Arkiv: januar 2006

Bavianer skjønner når de blir tilsnakket. Amerikansk forskning viser at apene ikke bare forstår hva som blir gryntet, men hvem gryntet er myntet på.
Menneskets ansikt er ikke det samme i dag som på 1300-tallet. Vi har fått mindre fremtredende trekk, men høyere panne. Hele 1,5 cm høyere, for å være nøyaktig.
Mange slanger er giftige, bare et par øgler er det. Trodde vi. Flere godt kjente øgler er faktisk giftige viser nye funn. Dermed må øglene få en ny evolusjonshistorie.
En av tre ungdommer her i landet har tannregulering. Det er altfor mange, mener forskningsleder.
Norges forskningsråd
Den norske bioteknologibedriften Bionor Immuno planlegger sammen med Folkehelseinstituttet å lage en universal vaksine mot fugleinfluensavirus, sier Maja Sommerfelt, forskningssjef i Bionor Immuno.
Universitetet i Oslo
Ibsen har inspirert og utfordret iranere siden 1909, og kan hende ble salige Henrik også inspirert av persisk dramatikk. Det nære forholdet mellom nordmannen og Irans teaterverden dokumenteres i en ny doktoravhandling.
Månen har ingen atmosfære, og dermed ingen vind som kan virvle støv og sand opp fra bakken. Likevel ser det ut til at en mystisk storm feier langs den skarpe linja som skiller månedagen fra månenatta.
Bakgrunn:

Ønsker du å dykke litt dypere i DAB-teknologien? Denne artikkelen dupper også nedi radiobølgenes natur og annen grunnleggende kunnskap om lydoverføring.

Legemiddelet «Trasylol» fordobler risikoen for nyresvikt og slaganfall, viser ny forskning.
Konkurranse gir mer kollektivtransport for pengene. Det slår forskere fra Transportøkonomisk institutt fast.
Norske gutter mellom 11 og 15 år slåss oftere enn gutter i resten av Norden. Over halvparten av norske gutter i denne aldersgruppen har vært i slåsskamp, viser en ny undersøkelse.
Ingen burde arbeide med viktige ting de første 15-30 minuttene etter at de våkner. Du er faktisk langt klarere i toppetasjen når du har vært sammenhengende våken i 24 timer.
Folk som kjøper vin legger samtidig sunnere mat i handlekurven enn folk som foretrekker øl, viser en ny dansk studie.
Med utgangspunkt i biologisk materiale fra arktiske marine dyr, starter Fiskeriforskning leting etter nye naturstoffer som kan hjelpe personer med HIV og hepatitt C.
Norges Handelshøyskole
Pengene ruller inn i kassen til det nyetablerte helsefondet Sarsia Life Science Fund. - Vi har et godt håp om å nå målet på 400 millioner kroner i løpet av de neste to månedene, sier Hans Hekland i Sarsia Innovation.
Norges forskningsråd
Alt ved det nye arbeidslivet er ingen magisk medisin for å forlenge bedrifters levetid. Mange trekk drar heller i retning av lavere levealder, hevder arbeidslivsforsker Harald Dale-Olsen.
Norges veterinærhøgskole
En vellykket forsøk på sebrafisk ved Norges veterinærhøgskole (NVH) gir forskere håp om økt kunnskap om prionsykdommer, som truer mattryggheten i Norge og Europa.
I går kveld ble romsonden New Horizons skutt opp med en Atlas V-rakett. Den har gitt lyd fra seg, og er i fin form. I 2015 skal sonden være fremme ved Pluto.
Ekstremt for tidlig fødte barn har en langt lavere risiko for alvorlig bakterievekst i blodet hvis de får full ernæring med morsmelk innen tredje leveuke. Det viser en ny doktoravhandling.
Antall livstidsfanger er firedoblet i Finland i løpet av de siste ti årene. Økningen har vært spesielt stor de siste to årene, ifølge avisen Kaleva.
I april skal granskingskommisjonen være ferdig med å undersøke alle forhold rundt forsker Jon Sudbø og medforfatterne av skandaleartikkelen i The Lancet.
Universitetet i Oslo
I turistbrosjyrene blir han gjerne omtalt som "alpinismens far". Den italienske middelalderdikteren Francesco Petrarcas virkelige prosjekt var å beskrive et fragmentert selv og en verden falt i grus.
Høgskolen i Bergen
Studentar i Bergen blir no utfordra til å lære å skilje mellom seriøs og useriøs forsking. Høgskolen i Bergen set fokus på at ein skal lære seg til å bli meir kritisk til forsking.
Bakgrunn:

Animasjonen forklarer den digitale radioen.

Fersken, nektariner og aprikos i Hardanger? Ikke umulig, mener forskere. Trær for prøvedyrking plantes ut til våren.
Legen som er tatt i forskningsjuks, skal også ha bløffet om pengestøtte han hevdet å ha fått til sin kreftforskning. Penger han fikk, kan han derimot komme til å måtte betale tilbake.
NTNU
Ny norsk teknologi for minerydding kan fjerne miner dobbelt så raskt som dagens utstyr. Norsk folkehjelp vil gjerne teste det, men Utenriksdepartementet vil ikke støtte prosjektet.
Både menn og kvinner har medfølelse med mennesker de liker. Men når slemminger får seg en på tygga, kjenner gutta i grunnen mer skadefryd enn sympati.
Kun én av fire nordmenn er positiv til å kvotere innvandrere inn i ledige jobber, viser ferske tall.
En forsker ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) mener russerne kan ha rett i anklagene om gift i norsk oppdrettslaks.

Sider