Arkiv: oktober 2010

Glem forestillingen om skjeggete menn som uvørent hamrer løs med klubber. Våre forfedre lagde verktøy på ganske avanserte måter.
Data fra romteleskopet Hubble brukes til å forutse stjernenes bevegelser.
Elefantenes herjinger i skog og busk gir et rikere dyreliv. Slanger og padder trives i det raserte landskapet.
Handelshøyskolen BI
Små endringer på nettsidene kan få flere til å gå fra nysgjerrige klikk til å fullføre kjøp av varer og tjenester i nettbutikken, viser ny doktorgradsstudie.  
Den moderne tids 70-åring oppnår bedre resultater på IQ-test enn forgjengerne. Nye tester må utvikles for å avdekke demenssykdom i tidlige stadier, ifølge ny studie.
Kan moderne mennesker ha levd i Øst-Asia allerede for hundre tusen år siden? En kjeve og to jeksler er beviset, hevder forskere.
Ny studie viser at en femtedel av alle virveldyr på kloden er utrydningstruet, og det står spesielt ille til med amfibiene. 
Universitetet i Bergen
Genforskarar har funne ei ny og hittil ukjent rolle for immunforsvaret i hjerna. Enkelte immungener gjev auka risiko for schizofreni.
Tror du hunder er unike når de ekstatisk fillerister leketøy? Tro om igjen. Forskere mener lek er en stor del av mange dyrs atferd.
Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
Mens tareskogen har forsvunnet langs store deler av Skagerrakkysten og i Troms, har den kommet tilbake i Trøndelag.
Men den burmesiske apen hadde forlengst røpet sin eksistens for lokalbefolkningen, på grunn av sine nys i regnvær.
Kilden kjønnsforskning.no
Samfunnene rundt gruvedriften i nord var forbeholdt unge, sterke arbeidskarer. Gruveselskapet sørget godt for arbeiderne, men pensjonistene måtte flytte.
Det lille krypet krabber inn i nettet og røsker forsiktig, som om den var et fanget insekt. Men når edderkoppen kommer for å meske seg med byttet, havner den selv i gapet på den slu rovtegen.
Norges Handelshøyskole
For femten år siden lanserte Norsk Språkråd en liste over engelske ord de hadde fornorsket. Men fortsatt skriver vi guide og service istedenfor gaid og sørvis.
Norges Handelshøyskole
Da finanskrisen var på sitt verste høsten 2008, steg prisen på penger kraftig. Det ble svært dyrt for bankene å skaffe finansiering og sikre likviditet.
Forskeren forteller:Glassperler var de første gjenstandene som ble laget i glass og glassperlemakerne var verdens første glasskunstnere. Her forteller Torben Sode om glasshistorie.
Italienske arkeologar og vulkanologar har avdekt at offera i Pompeii ikkje vart kvelte av oske, men at dødsårsaken var ekstreme temperaturar på opptil 250º.
Selv om USA blir mer og mer religiøst mangfoldig, har amerikanernes følelse av at de er en kristen nasjon økt kraftig de siste årene, ifølge en ny studie.
Kan vi ha overvurdert neandertalernes pyntetrang? De brukte kanskje ikke smykker likevel, viser ny datering fra fransk steinalder.
Middelaldrende, dampende skorsteiner har mer enn dobbelt så stor risiko som ikke-røykere for å utvikle Alzheimers, antyder studie.
Universitetet i Oslo
Undersøkes en kvinne tidlig i svangerskapet, kan fysioterapeuten finne ut om hun har risiko for bekkenløsning.
Handelshøyskolen BI
Ni av 11 undersøkte mediehus er fortsatt i krise. TV og radio legges ned, men erstattes blant annet av iPad-aviser, viser ny studie fra BI.
Forskerne bak verdens største studie av liv i havet mener den eneste måten å få oversikt over klodens biologiske mangfold er å legge ut all tilgjengelig informasjon åpent på internett. 
Norut
Dessverre er du ikke på Elektronikafestivalen Insomnia i Tromsø denne helgen. Bra for deg at konsertene streames live på nettet.
Afrika møter vårt kontinent og skaper Europas største vulkan på Sicilia. Silikon og sirup er hjelpemidler når ny forskning skal forklare hvorfor Etna spyr ild.
Et kurs for journalister om naturvitenskapelig forskning må avlyses på grunn av få påmeldte. Arrangøren mener journalister har behov for slik kunnskap.
Høgskolen i Oslo
Mange erfarne fysioterapeuter mener gamle treningsmetoder for hjerneslagpasienter har blitt videreutviklet og forbedret. Forskning viser at det ikke er tilfellet.
Når magen har vokst ferdig, står hjernen og de små grå for tur.
Barn kommer jevnlig opp i risikosituasjoner på internett, men alvorlige skadevirkninger er sjeldne.
Folk husker dårligere når de går ut av jobb. Det viser ny internasjonal studie som også peker på at eldre medarbeidere kan være betydelig mindre engasjerte enn yngre.

Sider