Arkiv: januar 2012

Kilden kjønnsforskning.no
Kvinnelige forskere posisjonerer seg mye dårligere enn sine mannlige kolleger.
Pytonslanger har sannsynligvis spist nesten alle kaninene, pungrottene og vaskebjørnene i nasjonalparken Everglades i Florida.
Institutt for samfunnsforskning
– Terrorangrepene har ikke skapt et fryktklima i Norge, mener forsker.
I romfartens spede begynnelse fremstod verdensrommet som mystisk og fremmed. Ingen av disse romkonseptene rakk lenger enn til ingeniørenes tegnebord.
Hvilken av figurene er lysest i midten? Når hjernen lurer deg, er det kanskje ikke en feil, men en slags forbedring av virkeligheten.
Bakgrunn:Kryptozoologi handler ikke bare om den avskyelige snømann og dinosaurer. Også helt alminnelige dyr har sin plass i læren om dyr som kanskje eksistere. For hva er egentlig alminnelig?

Virkestoffet i den psykedeliske soppen ser ut til å hemme hjernedelen som holder orden oppe i toppen. Det kan av og til være bra.

Norske forskere føler seg straffet av Kina for at Nobels fredspris i 2010 gikk til den kinesiske forfatteren og menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo.
Ny NASA-satellitt gir oss de mest sylskarpe bildene av jorda som noensinne er tatt. Se stor og klikkbar versjon av superbildet her.
Grunnfjellet i Østfold er en mektig steintavle der ukjente skip, våpen og folk fortsatt trer fram fra fortida. Forskning.no var med på å finne enda flere.
Bakgrunn:Noen typer prostatakreft vokser så sakte at pasienten aldri vil trenge behandling. Norske eksperter prøver å skille krefttypene fra hverandre.
Ein base på månen eller ein romstasjon i nærleiken er målet for russarane. – Kan vere eit utspel for fleire føremål, seier norsk romfartsekspert.
Handelshøyskolen BI
Ledere kan mene så mye de vil om egen lederstil. Det er medarbeidernes vurdering som avgjør om ledere lykkes med å engasjere sine ansatte.
UiT Norges arktiske universitet
Nordmenn med høy utdannelse vil sjeldnere kontakte lege ved lettere plager enn de med lav utdannelse.
Universitetet i Oslo
Noen land klarer å heve levestandarden for befolkningen uten å øke klimagassutslippene.
Teknologi fra USA kan fange rømt oppdrettslaks i norske elver, men har til nå vært oversett.
Ny rapport viser at helsepersonellet som behandlet terrorofre på Utøya og i Oslo, gjorde en god jobb. Samtidig påpekes svakheter ved både skadesortering, flyoperasjoner og sambandssystem.
Arabiske og israelske forsøkspersoner kjente ikke særlig mye empati overfor medlemmer av den andre gruppa.
I USA har to kvinner blitt bedre av uhelbredelige øyesykdommer ved bruk av stamceller. – Dette har vi ventet på, det ser veldig lovende ut, sier netthinnekirurg. 
Sammenhengen mellom dagens ekstremvær og menneskeskapte klimaendringer er utydelig, men vi må være forberedt, mener forskere på ekstremværkonferanse i Oslo.
Bakgrunn:Rødvin motvirker både kreft, hjertesykdom, hjernesvikt, overvekt, blodtrykk og aldring. Eller? Hva er egentlig sannheten om den blodrøde drikken?
Handelshøyskolen BI
For arbeidsgivere er det lurere å legge til rette for at ansatte opplever arbeidsglede enn at medarbeiderne er mest mulig tilfreds.
Mye fullkorn og fisk - og mindre av meieriprodukter og kjøtt kan gi eldre lengre liv, ifølge en svensk studie.
Norske meteorologer var nasjonsbyggere i verdensklasse. Nå skal deres stolte bragder skrives inn i historien. Boka kommer i 2016. Her er en sniktitt.
Universitetet i Oslo
En gang var Shalu-klosterets et av de største buddhistiske klostrene i Tibet med 4500 studenter. I dag er bare én bygning og 80 munker igjen.
SINTEF
Pasienter med alvorlig nedkjøling behandles svært ulikt av hjelpe- og helsepersonell i Norge. Ingen vet hva som er beste behandlingspraksis.
Å arbeide i ei gruppe kan senke evnen til å bruke intelligensen. Utsiktene til å bli rangert etter hvor flinke vi er, påvirker nemlig IQen.
Høgskolen i Oslo og Akershus
Bibliotekenes lånetall går ned, men besøket går opp. I et stadig mer multikulturelt samfunn er bibliotekene viktigere enn noen gang, mener forsker.
Handelshøyskolen BI
Norge har utviklet tre globale næringer som har det som skal til for å lykkes internasjonalt, mener BI-forskere.
Her er naturkatastrofane som er farlege nok til å kunne leggje jorda øyde. Ekspertane vurderer kor sannsynlege slike hendingar er.

Sider