Arkiv: november 2005

Færre studenter enn før stryker til eksamen og forklaringen er at de får tettere oppfølging, skriver Universitas.
To svenske forskere har analysert svenske og internasjonale studier om kjønn og økonomi. De mener menn og kvinner tenker temmelig likt, men at kvinner har dårligere selvtillit og at menn satser sterkere.
SINTEF har både tatt initiativet til og fått lederansvaret for et storstilt "grønt felttog": Et fireårig forskningsprosjekt i EU-regi, med en ramme på 250 millioner kroner. Prosjektet er det største EU noensinne har gjennomført innenfor bioenergi.
NTNU
Høye bygninger kan konstrueres jordskjelvsikre - også i risikoområder. Titusener under jordskjelvet i Kashmir. Men skjelvet var ikke blant de kraftigste. Hva avgjør hvor mange liv de store jordskjelvene tar?
Svenske barn leser dårligere enn for et drøyt tiår siden. En svensk studie mener dårligere skoler og for mye bruk av data må ta skylden.
Malaria dreper ett barn i Afrika hvert 30. sekund. En ny vaksine kan gi beskyttelse i minst 18 måneder, men er fem til seks år unna markedet. Samtidig blir malaria stadig vanskeligere å behandle.
Roboter som bokstavelig talt opererer inni menneskekroppen er i anmarsj. Er disse små innretningene et steg på veien mot å erstatte dagens tradisjonelle operasjonsformer?
Var det virkelig pestbakterien Yersinia pestis som stod bak Svartedauden? Eller feide en hittil ukjent sykdom med seg millioner av menneskeliv i hundreårene etter 1347?
Tørrfisknæringa taper årlig minst 45 til 60 millioner kroner fordi tørrfisken blir geleaktig. Behandlingen av fisken før den henges har stor betydning for utvikling av mucoso.
Universitetet i Bergen
Frankrike har praktisert en verdensborger-visjon som har gått ut på å ikke samle innvandrerne etter etnisitet, men å spre dem utover. -Dette har skapt fattige drabantbyer uten community eller samhold, sier Mette Andersson.
Norut
Ordningen med fastlege ble innført for at alle skulle få en fast allmennlege å forholde seg til. DMen det er avstand mellom idealer og realiteter. Fire av ti finnmarkinger og tre av ti nordtrøndere bor i kommuner som har hatt vedvarende ustabilitet i fastlegestillingene.
Norske saltfiskprodusenter taper 200 millioner kroner årlig fordi produktene selges i de deler av markedene som betaler dårligst, viser beregninger utført av Fiskeriforskning.
Utforskningen av solsystemet byr fortsatt på overraskelser. Astronomene trodde lenge at planeten Pluto bare hadde én måne, nå ser det ut til at den har tre.
En enkel test av celler som skrapes fra huden på innsiden av kinnet kan gi tidlig forvarsel om lungekreft. Metoden har vært utprøvd med gode resultater i Canada, melder BBC.
Når nettene blir lange og kulda setter inn, hender det nok at noen av ungene i gata pisser i nikkersen for å holde varmen. Frosker som lever i vinterkulden i Alaska kjører derimot stikk motsatt taktikk.
- Dersom det går bra med de områdene Nærings- og handelsdepartementet har ansvaret for, har det positive ringvirkninger i resten av samfunnet, sier vår nye næringsminister.
Romsonden Hayabusa lyktes ikke i forsøket på å ta prøver av asteroiden Itokawa i helgen.
Nei, du trenger ikke være synsk. La blikket ditt hvile på dette bildet. Du ser sannsynligvis på avtrykket etter de aller første stjernene i Universet. Det store smellet er nettopp overstått og det blir lys.
Det spiller ingen rolle om man snakker om saus eller sjokoladekake. Alt blir hakket bedre bare man bøtter oppi litt ekstra fett. Men hvorfor? Franske forskere mener det kan være fordi tunga har en egen smaksans for fett.
Nå kan du for første gang se fossilene av svaneøgler og fiskeøgler som ble gravet ut på Svalbard sommeren 2004.
I flere tiår har det sirkulert påstander om at mennesker aldri har landet på Månen. Nå har fenomenet begynt å dukke opp i Norge også. Hvor kommer dette fra? forskning.no har sett på månelandingsbenektelsens historie.
Forskere har observert spesielle sopper angripe og drepe den fryktede hvite potetålen, som utgjør en trussel mot potetdyrking. På bildet ser du cystene som rammer røttene når Kerrs Pink, Laila eller Peik blir alvorlig truet.
Kanskje var det jordbruket som startet det. Kanskje var det de første bykulturene. På ett tidspunkt i historien ble vi mange nok som levde tett nok på hverandre, til at sykdommene kunne spre seg - som epidemier.
Viruset som drepte opp mot 40 millioner mennesker verden over i 1918 kan bli sendt som pakke i posten.
Stoltenberg-regjeringen kutter kraftig i pengemengden som skal inn i Fondet for forskning og nyskapning neste år. Det bekymrer Arvid Hallén i Norges forskningsråd. Men han ser likevel positivt på selve 2006-budsjettet.
Nei, nei, vi tenker ikke på sex - men når det gjelder humor, derimot...
For folk som ikke har tannbørste i mils omkrets, kan det bli aktuelt å tygge for å unngå tannproblemer.
Sjansen for å dø, dersom du smittes av influensa, er forsvinnende liten. Sjansen for å dø, dersom du smittes av byllepest, er så til de grader tilstedeværende. Så hvorfor frykter vi en ny influensapandemi?
Unge er i ferd med å vende cd-formatet ryggen, og kun blant de mellom 25 og 29 år kommer cd-spilleren ut som mest brukte lytterutstyr, viser en studie.
Musevisa er sann. Tro det eller ei, mus kan faktisk synge! Mannlige utgaver av arten trår til og med til med små kjærlighetssanger, viser en ny studie.

Sider