Arkiv: desember 2007

De første kristne beskyldte sine trosmotstandere for å oppføre seg som kvinnfolk.
I rettsaker eller politiavhør kan inntrykk av følelser være avgjørende for utfallet. I voldtektssaker lar både fagpersoner og lekfolk seg styre av hvordan ofrene oppfører seg.
En ny type programmerere forsøker å avsløre cellenes programkode. Nå har de endelig fått til en full restart av vårt sofistikerte lille maskineri, menneskecella.
Norges idrettshøgskole
Enkle tiltak som trim- og gågrupper, merket folkesti og plakat med oppfordring om å ta trapp istedenfor heis, fikk folk til å bevege seg mer på Romsås.
I dag ble Regjeringens E-sporingsprosjekt sparket i gang. Med bakgrunn i E.coli-skandalen ønsker myndighetene nå bedre sporbarhet når det gjelder maten fra produsent til deg og meg.
NTNU
Ideen kommer fra Trondheim, men det måtte japansk industri til for å få den revolusjonerende varmtvannsberederen ut på markedet.
Universitetet i Bergen
Industrielt fiske fører til evolusjonære endringer hos fiskebestander. Dagens fiskeriforvaltning tar ikke høyde for det, og påfører skader vi ikke kjenner ringvirkningene av, mener biologer ved Universitetet i Bergen.
Like etter klokken 13.30 mandag ettermiddag mottok Al Gore og Rajendra Pachauri fredsprisen under den tradisjonsrike og høytidelige seremonien i Oslo Rådhus.
Norges forskningsråd
Knapphet på tradisjonelle fôrråvarer er en av de viktigste utfordringene havbruksnæringen står overfor.
Europeisk samarbeid skal gi svar på hvilken velferd som kan gi god lønnsomhet for oppdrettsnæringen.
Høgskolen i Nord-Trøndelag
Det kan være tøft å bli gravid om en jobber i et stort, multinasjonalt selskap der normen er lange arbeidsdager og lite skille mellom jobb og fritid.
UiT Norges arktiske universitet
Det kan se ut som om dine røde blod­celler gjør en mye større innsats for deg enn det man tidligere trodde.
UiT Norges arktiske universitet
Det kan være genmodifiserte organismer i frysedisker i norske butikker.
Jobber du hardt? Ny forskning tyder på at protestantismen kan ha skylda. Og det enten du tror eller ei.

Stadig flere skilsmisser øker antall husholdninger med få medlemmer - som forbruker mer plass, energi og vann enn husholdninger med ektepar. Det er bedre å være "miljø-gift", konkluderer en amerikansk undersøkelse.

Viktige manuskripter etter matematikeren Niels Henrik Abel kom hjem til Norge torsdag. En småtrippende nasjonalbibliotekar ventet spent på trappen ved Nasjonalbiblioteket.
Forskerne jubler over Hinode. Den lille satellitten gir svaret på noen av solens største gåter.
Pingvinene i Antarktis rammes stadig hardere av global oppvarming. Noen arter mister hekkeområder på grunn av issmelting, andre har problemer med å finne nok mat.
Norges forskningsråd
Det brukes mye penger på forskning på informasjons- og kommunikasjonsteknologi i utlandet. Trenger vi egentlig å forske på dette her hjemme?
Norges veterinærhøgskole
Skottelusa, et parasittisk krepsdyr, er utbredt hos ulike arter villfisk langs norskekysten. Flere arter av oppdrettsfisk smittes av rognkjeksen når den kommer inn til kysten om våren.
Universitetet i Stavanger
Den språklige arven fra høyarktiske kulturer kan være nyttig, både når nye næringer gjør sitt inntog i Arktis, og for å sikre lokal kultur og identitet. Professor Hans-Jørgen Wallin Weihe jobber for å sikre at både muntlige kilder foreviges og at skriftlige systematiseres.
De som husker best, er også flinkest til å filtrere bort uvesentlig informasjon. Nå er hjernens viktigste "støyfilter" funnet, tror forskere i Sverige.
Norges forskningsråd
Undersøkelser viser at folk er positive til økologisk mat, og dagligvarehandelen opplever sterk vekst i omsetningen av økologiske produkter. Det er allikevel sterkt behov forbedringer for å bedre tilgjengelighet og kvalitet og redusere prisene.
Formsterke kan halvere slagrisiko - og mange slag kan unngås.
Handelshøyskolen BI
Vi blir ikke lykkeligere av å få stadig mer penger mellom hendene, mener Per Espen Stoknes. Han ønsker å bidra til å skape en ny balanse mellom finans og følelser, og foreslår indikatoren brutto nasjonal lykke (BNL).
Øglegraverne fra Universitetet i Oslo har funnet enda et monster i Svalbard-granitten, bare noen kilometer fra det store pliosaurusfunnet som ble gravd ut i sommer.
Likestillinga har kanskje ikke kommet så langt som vi trodde. En amerikansk undersøkelse tyder på at vi ikke liker par hvor dama prater mer selvsikkert enn mannen.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Omega-3 fra alger kan bli viktig i produksjon av hjertemedisin.
NTNU
Kulturminner havner ofte i skuddlinjen ved krig. Gjennom fotoutstillinger skal forskere fra Trondheim bidra til nasjonsbygging i Afghanistan. Bildene skal også vises i Norge.
Norges forskningsråd
Med innføringen av elektronisk pasientjournal har sykepleiere fått mer de skulle ha sagt. - Det skjer noe i det etablerte maktforholdet mellom lege og sykepleier når begge skal skrive i det samme systemet, sier Aud Obstfelder.

Sider