Arkiv: februar 2006

Grønland sender mer enn dobbelt så mye is ut i Atlanterhavet nå sammenlignet med for ti år siden. Isbreene kalver langt raskere enn tidligere, ifølge ny forskning.
Oppgitt over lat ungdom som ikke gidder å engasjere seg i naturfag? Kanskje det er på tide å innse at tenåringene selv skvises mellom skolens utdaterte elevidealer og de stramme reglene i moderne ungdomskultur.
De først pattedyrene var kanskje giftige. Jørn Hurum og hans kolleger har studert blant annet ovenfor nevnte "bever", og konkluderer med at primitive pattedyr som levde sammen med dinosaurer kan ha beskyttet seg med gift.
Denne søte skapningen har tydeligvis båret på en hemmelighet. Nå har forskere pekt den ut som en av tre nye arter av lemurer.
I 2005 ble det avlagt 855 doktorgrader i Norge. Det er mer enn noen gang tidligere. Kvinneandelen er på vei oppover igjen.
Fra 2004 til 2005 forsvant det 2 300 jordbruksbedrifter, og de siste fem årene har hver femte blitt lagt ned. Samtidig blir gårdene stadig større.
Både den zoologiske hagen i Kairo og sju andre dyrehager andre steder i Egypt er stengt etter at flere fugler er blitt smittet av fugleinfluensa.
Er nevrofysiologien den neste vitenskap kreasjonistene vil gå til angrep på? Forskernes syn på at sjelen bare er et resultat av det hjernen gjør, er som en rød klut på de som ønsker en vitenskap styrt av religiøse følelser.
Saltfisk og klippfisk kan bli betydelig mer verdifull ved å bruke salt tilsatt kalsium. Med riktig mengde kalsium øker fisken vekten. Saltfisken blir i tillegg hvitere.
Ett hormon forklarer to viktige spørsmål i livet: Hvorfor er det mer tilfredsstillende å ha sex med en partner enn å onanere, og hvorfor trenger mannfolk en liten hvil etterpå?
Norges Handelshøyskole
De nye internasjonale revisjonsstandardene innebærer en betydelig økning av kravene til revisor, noe som betyr store utfordringer både for bransjen, myndighetene og i revisjonsutdanningen.
Klodens rikeste jordsmonn er menneskapt. Teknologien som indianerne brukte for tusener av år siden til å skape Amazonas' mørke jord skal nå forvandle skrinn jord til fruktbare marker også andre steder.
NTNU
Mange spor etter mayaindianernes befinner seg inne i huler og under vann. Norske arkeologer hjelper de meksikanske med å lete etter dem.
Norges forskningsråd
En ny rapport understreker behovet for en bred satsing på IKT-forskning for å realisere kunnskapssamfunnet.
NTNU
Nå kommer ultralydbildet som enkelt viser hvordan det står til inni deg etter et hjerteinfarkt.
Utroskap forekommer i mange reir. Blant sivspurv og låvesvaler er rundt halvparten av hunnene utro. En tredel av ungene hos begge arter er et resultat av sidesprang.
Høgskolen i Nord-Trøndelag
Det er ikke nok med treningsprogrammer og testing. For å nå helt til topps må toppidrettsutøvere ha kunstnerisk teft og intuisjon, og evnen til å føle når treningsmengder og teknikk stemmer.
Universitetet i Oslo
Tegnspråkbrukere utnytter rommet rundt seg for å beskrive tid på ulike vis. En ny doktoravhandling avdekker mer om hvordan.
To ryggmargsforskere ved Universitetet i Oslo får 1 million kroner fra stiftelsen til den avdøde Supermann-skuespilleren Christopher Reeve.
Norges idrettshøgskole
Det internasjonale skiforbundet er svært bekymret for den stadig økende graden av skader som utøverne pådrar seg under konkurranser. Nå skal Norges idrettshøgskole overvåke skader på internasjonalt toppnivå.
Den giftige agapadda sprer seg som en økologisk pest over det australske kontinentet. Og nå blir problemet enda verre. Arten er nemlig i ferd med å utvikle lengre bein som kan bære dyra enda raskere av gårde.
Uten sjefen til stede blir det klikkdannelse og småkrangling. Forsøk viser at aper trenger ledere for å holde orden i flokken.
Hallo kyborg! Engelske og japanske forskere har konstruert en robot som styres av slimsopp.
Se nøye etter neste gang du betrakter din utkårede. Vi tiltrekkes nemlig av ansikter som signaliserer likhetstrekk med vår egen personlighet.
En pust i bakken og litt stirring i lufta får hjernen til å kjøre de siste opplevelsene i reprise. Baklengs. Det er antageligvis nødvendig for å huske hva som har skjedd, mener amerikanske forskere.
Bøker innbundet i menneskehud. Det er grotesk, men ikke ukjent. Flere av USAs beste biblioteker har slike bøker i sine samlinger.
Foreldre er mindre bekymret enn tidligere for at barn og unge skal bli eksponert for pornografi på Internett. Mange synes også det er greit at barna legger ut personlige opplysninger om seg selv på nettet, viser en ny undersøkelse.
Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA vil utvikle en ny generasjon romferjer. Disse ferjene skal kunne frakte romfarere til månen og Mars, går det fram av NASAs planer for budsjettåret 2007.
Norges forskningsråd
Hvor går skillet mellom vennskapelig kjærlighet og romantisk kjærlighet, og har man alltid vært like opptatt av et slikt skille? Ingunn Eriksen har skrevet hovedoppgave om vennskap mellom menn.
Norges Handelshøyskole
Vestlandets identitet skal avdekkes i et nytt samarbeid mellom forskningsmiljøet ved Norges Handelshøyskole og næringslivet på Vestlandet. Målet er å meisle ut en strategi for merkevaren Vestlandet.

Sider