Arkiv: februar 2011

NTNU
Mor er Hollywoods rolle nummer én. Også i år kan en av de slemme mødrene komme til å vinne Oscar.
Etter at Egypts autoritære president Hosni Mubarak ble kastet av folket, har ikke Israel lenger en vestflanke de tør vende ryggen til. Hvordan påvirker det konflikten med Palestina?
Endelig har forskere funnet ut hvordan en havskilpadde navigerer riktig over det åpne hav.
Kilden kjønnsforskning.no
Flere av Hamsuns senere romaner kan leses som et angrep på den nye frigjorte kvinnen, og som en advarsel om at maskuliniteten er truet.
Tre av fire korallrev verda over er i fare viser ny internasjonal undersøking. Dette er ein uhyre alvorlig situasjon, seier norsk marinbiolog.
Capuchinapene tisser på hendene sine og gnir kroppen inn med urinen. Ny forskning viser at dette rett og slett gjør dem sexy.
Arkeologer har funnet en 11 500 år gammel boplass med en barnegrav i Alaska. Funnet tyder på omfattende kulturell kontakt mellom Asia og Amerika.

Vår beste venn har sannsynligvis evnen til å synes synd på oss. 

Universitetet i Bergen
En ny detektor skal måle om tyngdekraften fra antimaterie skiller seg fra vanlig materie. Gjør den det, må kanskje relativitetsteorien forandres, sier kvantefysiker.
NTNU
Etter å ha studert medielandskapet i 137 land, slår professor fast at Telenor er Norges beste bidrag for mer demokrati i verden.
Bioforsk
Økt tilvekst og areal gjør at skogen i Norge binder stadig mer CO2. Netto karbonbinding er på et historisk høyt nivå.
Klimaendringer kan gi større genetisk mangfold i norsk natur. Sør-Europa taper.
Malaysiske forskere skal sjekke hvordan orangutanger som har levd i fangenskap klarer seg i det fri. Dyrevernorganisasjoner er uenige i om det er en lur måte å hjelpe arten på.
Andelen frosk med testikler som produserer egg er tre ganger så stor i byer og tettbygde strøk som i skogen. Misdannelsen skyldes kjemisk forurensning.
Norsk institutt for naturforskning (NINA)
Bier og humler har en avgjørende rolle både i naturen og for mennesket. En tilbakegang kan få svært alvorlige konsekvenser, men per i dag vet vi for lite om våre vanligste humlearter.
Jordskjelvet som rystet New Zealand denne uken skjedde i et område som virket stabilt. Det bør være en advarsel for byer på den nordamerikanske vestkysten.
I år 1104 drønnet vulkanen Hekla på Island. Rester fra askeskyen finner vi blant annet i Lofoten. Nå kan vulkaner bøte på gamle synder ved å hjelpe til med datering av kulturminner.
Flere hundre år gamle lesekarakterer fra svenske kirkebøker satte gendetektivene på sporet av en arvelig øyesykdom.
NTNU
Oppløpet er selvsagt viktig under VM-sprinten i Holmenkollen. Men det er også to partier underveis som vil være avgjørende for resultatet.
Ny studie viser at halvparten av de som ble diagnostisert med lidelsen, faktisk ikke hadde Alzheimers sykdom. Hvor sikker kan man være?
Universitetet i Oslo
– Nordmenn er ikke spesielt fredsinnstilt og Norge har ingen særegen fredstradisjon, mener historiker.
En liten bjørn i rav ble vurdert til å være 6000 år gammel, men det danske Nationalmuseet er lurt trill rundt av spøkefull antikvitetsforhandler.
Sørvest-USA var utsatt for tusenårige tørkeperioder i fortiden. Det kan skje igjen.
Fastgrodde og foreldete økonomiske tenkemåter hindrer oss i å løse klimaproblemet, mener doktorand Per Espen Stoknes. Han foreslår en ny type penger kalt klimakroner.
En gruppe amerikanske forskere har funnet et område i hjernen som gir heroinavhengige rotter tilbakefall.
Universitetet i Oslo
Årsaka til at Petter Northug, Marit Bjørgen og dei andre VM-deltakarane jaktar på kvarandre i Nordmarka og ikkje i Østmarka, ligg 250−300 millionar år tilbake i tid.

Hjernen kan godta en tredje arm som en del av kroppen. Kanskje kan dette brukes i utviklingen av ekstra armer for slagrammete eller redningsmannskap.

Norges veterinærhøgskole
Kyllingkjøtt som inneholder Campylobacter er en viktig årsak til diaré hos mennesker i Norge. Kyllinger smittes lettest med bakterien når det er mildvær og regn.
Produksjon av koka, som brukes til å lage kokain, gjør at det blir mindre regnskog i Colombia. Det viser en ny amerikansk studie.
Facebook bekrefter den nagende mistanken om at andre lever et langt bedre liv enn oss selv.  

Sider