Arkiv: august 2009

Til tross for et navn som mer gir assosiasjoner til gråstein og tøffhet, enn rosa hjerter og tøffelhelt, viser bulldogflaggermus at de kan være romantikere.
Universitetet i Oslo
Kvinnene som fullførte doktorgrad i realfag ved Universitetet i Oslo i 2008, kom i mål rundt ett år før gutta.
Fargespillet i fuglefjær er ingen ny oppfinnelse. Nå har forskerne funnet den samme effekten i et 40 millioner år gammelt fossil.
Norske oljemilliarder investeres ikke som andre oljemilliarder. Oljefondet utgjør på mange områder et unntak blant verdens kapitalsterke.
Universitetet i Bergen
Å melde været for mer enn en uke frem i tid, er en usikker business. Men stipendiat Tarjei Breiteig har oppdaget at det går an. I hvert fall kanskje.
Fremskrittspartiet går hardt ut i den kriminalpolitiske debatten og krever høyere straffer. Det hevdes at dagens straffenivå ikke stemmer overens med folks rettsfølelse, men hva betyr egentlig det?
Universitetet i Oslo
Trifidetåken er en gigantisk stjernefabrikk med en sjelden kombinasjon av tre ulike tåketyper. Området syder av både nydannede stjerner og stjerner på fosterstadiet.
Bioforsk
Vi har fått smaken på friske bær. Bringebær til friskkonsum har vært en suksess. Tradisjonsrike bærsorter som rips, solbær og stikkelsbær kan også få sin rennesanse som ferskvare.
Statistisk sentralbyrå
Bakgrunn:Antall gårdbruk ble redusert med nesten sju bruk hver eneste dag mellom 1999 og 2008. Fulldyrket jordbruksareal minket med 380 000 dekar i perioden.
Handelshøyskolen BI
Indre motivasjon er viktigere enn lønn og prestisje - også i rutinejobber, viser ny studie av kommunalt ansatte.
Framsenteret
Polarmiljøsenteret skal bli større, både i antall ansatte og byggareal. Ønsket er å sette Tromsø tydeligere på verdenskartet innen polarforskning.
Onsdag ble det kunngjort at Norge skal bidra med penger og kompetanse til et gigantanlegg for materialforskning i Lund i Sverige. Anlegget sammenlignes med atomfysikksenteret CERN på dette feltet.
NTNU
Bakgrunn:Både avholdsfolk og stordrikkere sliter mer med sykdom, angst og depresjon enn de moderate drikkerne.
Forskeren forteller:Hallvard Moe skrev doktoravhandling om norske, engelske og tyske allmennkringkasteres møte med en ny mediehverdag.
Det norske oljeselskap ASA blir nest størst på norsk sokkel. Fusjonen er tilpasset en situasjon med få store funn, mener forskere.
Universitetet i Oslo
– Eg synest røyndomen er så interessant at eg må skriva om den. For meg personleg er det blitt ein yrkesskade, seier Bernt Hagtvet. No får han formidlingspris.
Oljeindustrien og Havforskningsinstituttet er uenige om oljens mulige miljøskader i Lofoten og Vesterålen.
Ser du på TV mens du chatter med tre venner og hører på yndlingslåta på mp3-spilleren? Da er oddsen stor for at du er skikkelig dårlig til å oppfatte flere ting samtidig.
Psykolog har analysert David Bowies tekster, og brukt resultatene til å lage det som påstås å være en ”ideell” Bowie-låt. Les og hør selv...
Statistisk sentralbyrå
Bakgrunn:Innføring av maksimalpris har gitt kraftig nedgang i barnehagesatsene. Samtidig har foreldrebetalingen i SFO økt markant.
Forskeren forteller:Jostein Riiser Kristiansen forsøker å finne ut hvorfor det er like mye mørk materie som mørk energi i universet. Her forteller han om sitt arbeid.
Trangen til å spille forverres av depresjon, påviser danske forskere fra Aarhus universitet. De mener at man ikke bør behandle spillegalskap som en isolert lidelse.
Nye forskningsresultater viser at fjellene på kloden maksimalt er 1500 meter høyere enn snøgrensen. Det forklarer hvorfor fjell ved ekvator er høyere enn ved polene.
Vi vet for lite om den opprinnelige naturen til å skjelne mellom innfødte og fremmede arter. Derfor bør vi la fredelige innvandrere som den svarte svanen være i fred, mener miljøhistoriker.
Innvandringspolitikk er et følsomt tema. Den får noen til å stemme i protest og andre til å bytte parti. Hva får oss til å elske eller hate et parti?
De nasjonale forskningsetiske komiteene
Bakgrunn:100 dollar hvis du blir smittet av gulfeber, og 100 dollar til hvis du blir frisk igjen. Dør du, går de 200 dollarene til dine etterlatte. Slik lød et samtykkeskjema fra 1900.  
Høgskolen i Oslo
Mannlige sykepleiere med minoritetsbakgrunn blir i yrket lengre enn etnisk norske menn.
Handelshøyskolen BI
Eldre må ivareta sine egne interesser og signalisere større vilje til partibytte, anbefaler professorene Rune Sørensen og Jørn Rattsø.
Universitetet i Oslo
Reiseavstand er svært viktig når vi velger helsetilbud. Derfor blir det kanskje ikke så mange norske pasienter som reiser utenlands når EU liberaliserer handelen med helsetjenester.
Statistisk sentralbyrå
Bakgrunn:Kostnadene til spesialisthelsetjenesten økte fra 75,3 milliarder kroner i 2005 til 94,7 milliarder kroner i 2008, altså en økning på over 25 prosent.

Sider