Arkiv: mars 2007

Norges forskningsråd
Barentshavet seiler opp i alle nasjonale strategier. Midt iblant dem sitter geolog Jan Inge Faleide og prøver å finne ut hvor oljen er blitt av.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Utbygging av sentralnettet for elektrisitet kommer i konflikt med mange interesser langs Hardangerfjorden. Kan forbrukerne være villige til å betale for å legge kablene i bakken?
Snøbrettkjøring, løssnøkjøring og andre aktiviteter utenom merkede løyper er en fare for fuglelivet i Alpene, advarer forskere.
KrF vil at Norge stiller seg i spissen for å få til internasjonale avtaler som sørger for stans av produksjon av bensin- og dieselbiler innen 2020.
Det er vitenskapens troverdighet som står på spill hvis kritiske spørsmål blir bannlyst i klimadebatten.
Norges forskningsråd
Camilla Stoltenberg, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, møter Hanne Gulbrandsen, seniorrådgiver i Datatilsynet, til debatt på Vitenskapskafeen i Oslo torsdag 22. mars.
Prøver du å slutte, men sliter med et kraftig røykesug? Noen minutters rask gange, når du får lyst til å patte på nikotinpinnen, kan hjelpe.
2006 er det varmeste året som er registrert i Barentshavet. Gjennomsnittstemperaturen lå 1 grad over normalt.
Norges forskningsråd
Treavfall skal bli biodrivstoff til biler. To sivilingeniører ved Høgskolen i Bergen (HiB) planlegger å bygge Norges første anlegg for produksjon av etanol fra cellulose.
Så har den maskuline mannens egenskaper muligens ikke gått helt ut på dato likevel.
Dag Jørund Lønning er tilsatt som ny direktør ved Norsk senter for bygdeforskning.
Lakseprodusentene konkurrerer om kundene, men hva gjør de for å skille seg ut? Et nytt forskningsprosjekt skal kartlegge laksenæringens strategier for å stå frem i mengden.
Universitetet i Oslo
Fra naturens enkle lovmessigheter oppstår komplekse og sammensatte mønstre. Fotoutstillingen "komplekse fenomener i naturen" åpner i dag, og viser hvordan vakre strukturer vokser frem fra små enkeltpartikler.
Norges forskningsråd
Havforsker Odd Aksel Bergstad ble onsdag tildelt Descartesprisen, EUs pris for fremragende forskningformidling. Bergstad tildeles den prestisjefylte prisen som leder av forskningsprosjektet MAR-ECO, en undersøkelse av økosystemet langs Den midtatlantiske ryggen.
Verden opplever for tiden en skrikende mangel på djevelutdrivere. For to år besluttet den Den katolske kirke å gjøre noe med saken, og startet opp sin eksorsistskole i Roma.
Høgskolen i Sørøst-Norge
- Skal vi lære av erfaringene våre, må vi snakke om dem, sette dem i system og gjerne relatere dem til et teoretisk grunnlag, sier høgskolelektor Torbjørg Fermann ved Høgskolen i Vestfold.
Norges forskningsråd
Sildegytingen utenfor norskekysten i februar og mars går nå mot slutten. Den norske vårgytende silda frakter hvert år enorme mengder fett fra Norskehavet inn til norskekysten, og avslutter med å legge igjen mer enn 1 million tonn fettholdig egg og melke på havbunnen.
I dag er det atter sommertid, og i forkant har mange slitt med å huske hvilken vei klokka skal stilles. Det er likevel ingenting mot tidstrøbbelet på Saturn.
Universitetet i Bergen
Aske som blir liggende etter et vulkanutbrudd, er fylt med informasjon om vulkanen den stammer fra. Som vulkanens eget fingeravtrykk blir den liggende i sedimentene, godt bevart for ettertiden.
Den norske fangsten av vågehval truer ikke vågehvalbestanden i Nord-Atlanteren. Det slås fast i Havforskningsinstituttets rapport om Havets ressurser og miljø 2007 som ble offentliggjort onsdag.
Det har vært svært høye temperaturer i de norske havområdene i 2006. Dette går fram av Havforskningsinstituttets rapport «Havets ressurser og miljø 2007», som ble presentert i Bergen onsdag.
I dag er det 200 år siden asteroiden Vesta ble oppdaget av den tyske astronomen Heinrich Wilhelm Olbers. Asteroider er små kloder som stort sett går i bane mellom planetene Mars og Jupiter.
Norges Handelshøyskole
Lokalpolitikk blir først og fremst formidlet gjennom papiraviser. De andre mediene vegeterer på papiravisen. Nettavisen har ikke blitt et selvstendig medium , mener medieforsker Johan Roppen.
Fotball er som kjent mer enn nettsus og pokaler. Skader er dessverre også vanlig blant fotballspillere, men mange kan unngå å bli en gjenganger på skadelista.

Du er forkjølet. Formen er elendig, snørra renner og du kjenner trykket bygge seg opp i hodet. Trenger du antibiotika? Sannsynligvis ikke. Virusinfeksjoner er den vanligste årsaken til bihulebetennelser.

Universitetet i Bergen
Norge har forpliktet seg til å stanse tapet av biologisk mangfold i naturen, men verken staten eller Forskningsrådet vil gi nok penger til det. Tvert imot er de biosystematiske miljøene svakere økonomisk enn før.
Universitetet i Stavanger
Mange elevar i ungdomsskulen føler at dei mislukkast og at skulen ikkje verdsett det dei kan, meiner universitetslektor Elin Thuen ved Senter for åtferdsforsking ved Universitetet i Stavanger.
Dataterminaler var vanlige i storbedrifter før, og er på vei tilbake nå når bredbånd gjør det mulig å lagre programvare og dokumenter på sentrale dataservere. Slike tynne klienter kan spare mye strøm, viser ny tysk undersøkelse.

Sider