Arkiv: april 2006

Norut
Forskere ved Norut Samfunnsforskning viser at man kan bygge ut en lønnsom vinterturisme i nord, hvis man satser på de riktige produktene i områder med bredt servicetilbud og lett tilgjengelighet.
Høgskolen i Bodø
Er selvmord interessant og viktig nyhetsstoff? Hvordan behandler aviser, tv, radio og nettaviser slike hendelser? Spørsmålene er tema for en ny stor undersøkelse.
Nye våpensystemer testes ut av Forsvarets forskningsinstitutt i takt med at trusselbilder endrer seg. Blant våpnene som kan bli tatt i bruk av Forsvaret, er en tallerkenformet lydkanon.
Universitetet i Oslo
Forskere ved Universitet i Oslo studerer en ny måte å utvinne olje. De vil sende lavfrekvente lydbølger ned i oljebrønnene, og dermed få opp mer olje.
Høgskolen i Bergen
En pytonslange sover i 15 timer, en giraff mindre enn to timer i døgnet. Hvor mye søvn trenger du, og blir cellene våre stressa hvis vi sover for lite?
Lite å gjøre i påsken? Nyere japansk forskning viser at du kan få et hardkokt egg til å hoppe og reise seg bare du spinner det på riktig måte.
Ingen kan beskylde amfibiet Boulengerula taitanus for ikke å ofre seg for avkommet. Når ungene er fysne, tilbyr mammaen rett og slett en jafs eller to av sin egen hud.
Forskere er stadig på leiting etter nye kilder til stamceller med like gode muligheter som cellene fra befruktede egg. Nå kan de endelig ha funnet en - i testiklene.
Universitetet i Bergen
I fremtiden vil planter fra sørligere breddegrader spre seg og utkonkurrere vår sårbare fjellflora. Likevel slipper Norge billig unna sammenlignet med resten av verden.
En ny undersøkelse viser at folk foretrekker å samarbeide i grupper der giddelause medlemmer får sin straff. Selv om den som deler ut straffa faktisk må betale for det.
Universitetet i Stavanger
Stadig fleire barn og unge i Noreg opplever at foreldra deira går frå kvarandre. No viser ny forsking at det er klare samanhengar mellom foreldre si skilsmisse og barn og unges eiga psykiske helse.
Den vanlige norske karpefisken karuss "holder pusten" i måneder av gangen. Kanskje kan kunnskapen om dette løse problemer i forhold til oksygenmangel hos mennesker, mener forskere ved Universitetet i Oslo.
Bioforsk
Hardanger og fjordane på Vestlandet er blant verdas fremste turistmål. Fruktdyrkinga er ein viktig del av biletet - som no er i endring. Frukttre under plast bekymrar reiselivet.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Nå må det bli kult å bygge landet igjen. Uløste problemer står tette som atomer, og vi trenger masse folk med naturvitenskapelig kunnskap. Fysikkprofessor Gaute Einevoll ved Universitetet for miljø- og biovitenskap vil bidra.
Det finnes fremdeles store mengder ukjente arter på jorden. Det gjelder bare å finne dem, enten de er store eller ørsmå. Forskerne driver en svært langvarig jakt.
Det er ikke bare Olav den Hellige som hadde hår som fortsatte å gro etter døden. Det samme kommer ditt hår til å gjøre når du legger på røret.
Den kinesiske muren er så stor at den er det eneste som er laget av mennesker som kan ses fra rommet - sies det.
Bakgrunn:Reaktoren i Tsjernobyl var laget for å være billig og effektiv i drift. Dessverre var den også grunnleggende ustabil - en radioaktiv trykk-koker uten sikkerhetsventil.
Norges Handelshøyskole
Carlo Rubbia, italiensk professor og nobelprisvinner i fysikk, har gitt opp politikere. Han har utviklet en ny type kjernekraft som langt på vei vil løse energikrisen, men ingen vil betale.
En mobil som morfer fra radio til mobil til trådløse nettverk og lærer å finne fram i eterjungelen. En mobil som oppdaterer og oppgraderer seg selv. Den intelligente mobilen.
Småkryp i naturen får navn fra både superstjerner i filmverdenen og mektige politikere. USAs president har fått en liten slimsoppbille oppkalt etter seg.
Galaksen M82 blåser hete sjokkbølger av hydrogengass ut fra kjernen. I sjokkbølgene fødes nye stjerner. Romteleskopet Hubble har fanget lyset fra galaksen og tegner de nytente stjernegnistene sprakende skarpt.
NTNU
Det finst islamske intellektuelle som ønskjer å innføre sharialover i vestlege demokrati. Kva gjer vi med dei?
Alt går fortere i byene. Evolusjonen også, mener biologer som innfører et nytt ord: Byevolusjon.
NTNU
Nakensneglen går på batteri, drevet av dyrets eget lille solcelleanlegg. Energien er rent tjuvgods, sneglen lever nesten som en plante.
Universitetet i Bergen
Professor Johan Giertsen meiner at ein kan sjå på det irske lovverket kring akademisk fridom som eit førebilete.
For første gang får oppdrettere torskerogn fra det nasjonale avlsprogrammet.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Har du tenkt over hvorfor konkurrerende butikker på kjøpesentrene eller unge jenter på "sjekkern" velger å stå sammen når de skal kapre noen? Planter kan ha samme strategi, det kan nemlig føre til større seksuell suksess i løpet av noen hektiske sommermåneder.
NTNU
Bruk solbriller! Medisiner som brukes mot øyebetennelse, forsterker skadevirkninger av UV-stråling.
I Storbritannia arbeides det med et nytt regelverk for dyreforsøk. Hensikten er å gi offentligheten et bedre bilde av hva forsøksdyr faktisk gjennomgår. Ikke rart, i et land der dyreforsøk og bombetrusler nærmest er synonymer.

Sider