Arkiv: april 2009

Tora Aaslands forskningsmelding får kritikk fra alle kanter. Kritikken er vel så sterk på den rødgrønne regjeringens ”hjemmebane” som hos næringslivet.
Norge er det landet i verden som bruker mest tvang i psykiatrien, i følge internasjonale sammenligninger. – Tallene er ikke til å stole på, sier norsk forsker.
Ifølge nye beregninger vil kloden bli mer enn to grader varmere hvis vi ikke reduserer bruken av fossilt brennstoff med 75 prosent.
Evolusjonsteorien gir en overraskende enkel løsning på et av verdens eldste mysterier. Hva kom først: Høna eller egget?
Firmaet VitaeLab klaget programmet Forbrukerinspektørene inn for Pressens faglige utvalg (PFU), på grunn av to innslag om kosttilskuddet VitaePro. I går ble NRK frikjent.
USA vil under hans ledelse satse tungt på forskning, lovet president Barack Obama i en tale mandag.
At Verdens helseorganisasjon har oppgradert til nivå fire i pandemiberedskapen, betyr at svineinfluensaen smitter mellom mennesker, men også at viruset ikke sprer seg raskt.
Kilden kjønnsforskning.no
Barnehagegutter bråker og bygger lego, men tar seg gjerne en tur i dokkekroken også. Jentene holder seg til «jenteting».
Universitetet i Bergen
Et nytt dataverktøy og spesialbriller kan hjelpe etterforskere å ta i bruk intuisjon på åsteder.
Norges forskningsråd
– Det finnes ingen som helst grunn til at livet i havet skal være mindre verd, eller fortjene mindre vern og beskyttelse, enn livet på land, mener havforsker.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond
Klørne selger seg selv. Nå skal kjøttet fra resten av krabben prøve seg - som burger og tapas.
UiT Norges arktiske universitet
Hurtige klimaforandringer kan utløse utblåsninger av metan fra havbunnen. Utblåsningene kan sette fart på klimaendringene.
Mange har lite kunnskap om kaloriinnhold i mat man spiser ute. I USA kommer nå lovgivning som krever kaloriinformasjon på menyen, og i Norge ønsker folk flest bedre merking.
Både rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo og Lausungeaksjonens Jon Iddeng mener den nye forskningsmeldingen vil bidra lite til å gi akademiske stillinger til nyutdanna forskere.
Norges idrettshøgskole
Bakgrunn:Barn med astma er like fysisk aktive og i like god fysisk form som andre barn, viser ny studie.
Kun en femtedel av de mistenkte svineinfluensa-dødsfallene i Mexico er bekreftet ved laboratorietester, opplyser Folkehelseinstituttet. Det er fortsatt uavklart hvor dødelig viruset er.
Norges geologiske undersøkelse
Astafjordene i Sør-Troms skal bli et av de best dokumenterte kystområdene i landet. Målet er en bærekraftig næringsutvikling i fiske, havbruk, turisme og friluftsliv.
Astronauten Frank De Winne svarer på spørsmålene dine før han tar kommandoen på den internasjonale romstasjonen ISS.
Nofima
Rundt halvparten av alt reinkjøtt som selges i dag, stammer fra kalv. Men i markedet selges alt under ett som reinkjøtt.
Forskerforbundet er positiv til at regjeringen plasserer forskning som en sentral samfunnsoppgave, men mener statsråd Tora Aasland forplikter seg for lite. Aasland kritiseres for å ikke ha lagt fram en opptrappingsplan for FoU.
Forskningsminister Tora Aasland holder fast på lange linjer i forskningspolitikken, men mener målet om tre prosent av BNP til FoU er uegnet som målestokk.
Kunnskapsdepartementet varsler en samlet gjennomgang av Norges forskningsråd i løpet av neste stortingsperiode. Samtidig skal nye regionale fond gi fylkespolitikerne sans for forskning.
Nye undersøkelser av Albert Einsteins hjerne antyder at den hadde noen uvanlige særegenheter.
Kilden kjønnsforskning.no
Tanken om universelle rettigheter sto sterkt i Norge i tida etter 1814, og reformviljen var stor. Hvorfor måtte kvinnene vente så lenge?
Regjeringen la i dag frem sin forskningsmelding ”Klima for forskning” og utsetter målet om å investere tre prosent av bruttonasjonalproduktet i forskning og utvikling.
Norges forskningsråd
Mye tyder på at torske- og sildebestandene i Nordsjøen kan bli enda mindre om 20 år, mens arter som sardin og ansjos kanskje vandrer inn fra sør.
Å rette innsatsen mot å drepe godt voksen malariamygg kan være en måte få kontroll på sykdommen, ifølge entomologer.
Natteravner som både legger seg og står opp sent holder på konsentrasjonen lenger enn A-menneskene.
Norges forskningsråd
Oppdrettstorsk er ekspert på å rømme. Men dersom de skulle prøve seg på villtorsk, vil de ville hunnene sannsynligvis foretrekke ville hanner under gyting.
Det er ikke bare mennesker som blir solbrente. Sola forklarer hvorfor overflaten på asteroider blir rødere over tid.

Sider