Arkiv: januar 2011

TVNorges tankefeltekspert Mats J. Uldal mener Psykologforeningen er blant de største hindrene for at folk med psykiske problemer skal bli fort friske.
Det har gått millioner av år. Likevel er fortsatt en del av genmaterialet vårt mer likt orangutangens gener enn andre menneskeapers.
Menn ser langt mildere på at dama er utro med en kvinne enn med en mann, ifølge en amerikansk collegestudie.
Universitetet i Bergen
Bakgrunn:I en liten by i Tyskland døde 76 barn etter å ha fått vaksine mot tuberkulose. Vaksinens opphavsmann måtte kjempe for å renvaske seg selv og sitt livsverk, og fant en sjelevenn i en ung lege fra Bergen.
Universitetet i Oslo
Så å si all populærmusikk bruker musikkteknologi – også country og musikk med et tradisjonelt live-sound.
Trodde du Apple var først ute med «apps»? Max Mathews (84) laget verdens første musikk-app i 1957 og er fortsatt aktiv. Men han tror det er langt igjen før datamaskinen kan brukes som et eget instrument.
UiT Norges arktiske universitet
Rusavhengige har dårlig psykisk helse når de legges inn til rusbehandling. De har fortsatt svært dårlig psykisk helse når de skrives ut.
Vannet som flyter gjennom Framstredet fra Atlanterhavet til Nordishavet, er varmere i dag enn på noe annet tidspunkt de siste 2000 årene.
Spedbarn på 10 måneder oppfatter sosial dominans, og kan forutse hvem som sannsynligvis vil gå seirende ut når det oppstår konflikt.
Verdt å vite har i dag sin siste sending som selvstendig program. Er naturvitenskapen utrydningstruet i NRK P2? Nei, tvert imot.
Kan de første menneskene ha forlatt Afrika mye tidligere enn vi hittil har visst, og langs en annen rute?
Kurs i tankefeltterapi ble i 2009 fjernet fra Psykologforeningens liste over godkjente spesialistutdanninger. Tankefelt-guru Mats J. Uldal sier at kursene fremdeles er like populære.
Norsk Polarinstitutt
Isbjørnmelk fra Svalbard bidrar til bedre ernæring hos isbjørnunger i zoologiske hager.
Vi kan få hjelp fra en bitteliten orm i den evige kampen mot skumle virus.
NOVA
De fleste asylsøkere med avslag lever i håpet om å få bli likevel. De velger ikke frivillig retur før de ikke har noe annet valg. At livet på mottak trekker ut, er særlig uheldig for barna.
NTNU
Mer kvikksølv havner i arktisk natur enn andre steder. Årsaken kan ligge i meteorologiske forhold om våren og sommeren.
Høgskolen i Oslo
Storsamfunnet trodde det skulle gå dårlig med Blitz-jenter som ble mødre i ung alder. Men det gikk forbausende bra.
Norsk institutt for naturforskning (NINA)
Bare et mindretall vil endre de vedtatte bestandsmålene for store rovdyr.
De mange hallusinasjonene til komponisten Frédéric Chopin var etter alt å dømme forårsaket av epilepsi.
Naturhistorisk museum avviser anklagene om at fossilet Ida er falskt.
Universitetet i Bergen
Populærkulturen overtar religionen, og får hundretusener til å bekjenner seg til en religion som i utgangspunktet bare eksisterte på film.
Det teologiske Menighetsfakultetet
Buddha, Madonna, Ganesha, Jesus og en dæsj engler pynter opp i norske hjem. Interiørtrenden Country Living er blant flere trender som inkluderer religiøse pyntegjenstander. 
Britisk firma vil finne ut om dagens smarttelefoner fungerer i det mest utfordrende miljøet vi kjenner til: Verdensrommet.
Menneskerettighetene fungerer ikke i praksis for stats- og papirløse, og bør revurderes, ifølge ny doktorgrad.
Handelshøyskolen BI
Hvis vi skal ta med oss sjokolade på tur, tenker vi kjapt på Kvikk-Lunsj. Da øker sannsynligheten for at vi velger dette merket fremfor andre.
Også duer sover tyngre når de bruker hjernen mer. Et utvalg fjærkledde ble fratatt ettermiddagssøvnen og vist naturprogrammer på tv.  
Glem nobelpriser, kavlipriser og andre høythengende utmerkelser. Nå har vi en ny metode for å kåre vitenskapens viktigste menn og kvinner.
Et gen slår ut en av kroppens egne spredningsbremser. Hvis vi kan blokkere dette genet, kan vi stoppe kreftspredning, hevder engelske forskere. - Interessant funn, mener norsk kreftforsker.
Institutt for samfunnsforskning
Norsk lovgivning er mangelfull om sårbare asylsøkere. – Disse trenger både fysisk og psykisk oppfølgning, mener forskere.
Hjernen viser forandringer etter bare åtte uker med oppmerksomhetstrening fra buddhistisk kultur, ifølge studie av mediterende forsøkspersoner.

Sider