Arkiv: oktober 2009

Her finner du presentasjonene fra seminaret.
Gravide som spiser grønnsaker hver dag, føder barn som har betydelig mindre sannsynlighet for å utvikle sykdommen diabetes 1.
Universitetet i Bergen
Oljearbeidere har fire ganger så høy risiko for å få spiserørskreft enn andre arbeidstakere, viser ny studie.
UiT Norges arktiske universitet
- Halloween i dag, med tradisjoner til 1800-tallets Nord-Amerika, er blitt en salig blanding, forflating og bastardisering av hedenske kulter og religiøs tradisjon, sier historiker.
Fysioterapeuter og radiologer har mye større risiko for å spre infeksjonssmitte på en avdeling enn leger og sykepleiere, ifølge fransk studie.
Astronomer har registrert det fjerneste objektet som noen gang er observert i rommet. Lyset stammer fra en stjerne som eksploderte for 13 milliarder år siden.
Den minste dinosauren funnet i Nord-Amerika veide under én kilo og var bare litt over en halvmeter lang.  
Norges idrettshøgskole
15-åringer som er aktive er veldig aktive, mens de som er passive er dertil passive. Det viser en undersøkelse av norske barns fysiske aktivitet.
Norges forskningsråd
Norge er først ute med kartleggingen av torskens genom. En ekte lofottorsk har fått æren av å åpne ballet.
Universitetet i Oslo
Bakgrunn:Utstyrt med satellittsendere rundt halsen eller i øret skal isbjørner mellom Grønland og Canada fortelle om vandringsmønsteret deres endrer seg når isen smelter.
En 100 millioner år gammel flue hadde et horn i panna med tre øyne på. Den ble funnet i en bit burmesisk rav.
13 personer er så langt døde av svineinfluensa i Norge. Nå etablerer helsemyndighetene et nasjonalt intensivregister for å samle mer kunnskap.
UiT Norges arktiske universitet
Utviklerne av neste generasjon peer to peer-teknologi satser på å gjøre fildelingsteknologien bak sider som Pirate Bay totalt avleggs.
Statistisk sentralbyrå
Om lag en fjerdedel av de som blir løslatt havner i fengsel igjen innen tre år. De som får seg jobb etter soning har 63 prosent lavere sjanse for tilbakefall.
Universitetet i Oslo
Transportsektorens påvirkning på den globale temperaturen kan komme til å øke dramatisk i årene framover.
Møt Hobbie-J, genmodifisert rotte med superminne. Overlegne rotte-evner kaster nytt lys over hukommelsesgen.
Noen forskere har lenge ment at det må finnes tunneler under overflata på månen. Nå ser det ut til at de har funnet en nedgang.
Et nært og intenst møte med en jaguar i Brasils jungel ga den norske naturfotografen Tom Schandy prestisjefylt pris i internasjonal fotokonkurranse. Se dette og andre vinnerbilder her.
Havforskningsinstituttet
Er havforskarar, som er drilla i berekraftig tankegang, flinkare enn andre til å motstå overfiske i ei ubevokta snopeskål?
Norsk Polarinstitutt
Polarmåken sliter med høye nivåer av miljøgifter og svekket immunforsvar. Krykkje og lunde har lavere nivåer av giftstoffene.
Handelshøyskolen BI
Følelser og temperatur må til for å fatte gode beslutninger. Men temperaturen må ikke bli for høy i håndteringen av verdikonflikter.
Irsk studie viser at astmapasienter som er vanskelige å behandle ofte ikke tar medisinene sine i henhold til legens instruksjoner. Norske eksperter er ikke overrasket.
Standard Norge
Alle skryter av at de tar samfunnsansvar. Men hva betyr det egentlig? Ny standard skal sette samfunnsansvaret på plass.
Kilden kjønnsforskning.no
En forestilling om Belle Gunnes, seriemordersken fra Selbu, skal gjøre oss nysgjerrige på problematikken rundt "sannhet", håper Anne Lorentzen.
Handelshøyskolen BI
Vikarer jobber mer og bedre når de er på oppdrag i organisasjoner som investerer i og satser på sine fast ansatte, viser BI-studie.
 Kan hunder merke om du prøver å lure dem? Nei, sier en canadisk forsker som har prøvd.
Verdens største hjulspinner-edderkopp, som kan dekke en voksen håndflate med sitt 12 centimeter lange beinspenn, er funnet etter en årelang jakt.
Mobiltelefonen tar fra deg de morsomme øyeblikkene i livet. Som når en klovn sykler forbi. Siden du blir uoppmerksom, kan selv handsfree være farlig i trafikken.
Havforskningsinstituttet
Økende temperaturer i Arktis er dårlig nytt for grønlandssel og klappmyss, som bokstavlig talt kan havne på tynn is.
Høgskolen i Oslo
Ny teknologi gjer det lettare for born med cerebral parese å teikne.

Sider