Arkiv: juni 2009

Norsk institutt for skog og landskap
Etter flere år med nedgang i kronetettheten, ble det i 2008 registrert en økning. Flere lauvtrearter er skadet.
Regelendringer for å tekkes fjernsyn ødelegger bryteidretten, mener ungarsk forsker. TV påvirker idrett på godt og vondt.
Feiringen av Skeive dager er over. Diskrimineringen av homofile består. Forskning viser at man helst ikke skal være for tydelig som homofil eller lesbisk.
Verdens matvarekrise er skapt av finansiell spekulasjon, mener den indiske økonomen Jayati Ghosh.
Forskeren forteller:Gunnar C. Aakvaag har en dragning mot de store spørsmålene, og valgte derfor sosiologi som fag. Han har forsket på demokratiet i det moderne samfunnet og forteller her om sitt arbeid.
Antioksidanttilskudd kan hemme effekten av trening, slik at kroppen ikke kommer i bedre form til tross for treningsøktene. Det viser ny norsk forskning.
Østafrikanske idrettutøvere dominerer topprankingen i langdistanseløp. Forskning viser at en avgjørende faktor er noe som er ikke er lært, men medfødt.
Mannfolks syn på hvem som er de mest attraktive damene, spriker mindre enn kvinners meninger om hva som gjør menn tiltrekkende.
Forskeren forteller:Heidi Ryen forsker på klima og miljø på Svalbard for 130 000 år siden. Gjennom å forstå fortiden, skal framtidens klimaendringer forutsies bedre. Her forteller hun om sitt arbeid.
Statistisk sentralbyrå
Munnhellet ”Jente, jente – flere i vente!” stemmer til en viss grad. Og foreldre som har bare sønner eller bare døtre, får flere barn enn par som har blandede barneflokker.
Det er stor forskjell på hjerneaktiviteten hos morgenfugler og natteravner. Det gjør blant annet at morgenfuglene ikke får utnyttet muskelstyrken sin like godt.
Handelshøyskolen BI
Ikke bli venn med investeringsrådgiveren din. Det senker aktsomheten din, og øker risikoen for at du blir lurt, advarer BI-forskere.
Forskeren forteller:Det stilles tydelige krav til lesing i dagens skole. Marit Aas valgte å studere hva som skjer når leseekspertene kommer inn i skolen. Her forteller hun om sitt arbeid.
Hvis flere behandles for risikofaktorer for hjerte og karsykdommer, kan hjernens helse bevares bedre i alderdommen, antyder nye resultater.
Planter kan være smartere enn vi tror. Amerikanske ørkenbusker sender beskjeder til hverandre og kommuniserer bedre med slekta.
Universitetet i Oslo
"Hvordan tror du det er å være homofil?" spør en ny, norsk lærebok. Hva med heller å spørre "Hvordan tror du det er å være heteroseksuell?".
Like ved det som kan være verdens første pinup, har forskere funnet rester etter tre fløyter. Instrumentene er de eldste fra en avansert steinalderkultur.
Norsk Polarinstitutt
Katter er strengt forbudt på Svalbard. Derfor må det være andre smittekilder til katte-parasitten, som forårsaker alvorlig sykdom hos mennesker og dyr.
Noen idrettsutøvere brenner så mye for sporten sin, at de brenner seg helt ut. Hvor finner lidenskapen sin balanse, og må utøveren være lidenskapelig for å bli god?
Forskeren forteller:Anne Therese Gullberg har forsket på lobbyisme, spesielt på EUs klimapolitikk. Hun intervjuet industri- og miljøorganisasjoner og beslutningstakere. Her forteller hun om sitt arbeid.
Spør en forsker:SPØR EN FORSKER: Duene er overalt i byene, men hvorfor ser vi aldri en dueunge? Hvor er de hen?
Bioforsk
Arbeidet med den nye jernbanetunnelen mellom Lysaker og Sandvika pågår for fullt og snart kommer gjennomslaget. Bioforsk holder arbeiderne tørre på beina.
Hva skjer med babyen du har i magen hvis du tar deg en turbulent joggetur eller pulsen din øker, og hva slags trening er bra når du er gravid?
Forskeren forteller:Maria Romøren vil utjevne helseforskjellene mellom land i sør og nord. Her forteller hun om sin forskning i det sørlige Afrika.
Norske idrettsklubber har svært varierende kunnskap om forebygging av seksuell trakassering og homofobi, og mange ser ikke på det som noe problem før det blir sak ut av det, ifølge forsker.
Bakgrunn:Midtens rike kan ikke lenger basere seg på å være "verdens fabrikkhall". Med finanskrisen følger nye tider og nye utfordringer for verdens største land.
Norges idrettshøgskole

Friske eldre er alle tjent med. Ikke minst de eldre selv. Senior-Løftet skal undersøke den mentale og fysiske effekten av trening for de over 70 år.

Nofima
Om seks år skal omsetningen av økologiske varer være på 15 prosent. Det er et tøft mål, og fagfolk gir nå praktisk hjelp til kommuner, skoler og barnehager.
Norges forskningsråd
Mens det er forsket en del på virkningen nanomaterialer kan ha på folks helse, vet vi mindre om hvordan de nye materialene påvirker miljøet.

Journalister og akademikere har vidt forskjellig praksis rundt hvem som kan kalle seg forsker. Medier omtaler Hanne Nabintu Herland som religionsforsker, selv om hun bare har er en mastergrad i religionshistorie.

Sider