Arkiv: november 2007

Norges forskningsråd
Mens det stadig blir kaldere i Arktis, stiger nå temperaturen med én grad hver dag inne på isplatået i Antarktis. Det er sommer og tid for ekspedisjoner.
Stadig flere afrikanere blir smittet av både hiv og tuberkulose. En farlig dobbeltepidemi sprer seg dermed gjennom Afrika, og lokale helsetjenester står maktesløse overfor trusselen, sier forskere.
NTNU
Det kan være sammenheng mellom astma og bruk av panel- og vifteovner. Bør ovnene forbys?
Mange ungdommer bruker jevnlig hasj eller marihuana, men røyker aldri vanlige sigaretter. - De som bare bruker cannabis opplever færre problemer enn de som også røyker vanlig tobakk, konkluderer sveitiske forskere.
Universitetet i Bergen
Med 12 millioner kroner i ryggen kan bergensforskerne fortsette studiene av språkutviklingen i Russland. Nettkultur og datasjargong blomstrer og utfordrer både standardspråket og tradisjonelle kommunikasjonsformer.
Hundre meter under bakken, på CERN utenfor Geneve, ligger ATLAS. Partikkeldetektoren som kanskje kan gi oss svaret på hvordan universet henger sammen.
Universitetet i Stavanger
Gjedebo-familien gir 50 millioner kroner til etableringen av et Senter for innovasjonsforskning ved UiS. Senteret skal drives av Universitetet i Stavanger, International Research Institute of Stavanger (IRIS) og Rogaland Kunnskapspark.
Hos afrikanske topiantiloper er det hunnen som driver sjekkinga, mens hannen spiller kostbar. Hvor presis er den klassiske oppfatningen av kjønnskonflikt i dyreverdenen?
Hunder kan danne seg abstrakte konsepter på samme måte som oss mennesker. Dessuten er de ikke så verst på datamaskiner heller.
NTNU
Stjernø-utvalget leverer snart sin innstilling: Skal vi ha flere eller færre universiteter? I mellomtiden kan vi titte på Søta bror. - Sverige behøver færre universiteter, mener universitetskansler Anders Flodström (bildet).
Arvelig hårtap fremskyndes av røyking. Særlig de som røyker mer enn 20 sigaretter om dagen risikerer å bli tynne i toppen raskere, i følge en ny undersøkelse.
Bakgrunn:Det kan lønne seg å tenke litt ekstra på håndhygienen, nå som influensasesongen er rett rundt hjørnet. Vi kan bli flinkere til å vaske hendene, mener ekspert.
Kilden kjønnsforskning.no
- Domstolene bruker loven feil i voldtektssaker der offeret har psykiske lidelser eller er psykisk utviklingshemmet, hevder Anne Jorun Bolken Ballangrud, som har sett nærmere på 69 ulike saker.
Innvandrere med tuberkulose utgjør ingen spesiell smittetrussel mot den norske befolkningen. Undersøkelse fra Folkehelseinstituttet får mye oppmerksomhet i utlandet.
Japan har helt siden 1967 vært en faglig og økonomisk bærebjelke for Haldenreaktoren, sier prosjektleder Wolfgang Wiesenack.
Norges forskningsråd
I disse dager gjør 11 forskere og teknikere sine siste forberedelser ved Trollstasjonen i Dronning Maud Land i Antarktis. Snart legger de ut på en 3000 kilometer lang polekspedisjon til et av verdens minst utforskede områder.
Universitetet i Bergen
Medieviter Knut Helland mener sportsjournalistikken for ofte preges av en saus av gjensidige kommersielle interesser. - Hvorfor synes denne å være unntatt vanlige regler for redaksjonell journalistisk virksomhet? spør han.
Høgskolen i Sørøst-Norge
Sykepleierutdanningen legger til rette for læring innen teori og praktiske ferdigheter. Men omsorgsferdigheter, selve kjernen i sykepleierfaget, synes å være et potensial som sykepleiestudentene ikke får utnyttet tilstrekkelig.
Ny analysemetode har gitt svar på hva som gjør at Campylobacter-bakterier klarer å etablere kolonier i kyllingens tarm. Campylobacter er den vanligste sykdomsfremkallende bakterien i norsk matproduksjon.
Høgskolen i Nord-Trøndelag
De aller beste av de norske skiløperne utmerket seg ved at de trener hardt selv om det er kaldt i været, og de venter ikke alltid lenge nok med å trene etter sykdom.
Norges forskningsråd
Gamle dagers bruk av fiskeavfall som gjødsel har gitt inspirasjon til et vinn-vinn prosjekt i nord. Avfallet fra rekeindustrien er nemlig førsteklasses økologisk gjødsel.
Idéen om å lage en databrikke med torskens gener blir satt pris på. Det ga førstepremie i en konkurranse om beste forretningsidé.
Den kommersielle treningsindustrien er ikke i stand til å bedre den nasjonale folkehelsa, viser en ny studie. Jo flere helsestudioer som dukker opp, jo fetere blir vi.
Du har da sett det ansiktet før - eller husker du helt feil? Hjernen din vet forskjell på ekte og falske minner, selv om ikke du gjør det, i følge en ny studie.
Å bedrive temmelig intens fysisk aktivitet minst en halvtime om dagen øker sjansene for å holde vekten stabil over en 20-års periode, ifølge ny forskning.
NTNU
Dagens vannkraftturbiner blir kjørt på et vis de ikke er laget for. Det fører til stadig økende vedlikeholdskostnader.
Magni Martens evne til å bygge bro mellom naturvitenskap og humanistiske fag, har satt spor. Nå blir seniorforskeren ved Matforsk æresdoktor ved Københavns Universitet.
Bioforsk
Etterspørselen etter raps, rybs og andre oljevekster er økende her i landet. I fremtiden vil et mildere klima muliggjøre dyrking på stadig nye arealer. Likevel er det skjær i sjøen for landbrukets oljeprodusenter.
Handelshøyskolen BI
Som katten har ni liv, har mennesker flere fasetter, hevder BI-professor Paul Moxnes i sin nye bok "Hvem er jeg?". Som menneske spiller du tre ulike roller: Overflateroller, samspillsroller og kjerneroller.
Mobiltelefoner, handleposer og kosebamser forvandles til drapsvåpen når bilen bråstopper eller kolliderer.

Sider