Arkiv: juli 2007

Norges forskningsråd
Tyfonen Durian herjet med østlige deler av Asia i 2006. Vindkast på over 100 km/t ble registrert, og minst tusen mennesker omkom. Nå gjenskaper en liten bedrift tyfoner i en ventil på et lager på Forus utenfor Stavanger.
Vil stamceller snart kurere sykdommer? Og er det greit å forske på invalide embryoer? Norske og utenlandske forskere har vært på Sommarøy i Troms for å diskutere kontroversene, og hva som kommer til å skje rundt stamcelleforskning i åra framover.
NTNU
Studier av middelalderens avfallhåndtering kan si oss noe om begynnelsen til den moderne statsmakt. En av urbaniseringens mest presserende problemer var nettopp kloakk.
Menn og kvinner prater like mye, konkluderer en ny studie.
Høgskolen i Oslo
Ny doktoravhandling viser at kvinner fra familier med arvelig kreft, men uten kjent genfeil, har gjennomgående god mental helse.
Rotter som selv har nytt godt av andres generøsitet, vil i større grad hjelpe andre rotter. Dette er nok et tegn på at altruistisk adferd ikke bare er begrenset til oss mennesker.
Nofima

Skal man gi hurtigmat-elskere en smaksopplevelse de setter pris på, må man fjerne fiskelukten. Derfor samarbeider matprodusenter og forskere om nye produkter som kan slå an hos dem som vil ha rask fiskemat.

Det er aldri for sent å snu en dårlig livsstil. Det er konklusjonen fra en ny amerikansk undersøkelse der godt voksne mennesker fikk sunnere vaner. Med forbløffende resultater.
Keisersnitt kan tredoble risikoen for egg- og melkeallergi. Dette vet forskerne, men de vet ikke helt hvorfor. Prosjektet "Ren, Pen, Allergisk" har samlet inn flere tusen avføringsprøver fra små barn over flere år. Nå starter det kompliserte analysearbeidet.
Mener du noe om NRK? Medievitere ved Universitetet i Bergen syns ikke Kulturdepartementet legger godt nok til rette for åpen høring om NRKs framtid. Derfor arrangerer de sin egen netthøring fra i dag.
En norsk undersøkelse viser at hardt fysisk arbeid øker sjansene for å leve lenge, særlig dersom jobbingen foregår på en gård. Men er det tynn du vil bli, bør du også satse på ei aktiv fritid.
Kilden kjønnsforskning.no
Menn med kreft synes mannlige leger er for røffe og for kjappe. Derfor foretrekker mange kvinnelige leger. En utfordring for helsevesenet, mener sosiolog Kari-Anne Bjørnerud.
Hittil i år er det registrert 96 tilfeller av alvorlig sykdom etter flåttbitt her i landet. Samme periode i fjor ble 82 sykdomstilfeller oppdaget.
Handelshøyskolen BI
Fremtidens bedrifter må ta miljøhensyn. Samtidig er det selvfølgelig viktig å tjene penger. Professor Atle Midttun har sett på hvilke løsninger bedrifter velger for å løse utfordringen.
Amerikanske forskere har fått en bakterie til å bli en annen art ved å transplantere et helt genom. De mener dette er et skritt på veien mot å skape liv i laboratoriet helt fra bunnen av.
De nasjonale forskningsetiske komiteene
Hvordan det er å være barn når mor eller far sitter eller har sittet i fengsel? Det forsker Marit Egge på. Underveis møter hun mange etiske utfordringer.
Det gikk voldsomt for seg da de Britiske øyer ble skilt fra det europeiske fastlandet. Britiske forskere mener at nye sonarbilder viser at to kjempeflommer skapte øyriket de bor på.
Fortvilte hageeiere står ikke lenger alene i krigen mot brune slimete inntrengere i blomsterbedet. Nå varsler Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen opptrapping av kampen mot iberiaskogsneglen.
Universitetet i Stavanger
En av verdens største grunnvannskilder er påvist i Tanzania. Norske aktører står bak funnet i en dyptliggende geologisk struktur på 200 - 1500 meter under jordoverflaten.
Ved tarmundersøkelser sprøytes det gjerne inn luft for å utvide tarmen og gjøre det lettere å se hva som er der inne. Leger går nå ut mot denne potensielt eksplosive praksisen.
Sist gang den yndige og svært sjeldne orkideen rød skogfrue ble observert i Agder, var i året 1951. Nå - 56 år senere - er den endelig funnet igjen.
Næringsmiddelindustrien kaster hver dag store mengder biologisk materiale som ikke kan brukes. Nå skal svinnet få nytt liv.
UiT Norges arktiske universitet
Ørret beiter på røye. Likevel gir uttynning av en økning i ørretbestanden. Dette virker helt ulogisk, men har blitt bevist av 27 år lang forskning på Takvatn i Troms.
Bakgrunn:Kugalskap, Nor98 og vanlig skrapesyke hører inn under det som kalles prionsykdommer. Det er en gruppe sykdommer som forekommer hos en rekke dyrearter, inkludert menneske.
Stadig sugen på snacks? I så fall er du høyst normal. Ny forskning antyder at godtebegjæret er ekstremt vanlig, og nærmest umulig å bli kvitt. Men noen sukkeravhengighet er det neppe snakk om.
Norges geologiske undersøkelse
Den norske bergindustrien omsatte mineralske råstoffer for hele 9,1 milliarder kroner i fjor. 61 prosent av produksjonen endte utenlands.
Tallet på rømt oppdrettsfisk er betydelig redusert hittil i år, ifølge Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL).
UiT Norges arktiske universitet
Elever kan lære om vinkler gjennom klatring. Deres erfaring fra fysisk aktivitet danner grunnlag for nye tilnærminger til matematikkundervisning i skolen.
Fremtidens eldre vil være mer opptatt av selvutvikling, opplevelse og nytelse. De vil være mindre opptatt av å holde det rent og ryddig og følge skikk og bruk.
Flere og mer smakfulle grønne grønnsaker på institusjonskjøkkener og i ferdigmat. Det er målet med prosjektet SunnGodGrønn.

Sider