens største radioteleskop skal bygges på to kontinenter, Afrika og Australia. Er delingen bare et politisk kompromiss etter årelang konkurranse, eller gir den faglig gevinst?
Universitetet i Bergen
Landsmålet debuterte i norsk rettstekst i 1894. Det skulle likevel harde kampar til før det jamleg kunne publiserast lovtekstar på nynorsk.
Med et par enkle endringer i dagliglivet kan én uvane forsvinne, og ta flere med seg i dragsuget.
En mer enn 1600 år gammel jødisk innskrift er funnet på en marmorplate i Portugal. Dette er det eldste funnet som viser jødisk tilstedeværelse i området.
Norges forskningsråd

Norge har mye industri som lager varer. Med høykompetente arbeidere og flere roboter som jobber sammen i ideelle fabrikker, kan vi fortsatt konkurrere mot kineserne.

Universitetet i Bergen
Forskarar har no funne ut kva mekanismer som gjer at ein kreftsvulst kan ligge i ufarleg dvaletilstand eit heilt liv, eller vekse og gje sjukdom.
Tunfisk tok med radioaktiv stråling fra kjernekraftverket i Fukushima tvers over Stillehavet til California.
UNDER RADAREN: Nyttignauten, forskernauten og eventyrnauten – hvem vinner romkappløpet?
Universitetet i Stavanger
– Politikere, regjering og departement har en svært sentral rolle i arbeidet mot mobbing. Mobbeprofessor Erling Roland ber nå myndighetene ta grep.
Podcast:I denne ukens podcast handler det om menn og kvinners seksuelle preferanser, bakterier i varmtvannsberedere og om varmebehandling av ferdigmat.
For femte år på rad har forskere kåret de beste nyoppdagede artene fra året som gikk.
Universitetet i Bergen
Mens enkelte undervisere kaster seg over all ny e-læringsteknologi vil andre kun bruke nyvinningene til egen forskning.
Framsenteret
Enkelte år herjer lemenet og dets artsfrender så mye i naturen at det kan registreres fra verdensrommet.
Norges forskningsråd
Sensorsystemer som måler blodtrykk og hjerterytme og selv sikrer at måledataene er pålitelige, vil gjøre helsevesenet mer effektivt.
Cannabisrøyking kan gi hjerteinfarkt, og gjøre det langt mer sannsynlig at du havner på trygd eller i fengsel. Andre skadelige konsekvenser er forskerne mer usikre på.
Universitetet i Stavanger
På Vervarslinga for Vestlandet streiker stastmeteorologene, men det fins likevel tegn som kan si oss noe om været som kommer.
Etter et par timers terapi satt folk med edderkoppfobi med en tarantell i hånda. Seks måneder senere var de like tøffe.
Norges forskningsråd
Mens stadig færre unge rammes av traumatisk hjerneskade, er trenden motsatt blant eldre. De dør også oftere av skadene.
Kreps har emalje på tennene som mennesker, på tross av at nesten alt annet som har med tanngarden å gjøre er forskjellig.
Norges Handelshøyskole
Myten sier at japanske forretningsfolk er indirekte og vage, mens nordmenn går rett på sak. Men vi er egentlig ganske like, ifølge språkforsker.
Bioforsk
Husdyrgjødsel inneholder de fleste næringsstoffene plantene trenger. Det gjelder også for korn.
Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
Etter årets milde vinter ser det ut til at den fremmede arten stillehavsøsters igjen er på fremmarsj i Oslofjorden. Spis dem! oppfordrer forskerne.
Flyet «Solar Impulse» er akkurat no i lufta på sin første interkontinentale flytur frå Sveits til Marokko. Følg flyturen direkte her.
Høgskolen i Sørøst-Norge
I Estelí i Nicaragua er murmalerier en del av bybildet. De er til og med blitt en del av attraksjonene turistguidene inkluderer i sine turer.
Barn forløst ved keisersnitt har doblet sannsynlighet for å være tydelig overvektige som 3-åringer.
Farao Tutankhamon ble funnet i en grav i Egypt i 1922. Nå skal historien bak faraoenes forbannelse selges til høystbydende.

Sider