Arkiv: oktober 2005

Verden forbereder seg på det verste, men det er ikke gitt at en slektning av fugleviruset noen gang vil forårsake en influensapandemi. Og det er heller ikke sikkert at fugleviruset kommer til Norge.
Høgskolen i Bergen
Å gje born og ungdom god tilgang på frukt og grønsaker er ei stor utfordring når det gjeld kosthald her i landet. Ei landsdekkjande gransking syner at dei berre et helvta så mykje frukt og grønsaker som dei burde.
Forskerne har funnet en type edderkopper som jakter stappmette mygg for blodets skyld. Som om ikke edderkoppene var skumle nok fra før...
Bakgrunn:Hvis du i løpet av dagen snakker med personer sammenhengende i fire-fem minutter eller mer, kan det faktisk være fare for at du har løyet om noe - uten at den du snakket med merket det.
Estland har den høyeste skattemoralen i Europa. I Belgia har skattemyndighetene litt mer å gjøre, for å si det pent.
Vitenskapskafeen i Bergen er tilbake etter en lang dvale. Tirsdag kveld kan du møte oljeeksperten John Howell og finne ut hva som skjer når oljen tar slutt.
Ny teknologi gjør det nå mulig å måle om fisken trives i oppdrettsanlegget. Et lite apparat registrerer fiskens pusteaktivitet, og vil dermed vise om den har det bra eller er stresset.
Universitetet i Oslo
Opptak fra Big Brother er blant grunnsteinene, når Universitetet i Oslo bygger Norges største database med hverdagstale. Databasen inneholder allerede godt over en million ord, men vil sannsynligvis inneholde langt over dobbelte når den står klar til bruk.
Fiskeriforskning har stor pågang fra internasjonale legemiddelfirma som ønsker å få testet vaksiner mot fiskesykdommen IPN.
Nå er naturens svært elastiske "supergummi" gjenskapt i laboratoriet. De spretne resultatene gir uante nye muligheter.
De fleste vet at senga antagelig yrer av mikroskopiske midd. Men visste du at puta også er pakket med sopp?
Forskningsrådets leder Arvid Hallén ser det som positivt, men også helt nødvendig, at den avtroppende Bondevik-Regjeringen går inn for en samlet vekst i bevilgningene til forskning på 1,4 milliarder kroner neste år.
Det bemannede kinesiske romfartøyet Shenzhou VI «avviker noe» fra sin bane rundt jorden og beveger seg nærmere jorden enn den skal, ifølge kinesiske medier.
Den britiske dramatikeren Harold Pinter ble torsdag tildelt Nobels litteraturpris for 2005. Tildelingen var uventet, men litteraturvitere mener Svenska Akademin nå hedrer en meget betydelig forfatter.
Et overraskende valg, men et godt valg. Dette er reaksjonen blant norske forfattere etter at Harold Pinter er tildelt Nobelprisen i litteratur.
Nobelprisen i økonomi blir i år tildelt Robert J. Aumann fra Israel og Thomas C. Schelling fra USA. De er kjent for å analysere konflikter ut fra spillteorier.
Er det grunn til å tro at samlevaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder skal føre til autisme og Crohns sykdom? Etter en gjennomgang av all forskning på feltet er svaret: nei!
Nå starter salget av verdens sjeldneste tre, det australske urtidstreet wollemi pine - treet man trodde hadde vært utdødd i millioner av år, da det ble oppdaget for 11 år siden.
Selv om du ikke begynner å trene før i godt voksen alder, kan faktisk hjernen din nyte godt av det.
NTNU
Midt ute på en ungarsk åker tørkes erter og mais etter oppskrift fra NTNU og SINTEF.
UiT Norges arktiske universitet
Tromsø-folk møtte opp i hopetall, og skapte hodebry på mer enn en måte for arrangørene av "Fysisk lysløype rundt Prestvannet".
Fiskere, forskere og gründere som forstår hverandre, er en av forklaringene på hvorfor det har lykkes å utvikle slepeposen Bargo. Forsker Kåre Aas har analysert prosjektet.
Universitetet i Bergen
Sølvgrå slangar som stammar frå Himalayas urtid solar seg på bakken ved varme kjelder i det tibetanske høgfjellet. Men dei unike dyra lever farleg.
Den europeiske satellitten Cryosat sendes opp lørdag. Den skal måle tykkelsen av is over land og hav ned til nærmeste centimeter. Hensikten er å forklare hvorfor isen i polområdene forsvinner.
Forskere kan få ny kunnskap om alvorlige folkesykdommer, hvis forslaget om å identifisere pasienter med fødselsnummer i Norsk Pasientregister vinner fram. Datatilsynet har uttalt seg svært kritisk.
UiT Norges arktiske universitet
Forskere ved Universitetet i Tromsø har gjort en ny oppdagelse som kan forklare et viktig trinn i utviklinga av menneskets gener. Funnet kan føre til viktig kunnskap om en rekke sykdommer knyttet til genfeil.
Musikkteknologi er et temmelig ferskt fagfelt. 30. september og 1. oktober samles fagfolk fra hele landet på Musikkteknologidagene 2005, for å diskutere form og framtid.
Universitetet i Oslo
Norske forskere har gjennomskuet hvordan immunsystemet kan ta knekken på kreftceller. Oppdagelsen kan føre til en helt ny immunkur mot kreft.
Denne slepeposen kan frakte fisken levende over lange avstander. Den gjør det hurtigere, enklere og dermed rimeligere enn dagens tradisjonelle løsninger.
Høgskolen i Bergen
- Måten du ser en person på, betyr mye for hvordan du behandler denne personen, sier førsteamanuensis Tone Sævi. Hun har studert relasjonen mellom lærere og funksjonshemmede elever.

Sider