Arkiv: august 2005

Norges Handelshøyskole
Norge har aldri hatt høyere strøm- og nettleiepriser. Likevel må kundene forberede seg på å betale mer i nettleie etter hvert som nettselskapene oppgraderer det gamle nettet, blant annet for å redusere risikoen for alvorlige strømavbrudd.
Norsk Regnesentral
Letebrønner, som gir informasjon om hvor mye olje og gass som er i et område, må settes slik at de kan avgjøre om et felt skal bygges ut. Et enkelt regneark kan kan hjelpe til med plasseringen - og redusere usikkerheten.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) lanseres i høst et nytt masterstudium i entreprenørskap og innovasjon. Det første studentkullet er allerede i gang med det flunkende nye programmet.
Slit, usikkerhet, gratisarbeid og industrielle mengder kaffe... Resultatet ble nettleseren Opera, som nylig tok spranget fra PC til det generelle mobiltelefonmarkedet.
Norges forskningsråd
Innovasjonssatsingen i Forskningsrådet vil fremstå i ny drakt fra i høst. Forskningsrådet blir en enklere og mer attraktivt partner for næringsliv som investerer i forskning og utvikling (FoU).
Norges Handelshøyskole
Småbedrifter sliter med å fornye kompetansen. NHH-forskning viser at både kompetansen og verdiskapingen kan økes med bruk av regnskapsførere som strategiske rådgivere.
Du står foran en museumsgjenstand du verken ser opp eller ned på. Da kan et kjapt blikk på mobilen gi deg akkurat den informasjonen du trenger.
Norges forskningsråd
De siste årene har det foregått et systematisk samarbeid mellom offentlige etater og næringslivet for å øke matproduksjonen i Rogaland. Fylket har for tiden mer enn 20 000 arbeidsplasser knyttet til industriell matproduksjon.
Skal det være et klonet juletre? Ved Oppland Skogselskap driver man utvikling av klonede juletrær. Ola Gram Dæhlen håper å nå markedene i Norge og utlandet innen kort tid.
Det finnes forskjellige former for kloning, men hva er egentlig forskjellen på somatisk embryogenese og det å ta med seg en stikling fra naboens hage?
Den norske satsningen på klonede juletrær er et samarbeid med amerikanske og kanadiske aktører. Kanskje blir det dyrket klone-juletrær på gammel tobakksmark i Virginia?
NTNU
Fastkjøring av borehoder koster oljeselskapene millioner av kroner. Hvordan kan man lage et dataprogram som løser problemet før det oppstår?
NTNU
Olje-Norge mener at landet i årene framover bør rette olje- og gassinnsatsen mot arktiske strøk.
Ny boremetode med rør på rull kan gi økt sikkerhet og reduserte utgifter ved oljeboring til havs.
En amerikansk undersøkelse antyder at menn overkompenserer en smule hvis de føler at maskuliniteten er truet. Det kan antageligvis produsentene av fancy firhjulstrekkere glede seg over.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
I planteriket er kloning helt vanlig. Det er nok med en stikling eller avlegger for å kopiere naboens vakre klatreplante. Men hvorfor er det så store forskjeller på utviklingspotensialet hos plante- og dyreceller?
Til tross for en foruroligende feil på en drivstofftank underveis, fullførte "Discovery" sin ferd med glans. Romfartsekspert Erik Tandberg var glad da fartøyet landet trygt tirsdag.
"Discovery" ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida 26. juli kl. 16:39 norsk tid. Her finner du flere fakta om ferden.
Etter 14 nervepirrende dager i verdensrommet landet «Discovery» trygt på rullebanen tirsdag. - Vi har hatt en fantastisk reise, sier ekspedisjonsleder Eileen Collins.
For fire år siden fant forskere spor fra genmodifiserte organismer i de naturlige maisartene som vokser i Mexico. En ny undersøkelse viser imidlertid ingen antydning til forurensning.
For første gang er det vist hvordan torsken selv ordner skadene som oppstår når svømmeblæra sprekker. - Torsken har en utrolig evne til restituering, sier seniorforsker Kjell Midling.
Høgskolen i Oslo
Eldre som ikke greier å reise seg opp fra gulvet uten hjelp, har dobbelt så høy risiko for å falle og skade seg som andre, viser en norsk studie.
For første gang er sild transportert levende med bruk av lukket slepepose.
Jeger- og sankerkulturens praksis med å brenne av store landområder var antagelig årsaken til at storparten av Australias store dyr døde ut for 50 000 år siden.
To merkelige fossilfunn gir ny innsikt i den kanskje rareste perioden i livets historie - ediakaratiden.
Charles Darwins evolusjonsteorier blir stadig angrepet. Både i Kansas og i det mer hjemlige Lørenskog ser man helst at skapelsesberetningen får god plass i naturfagtimene.
Amerikanske forskere har funnet et stoff som kan knekke HIV som gjemmer seg i kroppens immunceller. Dermed tør forskerne igjen håpe på en framtidig kur mot uhumskhetene.
Vitenskapsmenn har funnet overraskende store mengder kokainrester i den italienske elven Po.
Mannskapet om bord i romferja "Discovery" sa lørdag farvel til vertskapet på den internasjonale romstasjonen ISS, og begynte på den lange reisen hjem til jordkloden.
USA president, George W. Bush sa denne uken til en gruppe journalister at han støtter undervisningen av kreasjonismen ID i skolen. Han er imidlertid uklar på om ID skal undervises som et alternativ til evolusjonsteorien.

Sider