Arkiv: februar 2008

Norges forskningsråd
Demokratiet er allereie blitt endra på grunn av Internett, men vi har slett ikkje sett slutten på historia. - I framtida kan vi mellom anna vente oss eit skarpare personfokus i politikken, seier professor Harald Baldersheim.
Universitetet i Oslo
At fremtidens oljebransje har både teknologiske og menneskelige aspekter ble satt under lupen da petroleumsbransjen møtte studenter og forskere ved UiO under Petroleumsdagen 2008.
De fleste nøyer seg med doktorgradsdisputas etter år med hardt arbeid. Andre velger også å danse avhandlingen - kun iført lendeklede.
Eneggende tvillinger er ikke genetisk like ned til minste detalj, slik man tidligere har trodd.
De færreste ville kvekke feil med denne digre fyren i nærheten. Den såkalte djevelfrosken hadde ikke bare enorm kjeft, men var også en særs hardhudet rakker med fryktede kjever.
USA er dårlig forberedt på et terrorangrep med atomvåpen eller radioaktiv forurensing. Beredskapen fra den kalde krigen er borte, og fagkunnskapen dør ut, kom det fram på AAAS-konferansen i Boston.
Framtidens bukser og jakker kan bli strømførende. Med nanoteknologi skal energien i kroppens bevegelser utnyttes.
Norges idrettshøgskole
De siste 20 årene har forekomsten av astma økt. Tallene er spesielt høye for utøvere av utholdenhetsidretter som langrenn og løp, hvor forekomsten av astma er langt høyere enn i normalbefolkningen.
Kilden kjønnsforskning.no
Det vestlige begrepet «prostitusjon» kan ikke uten videre overføres til andre kulturer, hevder antropolog Turid Misje. Hun har studert kvinnelige bararbeidere i Tanzania.
Kunne du tenke deg å fortelle disse to at lunsjen blir forsinket?
Ideen om at menn går etter utseendet, mens kvinner går etter pengene, har fått seg en knekk. Vi synes nemlig å gjøre en lik vurdering av egenskapene når vi ser oss ut en partner.
Handelshøyskolen BI
I 2012 kan vi bruke nesten dobbelt så mye oljepenger på gode formål som vi gjorde i 2007, melder BI-professor Øystein Noreng. Hva skal vi bruke alle pengene til? - Prioriter forskning og infrastruktur, anbefaler Noreng.
NTNU
Når oppdrettsslaks blander seg med villaks, er det de "tamme" genene som vinner. Det kan bety slutten på de genetisk rene villaksstammene.
Ny forskning antyder at vi mennesker følger flokken, og fort kan ende opp et sted vi ikke hadde tenkt oss.
Snøflakets intrikate og vakre symmetri har en egen evne til å pirre nysgjerrigheten. Hvordan blir snøkrystallene til? Fortsatt forstår vi dem ikke helt.
Norsk Romsenter
Etter 17 år i bane rundt solen ebber livet ut for den suksessrike romsonden Ulysses. Den gode arbeidshesten har tilbakelagt rundt 10 milliarder kilometer.
Tenk deg at du kan holde et digert forstørrelsesglass opp i verdensrommet, og fokusere alt solskinnet som sendes mot jorden ned på ett lite sandkorn.
Det er mye vi ikke vet om livet dypt i havet. Nylig fikk britiske forskere seg en overraskelse, da de snublet over store stimer av krill, 3000 meter nede i svarteste havdypet.
Rotter utrydder arter over hele kloden. Mange øyer i Stillehavet er blitt forvandlet til økologiske katastrofeområder etter at rottene har gjort sitt inntog. Noen ganger kan virkningen merkes langt ned under fjæresteinene.
Universitetet i Bergen
- Det var på ingen måte gitt, at kristendommen skulle bli til det den forkynnes som i dag, sier religionshistoriker Einar Thomassen. Han mener teologer ofte har vanskelig for å ta til seg en vitenskapelig betraktningsmåte.
Universitetet i Bergen
Januar var måneden da forspiste og slankeivrige nordmenn rant ned dørene på treningssentrene og fylte handlekurven med grønnsaker. Som regel går det ikke lang tid før magen tar tilbake makten over hjernen.
Norske gassutslipp går ned for annet år på rad. Tallene fra Statistisk sentralbyrå gjelder 2006, og er beregnet i samarbeid med Statens forurensningstilsyn.
Napoleon Bonaparte døde ikke av arsenikkforgiftning, viser en ny studie foretatt av italienske forskere. Innholdet av arsenikk i den franske keiserens hår var ikke uvanlig høyt etter datidens forhold, mener forskerne.
Høgskolen i Oslo
En ny doktoravhandling viser at mensendieckbehandling har en god effekt i behandling av kvinner med underlivssmerter.
Årets første pollenvarsel kom allerede mandag denne uken, tre uker tidligere enn i fjor. Pollensesongen har blitt lengre og tøffere, og stadig flere får pollenallergi.
Norske kulturminner blir ikke tatt vare på. Det er jordbruket som har ført til at flest kulturminner har gått tapt eller blitt skadet de siste 30 årene. Husbygging har også ødelagt mye.
Genteknologi kan brukes til så mangt. Som å lage en løk man ikke gråter av.
Norsk Romsenter
Oppskytningen av romfergen Atlantis og det europeiske romlaboratoriet Columbus ble utsatt i desember 2007. I dag er det planlagt et nytt forsøk.
Legg ut noe snacks til småfuglene, oppfordrer britiske forskere. Godsakene hjelper ikke bare fjærballene med å overleve vinteren. De er også med på å sikre sommerens kull av nye småpipper.
Nofima
Bakteriedrepende enzym fra laksen kan få en ny karriere som konserveringsmiddel for mat. Det har forskere fra Nofima funnet ut.

Sider