Arkiv: januar 2009

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo held framleis stillinga som det femte beste universitetet i Europa på januarrangeringa til den spanske rangeringslista Webometrics.
Norges Handelshøyskole
Hvilken effekt har undervisning i forretningsdrift for mikrokreditt-klienter? Det undersøker to NHH-professorer gjennom et undervisningsprosjekt i Tanzania.
NTNU
Lønnsstatistikk for 2008 viser at kvinner nå har gått forbi mannlige kolleger ved NTNU.
Universitetet i Bergen
Det finnes mange teorier om hvorfor Napoleon poserer med hånden innenfor jakken. Kanskje var det magesmerter?
NASA gir deg sjansen til å være med å bestemme hva det verdensberømte Hubbleteleskopet skal se etter.
Et sjeldent krypdyr på New Zealand skal bli pappa, trolig for første gang.  
Hvis du ringer til politiet med et problem, kan hvem du er og hvordan du klarer å legge fram saken, avgjøre hvor god behandling du får, antyder en ny norsk avhandling.
Tygging av rusmiddelet khat kan skade og drepe slimhinner i munnen, viser en doktoravhandling ved Haukeland Universitetssykehus.
Norges forskningsråd
Få norske forskere har fått elitestipender fra European Research Council. Skal flere vinne frem, trenger de et godt støtteapparat.
UiT Norges arktiske universitet
Universitetet i Tromsø ba om 50 millioner kroner i forbindelse med regjeringens krisepakke. Resultatet ble magert.
Høgskolen i Oslo
Hjerteopererte kvinner bruker så lite smertestillende som mulig når de kommer hjem fra sykehuset, selv om forskning viser at de bør spise paraceten sin med god samvittighet.
Å lære seg å slappe bedre av kan hjelpe mot helseproblemer forbundet med overvekt, ifølge newzealandske forskere. Avspenningsmetoder brukes også i den norske fedmekampen.
Lav oljepris kjøler ned norsk petroleumsforskning. Usikkerhet gjør at store prosjekter settes på vent.
Norges forskningsråd
De mest vidtgående forslagene til endring i organiseringen av velferdsforskningen kommer fra avtroppende programstyreleder Kåre Hagen.
Norges forskningsråd
Samfunnsforskere mener at departementene ikke har vist særlig interesse for resultatene av velferdsforsknings-programmet.
Amerikanske forskere forsøker å kurere rasisme gjennom å lære folk å se forskjell på andre mennesker - og resultatene ser lovende ut.
Handelshøyskolen BI
- Regjeringens forslag til skattetiltak for bedriftene er knuslete, inkonsekvente og like raske som stivnet sirup, hevder BI-professor Ole Gjems-Onstad.
NTNU
Et nytt hjelpemiddel for golftrening avslører alt om både deg, kølla og ballen når du leverer et slag.
Issmelting langs kanten av det arktiske isdekket bremses av varmetransporten fra vann til is.
Plast var en av 1900-tallets største oppfinnelser. Tyske forskere mener flytende tre kan bli den nye, miljøvennlige erstatningen.
Universitetet i Bergen
Nett-TV:

Mange eldre er offer for tidligere tiders ”rødblyantspedagogikk”. Gjennom skrivekurs kan de finne fram til sin verbale kreativitet og få ordet i sin makt.

Dinosauren Triceratops krone og horn var ikke bare staffasje og pynt, mener forskerne. Nå mener de å ha avslørt kampteknikkene til krittidens massive neshorn.
Amerikanske forskere har funnet opp et aluminiumspulver som lager hydrogengass av vann.
Oslo Cancer Cluster
- Regjeringen har gjort en rekke grep i krisepakken som kan hjelpe bioteknologiindustrien gjennom finanskrisen, mener Oslo Cancer Cluster.
Sterke faktakunnkskaper gir deg ikke automatisk faglig suksess. Kinesiske skoleelever lærer mye mer fakta enn amerikanske, men skårer ikke dermed bedre på vitenskapelig forståelse.
Satsing på forskning er fornuftig motkonjukturpolitikk, mener Forskerforbundets leder.
470 millioner kroner øremerkes til opprusting innen universitets- og høyskolesektoren. Dessuten varsles flere stipendiatstillinger, og mer penger til klimaforskning.
Afrikaforsker Morten Bøås åpner for at arrestasjonen av opprørsleder Laurent Nkunda var ledd i et spill, og frykter for situasjonen til flere folkegrupper i landet.
På ett eller annet tidspunkt for ikke så lenge siden kom gjødselbillen Deltochilum valgum til et vendepunkt i tilværelsen. Den vinket farvel til et liv i møkkahaugen, og ble et brutalt rovdyr.
Bioforsk
Som så mange andre i landbruket er også risprodusentene svært avhengige av været for å lykkes.

Sider