Arkiv: desember 2011

HIV-medisin, partikler over fartsgrensa og genspor til vår felles fortid var noen av de viktigste forskningsresultatene i 2011.
En nøtteskrike som planlegger neste måltid, en fisk som hopper unna bølgene og en hund som kan navn på 1000 leker. Dyreriket ble ikke mindre mangfoldig i 2011.
– Nå kan bursdager og ferier komme på samme dag eller uke hvert eneste år, sier de svært selvsikre forskerne bak nyvinningen.
Norges geologiske undersøkelse
Norske fjell er et resultat av den voldsomme fortynningen av jordskorpen som kulminerte med åpningen av Atlanterhavet for 54 millioner år siden. Det betyr at oljerikdommen og det norske landskapet er to sider av samme sak.
To typer tusenbein deler Tasmania mellom seg. Knapt et kryp krysser den 230 kilometer lange grensa mellom artene.  
Her er de mest populære artiklene på forskning.no i året som gikk.
For mye fokus på å treffe det beste valget kan være skadelig for helsa, mener forskere.  
NTNU
Kirkegjengere har lavere blodtrykk, viser Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Betyr det at det er sunt å tro på Gud?
Sjøfugl trenger levedyktige bestander av fisk for å overleve. Fuglenes smertegrense i forhold til svikt i mattilgagen er lik over hele kloden.
Et sterkt fokus på kosthold og kropp har negativ innvirkning på barns kroppsbilde, mener flere forskere på spiseforstyrrelser.
Syfilisbefengte knokler kan ha løyet på alderen. Dermed sier siste kapittel i såga om syfilis at sykdommen kom til Europa med Columbus’ mannskap.
Høgskolen i Nord-Trøndelag
Barnevernet er opptatt av problemer, men hvordan forstår barnevernsbarna selv sine liv?
UiT Norges arktiske universitet
Elleve timer med opplæring av foreldre med prematurbarn fører til økt intelligens hos barnet, samt færre atferdsproblemer.
Det kan være lurt å være tidlig ute med å vise barna hvordan de snur noe negativt til positivt.
UiT Norges arktiske universitet
Vårt kjærlighetsforhold til sjokolade har vart i 1500 år. Det er ikke så rart at det fremdeles oser av lidenskap - i tillegg til å smake deilig, tenner sjokoladen lysten i kroppene våre.
En amerikansk studie viser at spedbarn som får salt mat tidlig spiser mer salt senere i livet.
Lite kunnskap kan gjøre at barnevernet griper inn senere når barn i innvandrerfamilier utsettes for vold.
Kepler-romteleskopet har fanget opp svake lysglimt. Glimtene kan komme fra to kloder som ble slukt av sin sol, og overlevde.
En skulle vøri fire år i romjul’n, synger Prøysen og treffer oss som en kopp varm gløgg midt i magan. Både musikk og høytider er nemlig kraftfulle tennplugger for nostalgi, mener nostalgiekspert.
Rødfalk og kaie som hekker i samme nabolag passer på hverandre. Der den ene er en mesterflyger er den andre flink til å rope varsku mot farer.
Norges forskningsråd
Fysisk aktive har mindre kronisk smerte og bedre psykisk helse. Alle bør komme seg opp av sofaen og bevege seg, mener forsker.
Universitetet i Stavanger
Sjansen for å miste livet på jobb er 25 ganger høyere for en kystfisker enn for en offshorearbeider. Også i skipsfart er faren for ulykker stor.
Harpiks fra trær i Boswellia-slekten er en viktig ingrediens i julerøykelsen. Trærne er truet av brenning, hogst og beiting.
Høgskulen i Sogn og Fjordane
Det finst mange måtar å måle terskelen for mjølkesyre. Men for eit nøyaktig resultat, må ein ta tida til hjelp.
Universitetet i Oslo
Melkesyre forbindes vanligvis med stive muskler. Nå er det påvist at den faktisk beskytter hjernens hvite substans. I hvert fall hos mus.
Soldater i fredsstyrker har et større ansvar for å beskytte sivile - men det etiske rammeverket er uklart. Hvor langt går soldatenes ansvar?
Spør en forsker:SPØR EN FORSKER: Mens dagen for julegris og julepølse nærmer seg lurer en av våre lesere på om høyt stressnivå hos dyr kan gjøre dem usunne for oss å spise.
Spedbarn husker hvor ting var, selv om de ikke husker hvordan tingene så ut.
Norges forskningsråd
Forskere tester om det er mulig å styre nettsider som yr.no ved hjelp av tale. 
Universitetet i Bergen
Nett-TV:Opplev et spennende møte mellom kunst og vitenskap. Aldri har vel resultater fra måling av vannkvalitet vært framlagt på en mer publikumsvennlig måte.

Sider