Arkiv: september 2007

Var det klimaet eller oss mennesker som gjorde slutt på Europas urbefolkning, neandertalerne? Debatten har gått lenge, og ny forskning kan avlive klima-argumentet.
Sverige bør redusere utslippene av drivhusgasser med 20 til 25 prosent fram til 2020, heter det i en rapport som skal danne grunnlaget for Sveriges fremtidige klimapolitikk.
Universitetet i Bergen
- Islamske feminister må gå i dialog med islamistene og kjempe for kvinners rettigheter med religionen som rammeverk. Den sekulære feminismen har her utspilt sin rolle, mener antropologen Ziba Mir-Hosseini.
Universitetet i Bergen
Nett-TV:Har arktiske strøk i Russland vært isfrie under siste istid? Streifet folk og dyr over slettene i nord? Var istiden bedre enn sitt rykte? Geologer fra Universitetet i Bergen leter etter svar under bunnen av innsjøer.
Det er kanskje ikke en oppfinnelse som vil utrydde krig, sult eller undertrykkelse, men verden blir nok et bittelittegrann vakrere sted uten seige tyggisklyser.
Høgskolen i Sørøst-Norge
Det kan være sterke koblinger mellom maktforhold og etnisk tilhørighet på båter med mannskap fra flere land.
I morgen, lørdag 15. september, markeres Geologiens dag over hele landet. Geologien skal ut til folket!
Kilden kjønnsforskning.no
"Alle" er enige i at likestilling i forskning er viktig. Men lite endres. Professor Susanne Baer krever radikalisering. - Det blir gjort litt manikyr og pedikyr på forskningskroppen, i stedet for en full overhalning, sier hun.
Færre hamburgere er bra både for helsa og det globale klimaet, konstaterer britiske og australske forskere.
Høgskolen i Sørøst-Norge
Mikro- og nanoteknologien er over og omkring oss for fullt. Vi bruker utallige slike systemer hver eneste dag. Ved Høgskolen i Vestfold forsker de på mikrosystemer for bruk innen transport og medisin.
Høgskolen i Sørøst-Norge
Krenkelse av ens integritet er en viktig psykososial arbeidsmiljøutfordring i offentlig sektor, viser undersøkelser. Ansatte opplever at de ikke har mulighet til å gjøre en så god jobb som de ønsker.
Å være ensom er ikke bare trist, det er direkte helsefarlig. Hos ensomme mennesker kan man faktisk se på genene hvordan ensomheten sliter på helsa.
Norges veterinærhøgskole
Karbondioksid (CO2) kan bety langt meir for utviklinga av dykkarsjuke enn det ein hittil har tenkt. Det kan bety at yrkesdykkarar i framtida bør leggje opp arbeidet annleis enn i dag.
Å nikke en fotball er ikke skadelig for hjernen, konstaterer svenske forskere.
Universitetet i Stavanger
- Kampen mot mobbing må vinnast kvar dag, seier professor Erling Roland ved Senter for åtferdsforsking ved Universitetet i Stavanger. Saman med fleire internasjonalt anerkjente mobbeforskarar ber han no verda ta tak i problemet.
Kilden kjønnsforskning.no
«Prostituerte», «svikere», «smittefarlige», «svakt begavede». Ifølge etterkrigstidas myter om de såkalte tyskertøsene var de moralsk korrupte og lavtstående mennesker. Historiker Terje A. Pedersen tror de fleste av dem ganske enkelt fant kjærligheten.
Hadde du sett dinosauren velociraptor i live i dag, ville du først tenkt at dette var da en merkelig fugl, skriver forskerne bak det første fysiske bevis for at denne arten hadde fjær.
NTNU
Unge mannlige førstegangsvelgere oppfatter en mannlig politiker som mer troverdig enn en kvinnelig - uavhengig av parti og politisk budskap.
Høgskolen i Sørøst-Norge
- Spennende - og den mest "svette" opplevelsen i løpet av praksis. Tenk om de sier at dette ikke er noe for meg? Slik reflekterer en førskolelærerstudent før hun skal evalueres av barna i barnehagen.
Høgskolen i Sørøst-Norge
- Det synes som om lek og omsorg får vike når barnehagen ses i sammenheng med skolen. Barnehagen risikerer å bli en førskole for ferdighetsstimulerende tiltak, en kartleggingsarena før skolestart, sier Hilde D. Hogsnes.
Noen aper har en besynderlig vane med å vaske hendene og føttene i sitt eget tiss. Forskerne tror utrolig nok det handler om å vekke oppmerksomhet.
Ny forskning tyder på at vitamin C virkelig ser ut til å hemme utviklinga av kreftsvulster. Bare ikke helt slik vi har trodd.
Valgforsker Frank Aarebrot mener at summen av 420 meningsmålinger viser at Høyre er den store vinneren av valgkampen.
Norges forskningsråd
Forskere er ikke synske, men solid fagkunnskap kan gi glimt av framtida for klimaet der du bor. Nettstedet seNorge.no ser både fremover og tilbake i tid.
Mens 60 prosent av unge norske jenter vil lære mer om alternativ medisin, vil bare 22 prosent av guttene det samme. Guttene er derimot svært interesserte i atombomber, datamaskiner og nye oppfinnelser.
- Engleskoler til tross, nordmenn er et rasjonelt folkeferd, konkluderer professor Svein Sjøberg. Han har gransket verdens største spørreundersøkelse, blant annet om vår tro på det alternative.
NTNU
Pommes frites flyter i den: Ny studier viser at transfett gir økt risiko for kroniske sykdommer. - Myndighetene oppfører seg uansvarlig. Nå må de handle, krever NTNU-professor Berit Johansen.
Handelshøyskolen BI
Ansatte i kunnskapsvirksomheter lærer mest når de er ute på oppdrag sammen med krevende kunder. - Å jobbe med de riktige kundene er viktigere enn kurs, hevder BI-stipendiat Tale Skjølsvik.

Sider