Arkiv: mai 2005

Å kommersialisere forskning krever tålmodighet, tid - og penger. Men det finnes ingen snarvei til investorenes lommebøker.
forskning.no har laget en egen seksjon for skjæringspunktet mellom forskning og næringsliv.
Kunnskapsnæringen har i løpet av de siste 20 årene vokst nesten like raskt som oljeindustrien. Det viser tall utarbeidet av analyseselskapet Econ og NHOs bransjeorganisasjon for IT- og kunnskapsnæringen, Abelia.
To internasjonale klimakjemper er i Oslo for å debattere om kloden endrer seg som følge av menneskelig påvirkning. Men blir vi noe klokere?
Hver tredje nordmann er rammet av hjernelidelse. I Europa er det bare Nederland som har større forekomst av slike plager.
Celera, firmaet som i 2000 knivet mot og kom likt med det internasjonale Hugo-prosjektet i arbeidet med å sekvensere det menneskelige genom, har nå gitt opp sine forsøk på å gjøre profitt på å selge genetisk informasjon.
Amerikanske forskere kan i fremtiden risikere å få sine pengesøknader avslått uten at de er blitt formelt behandlet.
For første gang har forskere funnet en planet som ligger utenfor vårt eget solsystem.
Universitetet i Oslo
Stipendiat Eivind Røssaak håper at kulene som suser gjennom Matrix-filmene treffer kunst- og medieforskerne når de samles for å diskutere medieestetikk 8. og 9. juni.
Universitetet i Bergen
Professor Stein-Erik Lauritzen advarer mot nedsliting av norske grotter. Han frykter at verdifull informasjon går tapt dersom ikke utvalgte grotter fredes for alminnelig ferdsel.
Piltdown-forfalskningen forvirret vitenskapen i 40 år. I dag er det få eller ingen som insisterer på at mennesket oppsto i England. Andre forfalskninger har vist seg langt mer seiglivede.
Bjerknessenteret i Bergen og Meteorologisk institutt går sammen og etablerer Norsk klimasenter. De vil forsøke å besvare spørsmål om hvordan været blir om 100 år.
Tre nye internasjonale forskningspriser i Abel-størrelse deles ut i Norge. Kategoriene er astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap, og det er norskamerikanske Fred Kavli som står bak.
UiT Norges arktiske universitet
Store genetiske forskjeller mellom skrei og kysttorsk viser at de to bestandene ikke krysser seg i naturen under normale forhold. Det gjør trolig ikke de ulike bestandene av kysttorsk heller.
NTNU
- Helsepersonell overser tegn på depresjon hos eldre, mener psykiater Eystein Stordal. Han har påvist at risikoen for depresjon bare øker med alderen, mens man tidligere har antatt at eldre er mindre deprimerte enn yngre.
Verden er bygd av hadroner og kvarker, men hva i granskauen er det? Forskerne fra Stockholm Universitet har laget et nettsted om universets byggeklosser, og får nå Webby-prisen for innsatsen.
For første gang er et menneskelig embryo klonet i Storbritannia.
To uavhengige forskergrupper har funnet eldgamle asiatiske gener hos moderne mennesker, og det setter spørsmålstegn ved den rådende hypotesen om at det moderne mennesket har sin opprinnelse bare i Afrika.
Fiskeolje kan være til stor hjelp for barn med utviklings- og atferdsproblemer. Oljen gjør det lettere for barna å konsentrere seg og tilegne seg kunnskap, sier fagfolk ifølge København-avisa Politiken.
Piltdownmannen og Kensingtonsteinen utgjør bare en liten brøkdel av alt det juks og fanteri som opp gjennom tidene har vært presentert som ekte minner fra forhistorien.
- Med Ibsens skuespill kan unge få ein motvekt til dei identitetane dei blir tilbydd i media, seier førsteamanuensis Anne Marie Rekdal ved Høgskulen i Volda.
Det er ikke bare franskmenn og italienere som veiver med armene og vifter med hendene når de snakker. Håndbevegelsene hjelper den som snakker med å huske bedre og bruke flere ord og uttrykk.
NTNU
"Ressursforbannelsen" handler om stater i den tredje verden med en overflod av naturressurser, men også en vedvarende fattigdom. Forskere kan ha funnet svaret på hvorfor land blir fattigere av å være rike.
Den 18. desember 1912 var det full oppstandelse i The Geological Society i London. Det manglende mellomledd var funnet, noe som ga Charles Darwin rett og forskerne hodebry. 40 år senere var svindelen avslørt.
Norges forskningsråd
En etnolog har fulgt en gruppe svenske jenter i en drabantby utenfor Stockholm, hvor det å være skandinav og blond er å skille seg ut. Hvordan forhandler jentene likhet og hvordan takler de avvik, forskjeller og synlighet?
California er kjent for strålende solskinn fra skyfri himmel, men innbyggerne lever likevel i skyggen av den stadige trusselen om nye ødeleggende jordskjelv. Derfor har de endelig fått sitt eget jordskjelvvarsel.
Hvorfor bruke akupunktur mot hodepine, når en tilfeldig stukket nål gjør samme nytten?
Bakgrunn:

Tegnefilm om meterens historie.

Frosk, padder og salamandere dør. I Norge står damfrosken helt på randen av utryddelse - uten at myndighetene synes å bry seg.
- Skal barnevernet skape tillit, må de lære å kommunisere på en god måte - både overfor det enkelte menneske og offentligheten, sier Øystein L. Pedersen ved Høgskulen i Volda.

Sider