Arkiv: februar 2010

Snart skal Harald Eias tv-serie tirre biologer og samfunnsvitere til å krangle så busta fyker. - Ta det med ro! Slapp av og lytt, og få gleden av å se ting på en annen måte, råder professor i psykologi.
For mye ansvar legges på bedriftene for å følge opp den vanskelige gruppen langtidssykmeldte som drar fraværsstatistikkene opp, mener Randi Wågø Aas.
Universitetene og høyskoler får for lite ansvar for dårlig økonomi, mener Tora Aasland. Marianne Harg mener sektoren må få mer tillit fra departementet.
En krasj mellom to atomer skapte en temperatur på 4 billioner grader – og kan potensielt forklare hva det er som holder universet sammen.
Innføringen av euro har ikke bidratt til økt handel mellom euro-landene, hevder ny studie fra Storbritannia. Økonomene er etter mer enn ti år fortsatt uenige om effektene av valutaunionen.
I Canada trekker grizzlybjørnen stadig oftere inn i områder hvor det før bare har bodd isbjørn. Det kan by på problemer selv for en sværing som isbjørnen, tror forskerne.
Inni hjernen din sitter et senter som gir deg en god følelse når rettferdigheten seirer. Selv når det betyr at du selv får mindre.
Sykloner virvler og varmer opp de øverste lagene av havet. Varmere hav gir enda flere sykloner og kan føre til varmere klima, hevdes det i en artikkel i Nature.
Statistisk sentralbyrå
Bakgrunn:Når menn opplever nedbemanninger eller nedleggelser, øker risikoen for skilsmisse, og barna får dårligere karakterer. Med kvinner er det motsatt.
Alle små hunder kommer sannsynligvis fra Midtøsten, ifølge ny studie.  
Institutt for samfunnsforskning
Det er store sosiale forskjeller i frivillig deltakelse i Norge – særlig i idretten.
Statistisk sentralbyrå
Mangelen på konsensus om København-avtalen behøver ikke å svekke avtalens status, mener SSB-forskere.
Forskeren forteller:Vi behøver ikke være bekymret eller rynke på nesen av halvfabrikata, skriver Pernille Baardseth. Her forteller hun om forskning for sunnere mat.
Universitetet i Bergen
Ved en tilfeldighet oppdaget norske kreftforskere noe interessant om den meget alvorlige Huntingtons sykdom.
Fine farger kan komme innenfra. Om du er en litt gjennomsiktig fisk.
Kilden kjønnsforskning.no
Rosa prinsessekjoler og svarte gensere med dødningskalle. Er kjønnsforskjellene sterkere enn noensinne? Nei, barns klær påvirker ikke nødvendigvis hva de gjør, ifølge ny masteroppgave.
Et nytt, detaljert kart fra United States Geological Survey viser for første gang at iskanten langs hele den sydligste, kaldeste delen av den antarktiske halvøya trekker seg tilbake.
Statistisk sentralbyrå
Til tross for at befolkningen stadig øker har det samlede energiforbruket til boligformål ligget på omtrent samme nivå de siste 10–15 årene.
Forskeren forteller:Mari Moren forsker på skjelettutvikling i fisk. Her forteller hun om sitt arbeid.
Filippinere som jobber i utlandet sender penger til familien og til den filippinske statskassa, men hva er de sosiale kostnadene?
NTNU
Hjernebølgene hos en migrenepasient er langsommere enn hos friske personer – også mellom anfallene.
Veterinærinstituttet
Frisk settefisk blir syk i virusinfisert område. Det viser en ny studie av PD-virus og pankreassykdom (PD).
Christian Michelsen Research
Økt samhandling og kommunikasjon mellom havn, skip, agenter og befraktere kan gi store miljøgevinster og økonomiske besparelser for alle.
Det olympiske løftet forplikter deltakerne både moralsk og psykologisk. Det gir OL en opphøyd status i forhold til andre sportsbegivenheter.
Hjerneskanninger viser at et lykkestoff i hjernen påvirkes av årstidene – men bare hos personer med en spesiell type gen.
Skihoppere er blitt små og tynne etter at de gikk over til V-stilen. I mediene framstår de som eksempler på en ny og motsetningsfylt maskulinitet, sier idrettsforsker.
Nå åpner universitetsmuseene utstillinger i ditt eget hjem. Mynter, medaljer, dolker, øser og smykker fra svunnen tid er lagt ut på nettet.
Det britiske Nasjonalarkivet har frigitt hemmeligstemplede dokumenter som beskriver UFO-hendelser i tidsrommet 1994 til 2000. Filene kan lastes ned, men vær rask: De er fritt tilgjengelige i bare en måned.
En følelse av stolthet gjør at du får mer lyst på produkter du kan vise frem til andre, ifølge ny shopping-studie.  
Noen maur forlater kolonien når de blir syke. De dør heller i ensomhet enn å smitte de andre, ifølge en ny studie.

Sider