Arkiv: mars 2006

Ved varme kilder på flere tusen meters havdyp yrer det av ukjent liv. Siste tilskudd på stammen er yetikrabben, en hvit, blind skapning med usannsynlig hårete klør.
I naturen er de fleste mat, men noen spiselige skapninger prøver å redde skinnet ved å kle seg ut som giftige slektninger. Det overraskende er imidlertid at juksemakerne ikke alltid etterligner sine farligste frender.
Bioforsk
Andemat er en av de mest uanselige plantene i norsk flora. Likevel kan den bli en viktig del av landbruket. Norsk fiskeoppdrett trenger nemlig nye fôrtyper som kan gjøre næringen mer miljøvennlig.
NTNU
I kampen mot kreft er det livsviktig at de onde cellene dør, mens de gode overlever. Et manganholdig kontrastmiddel kan bestemme utfallet.
NTNU
Lakseyngel lever et farlig liv. Verdens minste akustiske sender kan fortelle fiskebiologer og oppdrettere hvor faren er størst.
Høgskolen i Nord-Trøndelag
Tribunene i Tippeligaen fylles av fotballentusiaster fra middelklassen som strever for å tilegne seg arbeiderklassens verdier.
For å bedre lønnsomheten må fiskeindustrien lage unike produkter som forbrukerne vil ha. Men hvilke produkter skal de satse på?
Nylig opererte hjertepasienter kan redusere kolesterolnivået i blodet betraktelig, dersom de spiser en grapefrukt hver dag, ifølge ny studie.
Bakgrunn:Hvorfor smitter ikke fugleinfluensa mellom mennesker? Forskerne tror grunnen kan være at det beryktede viruset holder seg lengre nede i lungene enn vanlige influensavirus. Enn så lenge.
- Norge er ikke flinke til å fremheve de kvinnelige akademiske foregangsfigurene, de som skal være rollemodeller for nye generasjoner, sier Linda Sangolt. Med boken *Minervas døtre*, markerer Bergenskretsen av Norske Kvinnelige Akademikeres 70-årsjubileum.
Unge mennesker flytter hjemmefra tidligere enn før og for første gang på 15 år øker andelen unge boligeiere.
Universitetet i Bergen
Kvar gong du henger opp ei kule med fuglemat i tuntreet, eller skiftar vatn på akvariet, kan du vere med på å hjelpe framande dyr og plantar å invadere lokale økosystem. Difor er kampen mot introduserte artar ein kamp vi er dømde til å tape.
Norges forskningsråd
I 2001 oppdaget NIVA at den skadelige algen Chatonella var i ferd med å blomstre opp i Skagerrak. Vannprøvene ble ikke tatt fra et forskningsskip, men fra et automatisk overvåkingssystem om bord på passasjerfergen M/S Color Festival.
Røyking og drikking forbindes i en ny studie av kreftpasienter med større risiko for at kreft i tarmen utvikles på et tidligere tidspunkt, enn hvis man er avholden. Er du mann i tillegg, gjør ikke dét saken bedre.
Norut
Nordområdediskusjonen preges av spørsmål om energipolitikk, miljøvern og teknologiutvikling. Men hva med menneskene i regionen?
Alkohol og energidrikker ser ut til å være en super kombinasjon. I hvert fall hvis målet er å bli fullere enn du tror.
Det første bildet fra Mars Reconnaissance Orbiter er her. Romsonden med det mest avanserte fotoutstyr som noensinne er sendt til en annen planet, tar allerede svært skarpe bilder av Mars - fra 2500 kilometers hold.
Bakgrunn:At norske katter kan bli forkjølet, nyse og hoste, er ikke uvanlig. Men dette er ikke noe tegn på at katten har fugleinfluensa.
Hva skal du fortelle barn om fugleinfluensa? Det er viktig å lytte til hvilke spørsmål barna sitter med, oppklare misforståelser og redusere unødvendig angst. Her kommer noen tips.
Universitetet i Oslo
Tekstforsker Eivind Engebretsen mener klienter og saksbehandlerne i barnevernet bør kurses i historiefortelling og skrive journaler sammen. - Slik kan man unngå mange språklige maktovergrep, sier han.
- Skoler og barnehager oppfordres til å lære om fugleinfluensa for å være best mulig forberedt hvis den blir påvist her, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.
Høgskolen i Nord-Trøndelag
Røykdykkere må trene hardere. En fersk undersøkelse viser at røykdykkeren utsettes for svært store belastninger under arbeidet, og at arbeidsteknikk og maksimalt oksygenopptak har mest å si for hvor lang tid arbeidet tar.
Det stormer blant vindforskere for tiden. Ekspertene krangler så det fyker om hvorvidt global oppvarming fører til flere og mer intense orkaner.
Norges geologiske undersøkelse
Oldtidens steingåter blir digitalisert. Et stort EU-prosjekt på steinbruddenes skjulte historie i det østlige Middelhavet har fått sitt eget nettsted; QuarryScapes.
Internasjonal ranking av universiteter har slagside, konkluderer en svensk rapport. Sammenligninger ut fra Nobelpriser og publisert forskning favoriserer engelspråklige og naturvitenskapelige institusjoner.
For fem år siden påsto kunsteren David Hockney og optikeren Charles Falco at de store renessansemalerne brukte optiske hjelpemidler da de malte sine mesterverk. Debatten raser fremdeles.
UiT Norges arktiske universitet
Arktisk litteraturforskning. Utgangspunktet er begrepet "arktiske diskurser" som representerer motpolen til orientalismen, forteller initiativtagere ved Universitetet i Tromsø.
Universitetet i Oslo
"Å være eller ikke å være" er ikke spørsmålet. Spørsmålet er hvorfor hjelpeverbet "å være" brukes så hyppig eller aldri i forskjellige språk.
Norge er blant de land i verden der andelen kvinnelige gründere er lavest, viser en årlig internasjonal undersøkelse.
Nevroteologien går seg bort hvis den sier at de kunstig fremkalte gudsopplevelsene motbeviser at ekte gudsopplevelser finnes. Det mener religionsfilosofen Anne Runehov.

Sider