Arkiv: januar 2008

Søndag er langt fra en hviledag. Nye undersøkelser antyder at 16 millioner britiske arbeidere vrir seg i senga hver eneste søndagskveld. Søvnproblemene kan fort føre til trøbbel på jobben.
Diaré dreper årlig 2,2 millioner mennesker, de fleste i utviklingsland, i følge tall fra WHO. Gode håndvaskrutiner kan være like viktig som rent vann i kampen mot mageinfeksjonene.
Sitter du for mye på rumpa, risikerer du at kroppen din blir fortere gammel.
Oljepriser på rundt 90 dollar fatet tvinger verdens fraktrederier til å tenke nytt. Den tyske oppfinneren Stephan Wrage mener svaret på den nye utfordringen ligger i gammel teknologi: Seilskip.
Høgskolen i Bergen
- Man burde heller bruke mer midler på å få de jobb-motiverte ut i arbeidslivet enn å kaste bort penger på de som ikke er motiverte, sier forskeren Liv Heide Magnussen.
All musikk er bevegelse - både for den som spiller og for den som lytter. Denne erkjennelsen er blitt til et altoppslukende forskningsområde for Alexander Refsum Jensenius.
Ved hjelp av erosjon sliper elvene ned landskapet, og danner kløfter og daler. Men nå har forskere funnet elven som reiste et fjell.
En kartlegging viser at pasienter i Nord-Norge og Midt-Norge får en dårligere kreftbehandling enn pasienter sør i landet.
Nofima
Et nytt nordisk Senter for fremragende forskning skal forsøke å finne nordisk mat med helsebringende effekt.
Å trampe takten til yndlingslåta er helt naturlig. Vi oppfatter nemlig musikk som bevegelse, i følge en ny doktorgradsavhandling.

Kjerringrådet om å bruke tranebær mot urinveisinfeksjon er grundig undersøkt. Alt tyder på at tranebærene hjelper.

Psykologien forandrer seg. Etter årtier med studier av psykiske problemer og negative følelser, snur forskerne seg mot den motsatte enden av følelsesspekteret. Nå skal ny kunnskap om glede, håp og styrke gjøre livene våre bedre.
Handelshøyskolen BI
Bedriftenes styrer skal bidra til verdiskaping, ikke bare kontroll og verdifordeling, mener BI-professor Morten Huse. Større fokus på den menneskelige faktor i styrearbeidet vil gi bedre resultater.
Også landbruket med gressende kuer som promper metan må få oppfylle sine klimaforpliktelser via kjøp og salg av klimakvoter, mener forskningsdirektør Ivar Pettersen i Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk Forskning.
Søtningsmiddelet sukralose, som finnes i ulike light-produkter, finnes i store mengder i svenske sjøer og elver. Naturvårdsverket frykter skader på fisk og sjødyr.
En gruppe amerikanske arkeologer har oppdaget ruiner av en by som de daterer tilbake til perioden med de første bøndene i Egypt for 7.000 år siden.
Norsk industri, forskning og interesseorganisasjoner var samlet tirsdag til første forum for CO2-håndtering.
Mystiske Merkur skal gi slipp på sine hemmeligheter. Et amerikansk romfartøy kommer fram til planeten i dag.
En rekordgammel eksplosjon i verdensrommet er fanget opp av astronomene. Gammaglimtet varte i under tre sekunder, men har brukt over 7 milliarder år på å nå oss.
Biseksualitet kan være en legning, ikke bare en overgangsfase eller et tenåringseksperiment.
Kunnskapssenteret for helsetjenesten i Folkehelseinstituttet
Kan tøyning før og etter fysisk aktivitet forebygge skade og stølhet? Så langt vet vi faktisk ikke sikkert hva svaret er. Nå starter forskere Tøyningsstudien, for å komme til bunns i saken.
Folk med lavt D-vitaminnivå i kroppen har økt risiko for å få hjerteanfall, hjertesvikt og slag, viser ny forskning.
Norske offiserer vil ikke først og fremst være fredsbevarere. De har en klar militær identitet, og de ønsker å være med i krigsoperasjoner, viser ny norsk doktorgrad.
Ensomhetsfølelse får oss til å tro sterkere på både engler, mirakler og de menneskelige egenskapene til Gråpus.
Andelen unge voksne som har prøvd hasj har økt fra 22 prosent i 1998 til 34 prosent i 2006. For prøving av kokain har det vært en økning fra 3 til 9 prosent i samme periode.
Berlin (NTB-Reuters-DPA): Tyske kunsthistorikere tror de har løst gåten om hvem kvinnen på Leonardo da Vincis berømte maleri «Mona Lisa» egentlig var. Hun het Lisa Gherardini og levde i Firenze, sier fagfolkene.
Tyrannosaurus Rex og andre dinosaurer ble befruktet mens den ennå var i "tenårene", viser nye funn.
I kambrium-tiden for 530 millioner år siden eksploderte utviklingen av livet over jorda. Nå har amerikanske forskere sett ekkoet av en enda tidligere eksplosjon av liv.
Menn som er omskåret får like mye seksuell tilfredsstillelse, og klarer seg like bra i senga som menn med forhud. Dette er nyttig kunnskap i kampen mot hiv.
Institutt for samfunnsforskning
Mulighetene til å føre et sedat liv er større enn før, samtidig som aktive fritidstilbud aldri har vært flere. Vi må bevisst velge å være fysisk aktive. Dette slår ulikt ut sosialt, viser en ny undersøkelse.

Sider