Arkiv: juli 2009

Bioforsk
Vi tenker sjelden på vann som knapphetsressurs i Norge. Men mer effektiv vanning av parkanlegg, fotball- og golfbaner kan spare både miljø og kostnader.
En fransk astrofotograf knipset romstasjonen og romferga, da de fløy sammen foran sola.
Under en kraftig tørkeperiode fikk italienske forskere tatt unike bilder av landet innenfor Venezia. Der trer konturene av en diger by fram under maisåkrene.
- Snus gir liten eller ingen risiko for kreft, konkluderer britiske forskere. Norske helsemyndigheter har gitt snus status som helsefarlig.
Tar du hodepinetabletter som tenåring, er risikoen stor for at du også vil gjøre det som voksen – selv uten hodepine, viser ny dansk forskning.
Mangel på sollys kan gjøre deprimerte dårligere, ifølge amerikansk studie. Norsk professor er kritisk.
UiT Norges arktiske universitet
Fridtjof Nansen, en av våre største nasjonalhelter, hadde et erotisk forhold til Hjalmar Johansen. Det måtte en danske til for å tenke tanken.
Universitetet i Bergen
Språket Gud omtales med i liturgien er maskulint og snevert, og anerkjenner ikke Guds annerledeshet, mener Marit Rong.
- For de aller fleste er svineinfluensaen mindre farlig enn en vanlig influensa, sier direktøren for legevakten i Oslo. Folkehelseinstituttet legger til at unge og friske ikke er i faresonen.
Universitetet i Bergen
Vil du ha aksjer i de rød-grønne eller Frp? Amerikanske metoder tas i bruk for å spå utfallet av høstens stortingsvalg.

Alkekongetoktet er over, og R/V Lance kommer frem til Ny-Ålesund. Her slippes vi av, og båten fylles opp igjen med nye forskere til neste ukes COPOL-tokt.

Det er siste dag ombord før R/V Lance setter kursen mot Ny-Ålesund, og vi får beskjed om å ta på oss de beste klærne våre til middagen.

Vi får endelig øye på alkekongen, prøver å få nærkontakt med en ensom isbjørn, og vi beveger oss for første gang over 80 grader nord.

Senter for internasjonalisering av utdanning
– Når finanskrisa er over, vil dei som har investert i kreativitet og nyskapning ligga foran, trur Ján Figel’, EUs kommissær for utdanning, kultur og ungdom.
Når nordlyset blafrer over Arktis danser et speilbilde av sørlys over den andre enden av kloden. Trodde vi. Nå antyder ny norsk forskning at nordlyset og sørlyset slett ikke er likt.
Norsk Polarinstitutt
Svalbardryper forsvinner fra området de hekker i om sommeren når høsten kommer. Hvor tar de veien? Og hvor er de om vinteren?
Universitetet i Oslo
For noen dager siden oppdaget en amatørastronom en uvanlig flekk på Jupiter. Mye tyder på at flekken skyldes et nedslag av en asteroide eller komet.

Båten møter de første isflakene i strålende sol, og Bente Edvardsen viser fram underlige livsformer i laboratoriet.

Dette århundrets mest langvarige solformørkelse finner sted natt til onsdag norsk tid. Millioner av mennesker i Asia vil se sola forsvinne i over fem minutter.

Livet på R/V Lance begynner å bli litt ensformig. Målingene fortsetter i åpent hav, og mannskapet trøyer tiden som best de kan.

NTNU
Tenåringer som drikker mye har oftere oppmerksomhetsvansker, atferdsproblemer, angst og depresjon enn jevnaldrende.

R/V Lance er ute i åpent hav, på vei mot iskanten. Undervegs skjer det et noe mystisk forsvinningsnummer.

Været på det åpne havet er ikke særlig bra, og Lance holder seg i Kongsfjorden mens toktleder må til Ny-Ålesund for å sende e-post.

Første natt i bevegelse på R/V Lance var et rent helvete, men nå vender formen tilbake og forskningen begynner.

Jeg gikk litt rundt i Longyearbyen i går ettermiddag. Jeg gikk rundt i min egen verden og tok bilder da en kar kommer bort for å prate. Han tar meg i hånda og presenterer seg.

Etter en dag i Longyearbyen har jeg nå kommet meg om bord på R/V Lance. Her skal jeg være i en uke sammen med forskere som skal telle fugler og studere plankton.

Bioforsk
Flere steder på Østlandet melder hageeiere om store brune biller som svermer i skumringen. Dette er trolig sankthansoldenborrer.
Bioforsk
Jorder dekket med folie er et vanlig syn i jordbruksdistriktene, og plasttunneler er tatt i bruk i bærdyrkinga. Er kornåkrene det neste?
Oppfatningen om at eldre ikke er mest utsatt for sykdom i den nye influensaepidemien, styrkes ytterligere i ny studie. Tendensen med klart flest unge smittede viser seg også i Norge.
Nofima
Barnegrøt basert på hvit mais og sildemelke kan bidra til bedre helse for feilernærte barn i Afrika.

Sider