Arkiv: august 2010

Vi mangler god nok kunnskap om klimagasseffekten av økt hogst til bioenergiformål. Det er langt enklere å beregne effekten av hogstavfall til energiformål. Dette gir raskt en positiv og betydelig effekt, skriver Per Kristian Rørstad i denne kronikken.
Konklusjonen fra den uavhengige komiteen som er satt til å granske IPCCs arbeidsmetoder er klar: FNs klimapanel må reformeres fullstendig i måten det ledes på.
Statens institutt for rusmiddelforskning – SIRUS
En privatisering av Sveriges alkoholmonopol vil føre til en markant økning i alkoholforbruket og alkoholrelaterte skader, tror forskere.

Tida som har gått siden siste slump med spenn ankom kontoen påvirker hva slags varer vi kjøper. Og det uavhengig av mengden gryn i banken og prisen på produktene.

Kunnskapssenteret for helsetjenesten i Folkehelseinstituttet
Anti-mobbeprogram i skolen er ofte effektive og fører i gjennomsnitt til at mobbing og antall mobbeofre reduseres med rundt 20 prosent.
Verdenshavene gjemmer en stor og uunyttet energiressurs. Forskningen på såkalte hydrater har eksplodert, men hva er risikoen for klimaet?
En tradisjonell type ris kalt svart ris er stappfull av antioksidanter og like sunt som blåbær, hevdes det i en amerikanske studie. Norsk professor er skeptisk.
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS)
Eksisterende behandlingsformer har liten effekt på menn som er voldelige mot partneren sin. Norsk forsker anbefaler mer langvarig behandling med individualterapi. 
Greske arkeologer mener å bevise at sagnhelten virkelig har eksistert.
Universitetet i Bergen
Kreftforskere ved Universitetet i Bergen trekker tilbake tidligere publiserte resultater om at enkelte stamceller kunne utvikle seg til kreftceller.
Arkeologer har funnet sporene av en eldgammel fest. Det antyder at denne karakteristiske menneskesysselen faktisk ble oppfunnet før jordbruket.  
Universitetet i Bergen
Økonomiprofessor mener medisinstudenter bør betale inntil 50 000 kroner i skolepenger. Samfunnsøkonomer synes argumentene er gode, men at konklusjonen er feil.
Når tobakksplanten blir angrepet av larver, kaller den inn lokale rovinsekter for å hanskes med problemet.
Statens institutt for rusmiddelforskning – SIRUS
I overgangen fra intensjoner om å slutte å røyke til faktisk røykeslutt er motivasjon og konkrete planer avgjørende.
Verdens heliumreserver er i ferd med å gå tomme og en verdenskjent fysiker vil øke prisene dramatisk for å unngå heliummangel.
En måned med overspising kan gjøre det vanskeligere å kontrollere vekta, også lenge etter du trodde du hadde gjort opp for fråtsingen, antyder en svensk doktorgrad.
Kilden kjønnsforskning.no
– Den norske statens måte å bekjempe tvangsekteskap på baserer seg i stor grad på rasetenkning, hevder samfunnsviter Eileen Muller Myrdahl.
Høgskolen i Oslo
Mediene overdriver betydningen til islamistiske bevegelser i Pakistan, og undervurderer folkebevegelser som kan presse landet i riktig retning, mener forsker.
Høgskolen i Sørøst-Norge
Yrkesaktive førstegangsfødende lever på grensen til å forstrekke seg mellom jobb, hensyn til fosteret og forberedelser til fødsel og morsrolle, viser ny undersøkelse.
Ekstrem varme i Russland og flommar i Pakistan skuldast spesielle forhold i jetstraum høgt oppe i atmosfæren.
Når det blir barn i familien, skyves hårete følgesvenner ut av rampelyset. Mer alenetid og sjeldnere legeturer kan bli følgene for bikkje og pus.
Universitetet i Bergen
Å gå ned i vekt etter fødselen beskytter mot urinlekkasje, viser ny forskning.
Trodde du det var din estetiske sans som stod bak valget av lekre plagg i butikken? Ny forskning antyder at også eggstokkene har et ord med i laget.  
NOVA
Tiltak må iverksettes allerede i førskole- og barneskolealder dersom frafallet i den videregående skole skal kunne begrenses.
Handelshøyskolen BI
Sterke profesjoner og etablerte maktforhold i helsevesenet kan føre til at nyvinninger som hadde gitt bedre pasientbehandling, likevel ikke tas i bruk, viser ny studie.
Hvem velger å lede? I mange tilfeller mennesker som ønsker å hjelpe andre, mener britiske forskere.
Pølsa av oljeholdig vann på bunnen av Mexicogolfen er full av oljespisende mikrober, ifølge amerikanske forskere.  
Gener kan slås av og på. Ny forskning på mus tyder på at mors gener kan ha større betydning i fosterstadiet.
Nofima
Selvbetjente kjøledisker har erstattet betjente fiskedisker i mange supermarkeder i Storbritannia.
Korleis skal vi leite etter signal frå romvesen som kan ha utvikla kunstig intelligens?

Sider