Arkiv: august 2007

Universitetet i Oslo
Media rapporterer jevnlig om medisinske feilbehandlinger. En ny rapport diskuterer betingelsene for at reaksjoner og straffer skal fungere preventivt på en best mulig måte når det gjelder medisinsk feilbehandling.
NTNU
Veier renner bort, og bruer raser sammen under voldsomme vannmasser. Det er på tide å bringe klimadata med i betraktningen når man bygger veier, mener forskere ved NTNU.
Høgskolen i Sørøst-Norge
Uansett hvor lite det er, må det ha energi for å utrette noe. Skjøteledninger og batterier er ikke lenger hensiktsmessig. Dette er utgangspunktet for forskning på energihøsting ved Høgskolen i Vestfold.
Norges veterinærhøgskole
Muggsopp er vanlig i alle typer av norsk vann, og vannledningsnettet kan fungere som spredningsvei for et mangfold av muggarter, mener Gunhild Hageskal, som nylig avla en doktorgrad om forekomsten av muggsopp i norsk drikkevann.
Særlig for kvinner med ikke-vestlig bakgrunn kan svangerskaps- og fødselsomsorgen bli bedre, slås det fast i studie fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.
Den norskfødte milliardæren Fred Kavli støtter et utvalg av fremragende forskningsgrupper ved ledende universiteter i verden. Disse Kavli-instituttene jobber med astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.
Høgskolen i Oslo
Kvinner som leser kiosklitteratur leser mer enn kvinner som leser bibliotekbøker, viser en norsk studie. Samtidig er kjærlighetsromanen favorittlitteratur for begge gruppene.
En tysk økonom og miljøforsker som blant annet har jobbet på klimaforskningssenteret Cicero i Oslo, er beskyldt for over flere tiår å ha skrevet artikler som var plagiater av andre forskeres arbeid.
Luke Skywalkers lyssabel fra Star Wars-filmene skal skytes opp i rommet under NASAs neste romferd.
Oljedirektoratet (OD) har oppjustert anslagene på hvor mye uoppdaget olje som finnes i Barentshavet, med 20 prosent.
«Medforfatterne til Jon Sudbø har møkk på hendene», sa medisinprofessor Jan Helge Solbakk til Nettavisen. Legeforeningens råd for legeetikk mener dette var et brudd på de legeetiske reglene.
Romferja «Endeavour» ble skutt opp fra Kennedy Space Centre i Florida onsdag kveld uten problemer.
Lettprodukter kan ha den utilsiktede effekt at de fører til overspising og fedme hos barn, antyder en ny forskningsrapport fra University of Alberta, Canada.
I karbontida suste øyenstikkere så store som hauker mellom skjelltrærne i urtidssumpene, mens dagens insekter aldri blir særlig større enn 15 centimeter. Nå tror forskerne de vet hvorfor.
Veterinærinstituttet
Hjemmelaget sushi er spennende og sunt, så lenge fisken har god kvalitet og betjeningen vet hva de snakker om når du ber om råd. Men gravide bør være forsiktige. Listeria-bakterier i sushi kan i verste fall føre til abort.
Handelshøyskolen BI
Hvert år havner opp mot 1500 nye avskjeds- og oppsigelsessaker i rettssystemet. - Mange av sakene kunne ha vært løst før de havnet i retten, hevder BI-forsker Bjørn Eriksen i en fersk doktorgradsavhandling.
Munnhellet "ungdommen nå til dags" er truet. Tallene for etterforskede lovbrudd i 2005 viser at andelen siktede over 30 år var høyere enn noensinne de siste 45 årene.
De nasjonale forskningsetiske komiteene
John Paul Stapp ble kalt "verdens raskeste mann". Han ble også verdens raskeste til å stoppe. Han brukte seg selv som forsøkskanin i kollisjonstester i svært høy hastighet, og risikerte livet.
Forskere har fått hunnmus til å oppføre seg som hannmus ved å sette et organ i nesa ut av spill.
Over en 30-års periode vil man kunne binde mellom to og ni ganger mer CO2 ved å plante skog på jordbruksarealene enn ved å dyrke råstoff til biodiesel og bioetanol, konkluderer to britiske forskere.
Så finnes det kanskje typiske jentefarger og guttefarger likevel. Jenter foretrekker rosa, og gutter liker blått best, ifølge ny studie.
Universitetet i Bergen
- Departementet bør skrinlegge formidlingskomponenten, være kritisk til studiepoengproduksjon som mål på utdanningskvalitet og differensiere poengsystemet for publisering, konkluderer eksperter på insentivteori.
Universitetet i Bergen
Snart kan en få vite om et behandlingsopplegg via internett kan bøte på terapeutknapphet. I første omgang testes dette ut på personer som har "angst for angsten".
Universitetet i Bergen
Hvordan håndterer en hjertelege døden? Stipendiat og assistentlege Margrethe Aase har intervjuet kollegene sine.
1. september i år får Høgskolen i Agder status som universitet. Det nye Universitetet i Agder blir den sjuende institusjonen med en slik status i Norge.
Kilden kjønnsforskning.no
Kan framveksten av nye fagfelt som nanoteknologi åpne dører for kvinnelige forskere?
Nordmenn har blitt mer intelligente de siste 50 årene, ifølge en studie gjort av Folkehelseinstituttet.
Universitetet i Bergen
Bevæpnet med et lite program han har skrevet selv, trenger André N. Klingsheim bare å vite navnet og fødselsdagen din for å finne personnummeret ditt. Da kan han skape store problemer for deg.
Alle er enige om at regelmessig trim er sunt, men alle er ikke like enige om hvor ofte du bør hengi deg til slike sysler.
Norges forskningsråd
Mange lærere ønsker å holde foreldre på en armlengdes avstand fra det som skjer i skolen. Signalene oppfattes av foreldrene. De føler at det ikke er populært at de involverer seg for mye i faglige spørsmål.

Sider