Arkiv: november 2009

Britiske myndigheter avslører flere feil ved de nye kraftanleggene. Forsinket utbygging kan skape problemer.
Personer med diagnosen ADHD er ikke så risikobelastet i trafikken som en lenge rådende oppfatning vil ha det til.
Du glade, skakkjørte julebygg, god dag! Sintef Byggforsk tar oss helt på førjulssenga ved å melde at mange pepperkakehus har alvorlige feil og mangler... Hva nå???
Kina har offentliggjort sine mål for utslippskutt i forkant av klimamøtet. Norsk ekspert sier landet står overfor mange alvorlige utfordringer.  
Spedbarnet Melkeveien spiste andre galakser og vokste seg feit. Restene av de fortærte finnes fortsatt i magen til galaksen vår.
Norges forskningsråd
Båtdelprodusenten Ertec er en av mange norske bedrifter som bruker finanskrisen til å forbedre produkter, prosesser og kompetansenivået i bedriften.
Høgskolen i Oslo
Med en kald vinter i anmarsj er det ikke annet å gjøre enn å skape varme på kunstig måte. Men varmer du opp boligen din på en effektiv måte?
Mer sot på snø i Arktis er brakt fram som en årsak til økt oppvarming. Men ny norsk forskning viser at det bare er halvparten så mye sot i Arktis nå som for noen tiår siden.
Rundt 75 statsledere er ventet til klimamøtet i København. Byens hovedflyplass må takle 140 ekstra flyvninger på tre dager. 
Bestanden av verdens største nålevende kattedyr er trolig dramatisk redusert, ifølge ny rapport.
Universitetet i Oslo
– Romantikerne gjorde opprør mot Newton, men stod også i gjeld til ham, mener idéhistoriker.
Modeller har spådd at klimaendringer vil få katastrofale konsekvenser for artsmangfoldet. Advarslene er overdrevet, ifølge ny studie.
Helsetrøbbel i 20-årene gir høyere risiko for lange sykemeldinger senere, og fleksibelt arbeidsliv kan øke presset. Sykefraværet ikke bare kan angripes med økonomiske tiltak, mener forskere.
Norges geologiske undersøkelse
Det er kartlagt høy radioaktivitet i granittene innenfor tett befolkede områder sørvest for Bergen sentrum.
Mediene uteble da de fem Ida-forskerne møtte to av sine mest innflytelsesrike kritikere i Oslo. Naturhistorisk museum har nå publisert videoopptak, og du kan se dem her.
USA kan komme til å legge frem midlertidige mål for utslippskutt i løpet av kort tid, skriver New York Times.
Høgskolen i Bergen

Laser kan erstatte bruk av medisiner i behandling av nakkesmerter, og er nesten uten bivirkninger.

Norske småbedrifter er ikke med på lønnskarusellen for toppledere. Ledere i ikke-børsnoterte selskaper har en moderat lønnsutvikling.
Handelshøyskolen BI
Vi vil ikke være dårligere enn naboen. Derfor foretrekker vi nasjonale aksjer, og er villige til å betale mer for dem, viser ny studie fra BI.
Havforskningsinstituttet
Blå sjøgriser, sjøliljer, krepsdyr og sjøpinnsvin er noe av det havforskere har observert på havbunnen utenfor Nord-Norge i høst.
Norges forskningsråd
I forbindelse med statsbesøket i Sør-Afrika vil kongeparet besøke en klinikk som er sentral for det Norsk-Afrikanske samarbeidet om forskning på tuberkulose.
Universitetet i Oslo
Stemningen gikk i taket både i Oslo og ved CERN da de første partikkelkollisjonene ved Large Hadron Collider var et faktum mandag ettermiddag.
Kilden kjønnsforskning.no
Trener Peter Muellers trakassering av skøyteløper Maren Haugli har vakt oppsikt. – Seksuell trakassering er like vanlig i idretten som på andre arenaer, ifølge professor Kari Fasting.
NTNU
Kvinner som blir gravide etter prøverørsbehandling, kan betrakte seg som vanlige gravide.
Universitetet i Bergen
Nye metoder kan gjøre det lettere å slå fast om man står i fare for å utvikle hjerteinfarkt, viser ny studie.
Nofima
Enkelte typer slakteavfall fra husdyrhold kan bli tillatt brukt som fôr til oppdrettsfisk.
Trøndelag Forskning og Utvikling
Kunnskapsmeglere og elektronisk læringsstøtte kan være løsningen for å få opp utdanningsnivået i distriktene.
Universitetet i Oslo
- Kulturlandskapet rundt Urnes stavkyrkje har store verdiar som bør takast vare på, seier botanikar Liv Norunn Hamre.
Neste gang du tar fram lommeboka – sjekk underlaget. Om det er myke tepper eller harde fliser kan påvirke valgene du gjør.
Glassaktig, gåtefull og stille. Forskere har kartlagt slektskapet mellom de ofte supergiftige box jellyfish-artene. Det kan gi bedre motgift.

Sider